Strona 140 z 147 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1,391 do 1,400 z 1464

Temat: Klimatyzacja, czyszczenie, serwis, problemy

Data dołączenia
    Sep 2012
    Miasto
    Małopolska
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Wyjąłem ten czujnik temp. zewn. jest jakiś sposób aby go sprawdzić czy działa? (kable wyglądają ok)

PS. mały offtop; miałem rozwaloną obudowę wiatraka tego za schowkiem, jest ona obecnie zrobiona z jakiegoś plastiku-masy uszczelniającej. Chciałem to teraz wymienić, wiecie czy muszę do tego celu ściągnąć deskę? Z tego co pamiętam to jest to tak jakby w całości i idzie w kierunku kierowcy.

kosmo's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    siedlce
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez darq13 Pokaż post
    wiecie czy muszę do tego celu ściągnąć deskę?
    nie, deski nie musisz ściągać, ten wiatrak po odkreceniu chyba 1 albo 3 śrubek schodzi do dołu, tzn wysuwa sie

3. The Following 2 Users Say Thank You to kosmo For This Useful Post:

darq13 (19-05-13),pkosc (29-05-13)

Data dołączenia
    May 2013
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.6 BLP

Domyślny klimatyzacja - po odpaleniu silnika ogrzewanie full

do tej pory nigdy nie zdarzyla mi sie podoba sytuacja.. do tej pory zadnych problemow z autem nie mialem.. mianowicie po odpaleniu silnika (klimatyzacje mam caly czas wlaczona na AUTO) nagle zalaczyly sie na maksymalne obroty wiatraki i ogrzewanie na temperature 28,5 C. wczesniej silnik zostal wylaczony z klimatyzacja ustawiona na 21 C i samochod postal sobie na dworze, na upale 2 dni. po obnizeniu przeze mnie temperatury klimatyzacja dzialala w pelni normalnie. czego moze byc to objawem? czy to oznaki ze juz trzeba cos robic z klima?

Golem1's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2010
    Miasto
    Pruszków
    Auto
    Audi a3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Aby nie saśmiecać forum podłącz się ze swoim wątkiem do tego tematu:
    http://www.a3-club.net/forum/showthr...46#post1129546
    natomiast jeśli nic się nie będzie działo niepokojącego i wszystko dalej działa poprawnie to nic nie musisz robić z klimą, dla swojego spokoju możesz sprawdzić pod vagiem czy jakis błąd się nie zapisał i stąd klima inaczej zaskoczyła.
    Doposażanie - Elektryka - Diagnostyka Grupy VAG

themim's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2009
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez kosmo Pokaż post
    spręzarka spręzarka ale czy wentylatory sie włączaja? po tej naprawie wtyczki, bo one tak czy tak powinny sie włączać, no chyba ze to 8P to juz inna historia
    Wentylatory dostaja sygnal do uruchomienia po wlaczeniu sprezarki i wzrostu cisnienia w ukladzie. Kreci sie maly wentylator i duzy na I biegu

Wysłane z mojego HTC One V za pomocą Tapatalk

Killer5's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2012
    Miasto
    Kraków i Rzeszów
    Auto
    Audi a3 Ambiente
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV

Domyślny

Panowie mam następujący problem. Klimatyzacja została naprawiona po przetarciu węża, uszczelniona, sprawdzona nabita i działa ale tylko chwile. Po kilku/kilkunastu km przestaje wiać z kratek powietrze i zaczyna się dramat, duszno w aucie itp, nie pomaga nawet zmiana na "econ", daje siłe nawiewu na maxa, buczy, wentylatory kręcą a nic z kratek nie wieje. Po kilkunastu km mordęgi załącza się spowrotem. Czy to może być wina uszkodzonej/zatartej sprężarki ? Czy może jest jakaś "klapka" która może się na w skutek jakiegoś błędu zamykać? W tamtym roku pseudo spec od klimatyzacji wymienił mi "czujnik temperatury cieczy" i skasował 300zł ! Wszystko działało ok, wyjechałem na trase i znów to samo. Niestety nie przyjął reklamacji bo równocześnie z tym przetarłem węża i gaz uciekł. Wymieniłem również w tamtym roku kostke bezpieczników na akumulatorze wraz z nimi. Bardzo proszę o nie usuwanie postu, nic nie znalazłem a w klime wpakowałem już tyle siana, że mnie telepie i w tej cenie założyłbym chyba nową instalacje.

