Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Niedzialajace zegary + bremse + daleko od domu!!!

  1. #1
    Awatar twhirl
    Dołączył
    May 2009
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Wro
    Auto
    a3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    1 raz

    Domyślnie Niedzialajace zegary + bremse + daleko od domu!!!

    Panowie mam problem - Jestem w środku Włoch, włączam auto, jadę kawałek i nagle zauważyłem ze nie działają mi zegary (obrotomierz, predkosciomierz, licznik przebiegu i zegarek ale o dziwo komputer pokładowy działa). Zatrzymuje sie po 10 metrach, przekrecam stacyjke i nagle pojawia mi sie komunikat z wielkim migajacym wykrzyknikiem i napisem "BREMSE" + do tego pali sie ABS na żółto. Próbowałem wyłączać i włączać auto, przejechalem jakieś 5km i dalej to samo. Najlepsze jest to ze jak wsiade z auta i je zamkne to komunikat pali sie nadal.

    Napomne ze wszystko jest powymieniane świerzo przed trasa, auto serwisowane cały czas ale:
    - na prawej stronie mam chwilowo założona 225/50/17, a na reszcie 225/40/18, co jest spowodowane peknieciem felgi tu we Włoszech
    - ostatnio padł mi aku bo go przez przypadek rozladowalem i pózniej odpalalem auto na kable

    Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi gdyż codziennie jeżdżę do pracy 25km w jedna stronę a teraz nie wiem co robić. Wracam dopiero w listopadzie...

  2. #2
    Awatar IceMan
    Dołączył
    Apr 2007
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Wawa / Lublin
    Auto
    A3 8P
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0TDI CBAB
    Pomógł
    9 razy
    Podziękował
    3 razy

    Domyślnie

    Pierwsza sprawa to podłączenie VAGa i wszystko będzie jasne. Tak czy inaczej ja obstawiałbym na początek czujnik ABS w którymś kole. To z niego kompa bierze info odnośnie prędkości ilości przebytych km itd. A BREMSE to nic innego jak hamulce więc myślę że jedno jest z drugim połączone...

  3. #3

    Dołączył
    Jun 2012
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kamienna Góra
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI ASZ

    Domyślnie

    kolego sprawdź czy podczas wymiany koła nie uszkodziłeś gdzieś czujnika, a tak to tylko VAG Ci raczej wyjaśni tą sprawę

  4. #4
    WIELKA BRYTANIA Awatar DanioUk
    Dołączył
    Nov 2010
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Skelmersdale-Rybnik
    Auto
    Audi S3 i A8
    Model
    S3 8L
    Silnik
    1.8T APY
    Pomógł
    226 razy
    Podziękował
    7 razy

    Domyślnie

    A ja proponuje wymienic aku. lub naladowac min przez 24 godziny odlaczone od auta. Vag tu nie pomoze.
    1.6 AKL 101KM
    1.8T APY 209KM ???

  5. #5
    Awatar Gregorski3
    Dołączył
    Dec 2009
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kędzierzyn-Koźle
    Auto
    Audi
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Pomógł
    26 razy
    Podziękował
    7 razy

    Domyślnie

    Mi też się wydaje,że winny może być aku a przynajmniej od niego trzeba zacząć.
    Masz prawo do własnego zdania
    Inni mają prawo mieć je w dupie
    BYŁO
    1.9 TDi AHF 150KM 320Nm
    JEST
    A4 B6 1.9 AVF 160KM 350Nm

  6. #6
    Awatar IceMan
    Dołączył
    Apr 2007
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Wawa / Lublin
    Auto
    A3 8P
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0TDI CBAB
    Pomógł
    9 razy
    Podziękował
    3 razy

    Domyślnie

    Nawet jesli to bedzie aku to VAG i tak pokaze ze za male napiecie jest. Tak wiec odpowiedzi na wszystkie pytania zaraz po podpieciu VAGa

  7. #7

    Dołączył
    Oct 2009
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Ostrowiec/Gdynia
    Auto
    W kolorze ferrari
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Pomógł
    4 razy

    Domyślnie

    Ja równiesz szukałbym rozwiązania związanego z prądem... jeżeli samochód nie chce ci odpalić no to sprawa jasna ze prąd gdzieś zginął jeżeli natomiast ci odpala a wyświetla takie komunikaty to być może jest to inny problem ale również związany z napięciem. Kontrolka od ABS zapala się również przy spadku napięcia poniżej 12V.

    VCDS mógłby rzucić trochę światła na to co naprawde dolega twojej a3

    Sprawdź jeszcze wszystkie bezpieczniki...

    Rozważałbym również próbę kradzieży ... kolega tak miał (w A4 B8 )ze mu ktoś włam zrobił, próbował ukraść i uwalił przy tym zegary ... samochód jeździł ale zegary były martwe
    Ostatnio edytowane przez mm.max ; 29-08-12 o 08:22
    _____________________________________
    Pozdrawiam,
    Michał (mm.max)

    Moją A3kę już sprzedałem Ale to nie koniec z Audi ... jeszcze nie...
    A3-prezentacja zdjęć


  8. #8
    Awatar krzysiek97
    Dołączył
    Aug 2012
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Łódzkie
    Auto
    Opel Astra II, VW Golf 7 1.4TSI BlueMotion, Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    1.6 BSE
    Pomógł
    11 razy
    Podziękował
    3 razy

    Domyślnie

    ja tak miałem w innym samochodzie i to czujnik ABS' u radzę wymienić jak najszybciej ponieważ mi raz działały zegary raz nie i nie było czasu nigdzie jechać, czekałem ok. 2 tyg. i poszło wszystko.

  9. #9
    WIELKA BRYTANIA Awatar DanioUk
    Dołączył
    Nov 2010
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Skelmersdale-Rybnik
    Auto
    Audi S3 i A8
    Model
    S3 8L
    Silnik
    1.8T APY
    Pomógł
    226 razy
    Podziękował
    7 razy

    Domyślnie

    vag co najwyzej wywali bladem 00668 i tyle. Aku panowie
    1.6 AKL 101KM
    1.8T APY 209KM ???

  10. #10
    Lubelskie Awatar moniapeluk
    Dołączył
    Jun 2009
    Płeć
    kobieta
    Pochodzi z
    Chełm
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS
    Pomógł
    101 razy
    Podziękował
    43 razy

    Domyślnie

    takie małe OT: miałam podobna sytuację rok temu w Chorwacji, u mnie auto umarło totalnie, wina aku

    i powiem Wam, że rada podpiąć VAG, którego się zazwyczaj nie ma i nawet nie ma się skąd go wziąć bardziej rozzłości niż pomoże, i tak wiem nikt nie ma szklanej kuli, ale też nikt nie zabiera VAGA na wakacje

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •