Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Kontrolka silnika i długi rozruch

  1. #11
    Awatar MarekB
    Dołączył
    Sep 2006
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Warszawa
    Auto
    Audi & VW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Pomógł
    34 razy
    Podziękował
    2 razy

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mtarnas Zobacz posta
    Czy taki chip tuning nie ma negatywnego wpływu na zużycie elementów?
    poczytaj forum, i inne fora dot. chiptunningu TDI
    odpowiem z góry ze nie, za to ma wpływ na spalanie, które ogólnie delikatnie spada

    Cytat Zamieszczone przez mtarnas Zobacz posta
    100k przebiegu, nawet rozrządu jeszcze nie zmieniałem.
    no to raczej nie jest sie czym chwalić,
    migusiem do mechanika zmieniać rozrzad

    Cytat Zamieszczone przez mtarnas Zobacz posta
    Odnośnie usterki związanej z długim rozruchem na gorącym silniku, w warsztacie powiedzieli mi że to może być również na tle komputera (mała dawka paliwa na rozruch) podobno ten typ tak ma...
    Robiąć program, porzadny tuner odrazu zrobi Ci poprawkę dawek rozruchowych

    Patrząć na ceny w ASO to jedź do dobrego tunera w wawie
    a masz ich sporo
    Unitronic
    Rogal,
    Masters
    Diagtronik
    V-tech i cale mnóstwo innych
    z tych wszystkich jeśli chodzi o TDI to polecam Rogala
    Odkupię wolny czas, info na PW
    Cześci do Audi i nie tylko

  2. Podziękowania dla MarekB za pomoc w problemie

    mtarnas (21-05-08)

  3. #12
    Awatar Miro
    Dołączył
    Nov 2005
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Pomógł
    532 razy
    Podziękował
    68 razy

    Domyślnie

    moj EGR z klapa gaszenia po wyjeciu :




    Tak to wyglada teraz u mnie :





    Jesli widziales swoj silnik to wiesz gdzie jest wlasnie EGR a pod nim klapa gaszenia

    Wyciagniete mam nie dlatego ze mi sie zepsul, bo dzialal..
    ale dlatego ze po chipie i tak jest wylaczony programowo to raz
    a 2 zaczelo to byc wszystko nieszczelne,standart w nowych TDI, szybkozlaczki itd. (nie jest to spowodowane chipem, to juz sie dzialo wczesniej)
    powoduje to przeladowanie turbo, wiec zdecydowalem sie na orurowanie, raz, konkretnie a dobrze

    U ciebie wystarczy jak wylacza programowo EGR, gdyby nie pomoglo to mozna go fizycznie wyjac i dorobic ladna rurke.

  4. #13
    Awatar mtarnas
    Dołączył
    Mar 2008
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    4 razy

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez MarekB Zobacz posta
    no to raczej nie jest sie czym chwalić,
    migusiem do mechanika zmieniać rozrzad
    W książce przeczytałem, że przy silniku 2.0TDI rozrząd robi się dopiero od 120k, wiec jeśli tak zaleca producent to chyba coś w tym jest...

  5. #14
    Awatar Miro
    Dołączył
    Nov 2005
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Pomógł
    532 razy
    Podziękował
    68 razy

    Domyślnie

    w ksiazce serwisowej producent zaleca wymiane po 120-125 tys km, prawda
    ale na rynku niemieckim
    w polskich ASO zalecana wymiqna w silnikach BKD to 95tys, radzilbym nie zwlekac

  6. Podziękowania dla Miro za pomoc w problemie

    mtarnas (21-05-08)

  7. #15
    Awatar mtarnas
    Dołączył
    Mar 2008
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    4 razy

    Domyślnie

    Gdzie najlepiej zrobić rozrząd w warszawie? W ASO domyślam się że będzie drogo, ale zależy mi na tym aby było dobrze. Czy lepiej zrobić to w jakimś warsztacie? Co do tunera to dużo osób poleca mi mastersa...