themim's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2009
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Killer5 Pokaż post
    Panowie mam następujący problem. Klimatyzacja została naprawiona po przetarciu węża, uszczelniona, sprawdzona nabita i działa ale tylko chwile. Po kilku/kilkunastu km przestaje wiać z kratek powietrze i zaczyna się dramat, duszno w aucie itp, nie pomaga nawet zmiana na "econ", daje siłe nawiewu na maxa, buczy, wentylatory kręcą a nic z kratek nie wieje. Po kilkunastu km mordęgi załącza się spowrotem. Czy to może być wina uszkodzonej/zatartej sprężarki ? Czy może jest jakaś "klapka" która może się na w skutek jakiegoś błędu zamykać? W tamtym roku pseudo spec od klimatyzacji wymienił mi "czujnik temperatury cieczy" i skasował 300zł ! Wszystko działało ok, wyjechałem na trase i znów to samo. Niestety nie przyjął reklamacji bo równocześnie z tym przetarłem węża i gaz uciekł. Wymieniłem również w tamtym roku kostke bezpieczników na akumulatorze wraz z nimi. Bardzo proszę o nie usuwanie postu, nic nie znalazłem a w klime wpakowałem już tyle siana, że mnie telepie i w tej cenie założyłbym chyba nową instalacje.
    rozumiem ze wentylatory kreca sie oba i to nawet wtedy gdy nie chlodzi? Warunki jakie musza byc spelnione, zeby sprezarka sie uruchomila to:
    - odpowiednie cisnienie w ukladzie
    - dzialajace wentylatory (przy niedzialajacych wzrasta cisnienie w ukladzie i sprezarka jest odlaczana)
    - temperatura zewnetrzna (czujnik w zderzaku)
    - spotkalem sie rowniez z tym, ze ktos pisal o 2 pinowym czujniku na grubym, gornym wezy do chlodnicy, ale jestem sceptycznie nastawiony do tego

Moim zdaniem skupilbym sie w Twoim przypadku na sprezarce. 2 przyczyny:
    - wtyczka przy sprezarce, ktora lubi sie rozlatywac i raz styka raz nie
    - rosnie Ci cisnienie w ukladzie, wentylatory nie moga go zbic i sprezarka jest odlaczana mimo, ze wentylatory pracuja

podjedz do jakiegos majstra ktory nabija czynnik, uruchomisz klime a on sprawdzi cisnienie w ukladzie w momencie, gdy zaczyna Ci dmuchac goracym powietrzem.

To tylko moje teoretyczne rozwazania.

Edit: co do klapki to podlacz sie kabelkiem, zrob testy hvac i zobacz jakie bledy sie wysypaly. Ja chwile sie mordowalem z podlaczeniem do sterownika klimy bo strasznie kaprysny byl. Rozwiazanie: w ustawieniach portu COM zmienic opoznienie z 16 do 8

Data dołączenia
    Oct 2011
    Miasto
    Kraków
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR
    Podziękował
    raz

Domyślny

Jak sprawdzić czy czujniki temperatury klimatyzacji dają poprawne odczyty?

Golem1's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2010
    Miasto
    Pruszków
    Auto
    Audi a3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Pawel_T Pokaż post
    Jak sprawdzić czy czujniki temperatury klimatyzacji dają poprawne odczyty?
    Albo wejść w ukryte kody klimatronika i tam sprawdzić wskazania albo w blokach pomiarowych za pomocą vaga.
    Doposażanie - Elektryka - Diagnostyka Grupy VAG

Lincoln's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2010
    Miasto
    Łorsoł farmers
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Panowie, czy cena 1200 zł za samo płukanie układu klimatyzacji to normalna cena? Tyle krzyknęli mi w Ząbkach pod Warszawą.

Strona 140 z 147 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)

Zasady postowania