  8. #16

    Dołączył
    Apr 2008
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Polska
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Pomógł
    1 raz

    Domyślnie Problem rozwiazany z kontrolka

    Witam!
    W czwartek tydzien temu własnie usunołem ten problem w 2.0 TDI. Byłem u wielu mechaników i komputer wyświetlił mi błąd mianowicie uszkodzona klapa kolektora ssacego. Oczywiście posłuchałem fachowca i wymieniłem w/w klape okazało sie, że na daremno, kontrloka dalej się zapalała czasami nawet był mułowaty. Tak ja kolega wspomniał faktycznie ta kontrolka duzo oznacza. Po wielu nie udanych próbach udałem sie do autoryzowanego serwisu VW Audi i za kwote 290 zł zdiagnozowali mi silnik i usuneli usterke. U mnie przyczyną był uszkodzona wiązka elektryczna (podobno wada producenta) która przesyłała do komputera błedne informacje a on przyzwoicie głupiał i grał mi na nerwach.
    Jeśli bys miał rzeczywiście np: uszkodzoną klape kolektora ssącego to mam do sprzedania swoją gdzyż przez fachowców mam teraz dwie sprawne. Klape chcę sprzedac za jedyne 550 zł. Nowa w serwisie to koszt 1200 zł. Mam ja tez wystawiona na allegro. e-mail: lukigst@interia.pl
    Dodano:
    U zwykłego elektryka komputer wysietli konkretnie błąd i co dalej. Odrazu wymiana uszkodzonej częsi według błedu. W serwisie natomiast po wyświetleniu błedu komputer wskazuje jakie czynności dodatkowo powinno sie zrobić aby w 100 % wykryta usterka była potwierdzona. Przyczyną może bys uszkodzony kabel lub wystarczy przetarta osłona kabla i jaka kolwiek zmiana temeraury wplywa negatywnie.
    Ostatnio edytowane przez lukiA3 ; 21-05-08 o 22:26 Powód: Automatyczne łączenie postów

  9. Podziękowania dla lukiA3 za pomoc w problemie

    mtarnas (22-05-08)

  10. #17
    Awatar mtarnas
    Dołączył
    Mar 2008
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    4 razy

    Domyślnie

    Jak byłem w warsztacie, to mechanik wkładał ręke w w/w kolektor i stwierdził, że klapa faktycznie się nie domyka więc u mnie problem jest raczej jasny. Zastanowie się jeszcze czy będe go wymieniał czy poprostu usune tak jak radza moi przedmówcy. Mimo wszystko wielkie dzięki za pomoc.

  11. #18
    Awatar Miro
    Dołączył
    Nov 2005
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Pomógł
    532 razy
    Podziękował
    68 razy

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mtarnas Zobacz posta
    Jak byłem w warsztacie, to mechanik wkładał ręke w w/w kolektor i stwierdził, że klapa faktycznie się nie domyka więc u mnie problem jest raczej jasny. Zastanowie się jeszcze czy będe go wymieniał czy poprostu usune tak jak radza moi przedmówcy. Mimo wszystko wielkie dzięki za pomoc.

    gdzie wsadzil reke ?? bo jesli odpial waz gumowy i wsadzil to nie jest to recyrkulacja spalin (EGR) tylko klapa gaszenia i pewnie ja macal. EGR jest nad nia !!

    Tak jak ci pisalem i napisze ostatni raz, nie trzeba tego wyjmowac, wystarczy programowo wylaczyc !!!
    a czsem po prostu przeczyscic, tam sie zbiera syf, jak widac na zalaczonych zdjeciach

    wszelkie dalsze dywagacje sa bez sensu, jedynym lekarstwem jest wizyta u szpeca., samo sie nie zrobi.
    a ASO czegos takiego jak wylaczenie w sofcie (w mapach) komputera nie zrobi bo nawet "nie wiedza" ze mozna, a EGR tez nie beda czyscic bo sa nauczeni wymiany wszystkiego co jest "walniete"

    Tyle z mojej strony

  12. #19

    Dołączył
    Apr 2008
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Polska
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Pomógł
    1 raz

    Thumbs up

    NIe baw sie kolego w całkowite wyrzucanie kolektora. Tak jak kolega wspomina i ma 100% racje wystarczy może wyczyscić. Tak jest z tymi nowymi silnikami. A mechanik obmacywał "klape kolektora ssącego"
    Ostatnio edytowane przez lukiA3 ; 22-05-08 o 10:32

  13. #20
    Awatar mtarnas
    Dołączył
    Mar 2008
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    4 razy

    Domyślnie

    Wszystkim dziękuje za pomoc, plan mam następujący. Na 1 miejscu zrobię rozrząd w ASO lub jakimś dobrym warsztacie. Jak znowu zapali mi się ta kontrolka podjadę do dobrego tuner w wawie i usune blad, ewentualnie zrobię sobie obrazu program. A kolektor przy okazji przeczyszczę i mam nadzieje że będzie hulać Pozdrawiam.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •