Pokazane rezultaty 1 do 5 z 5

Temat: kodowanie licznika

Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    warszawa
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU

Domyślny kodowanie licznika

witam zmieniłem licznik na z pełnym fisem i mam problem z kodowaniem auto 97 rok 1,8 turbo w starym liczniku było kodowanie 00142 i mnie to zdziwiło czemu 2- gasoline engine ,a nie 4 turbo gasoline engine ??? w nowym liczniku natomiast o numerze 8l0919880e kodowanie było 12142 i nie da sie ustawić dwóch pierwszych cyfr jak w starym na 00 - manual transmisjon 02c, tylko wyłacznie przyjmuje 08 czyli manual transmision 02k lub 08 + coś tam według listy, reszta kodowania działa bezproblemowo tylko tego nie przyjmuje a wiec moje pytanie czemu tak i jaka jest różnica między :
    00 a 08 czyli manual transmisjon 02c a manual transmisjon 02k
    i miedzy 2 a 4 w ostatniej cyfrze czyli gasoline engine i turbo gasoline engine zmieniałem to raz na 2 a raz na 4 i żadnej różnicy nie zauważyłem ani we wskazaniach ani w niczym wiec jaka jest faktyczna różnica
    Ostatnio edytowany przez klamamoto - 25-10-19 o 15:33

mieto3's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2007
    Miasto
    Szczecin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ

Domyślny

piszesz o zmianie licznika a kodowanie chcesz zmieniac w sterowniku silnika ?????

nie wiem o co tu chodzi...
    auto-DIGITAL, elektronika samochodowa, naprawa kodowanie liczników, sterowników ABS ESP AIR-BAG SRS ECU DPF ... programowanie ochrona komponentu

strikerbest's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2008
    Miasto
    Łódź
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    18 razy

Domyślny

Wszystkie 1.8T mają gasoline engine (czyli 2) nie przejmuj się tym. Ja miałem w rękach 4 zegary i wszystkie miały w tym miejscu właśnie "2". Możliwe że turbo gasoline engine (czyli 4) jest tylko dla S3 ale nie jestem tego pewien. Co do pierwszej wartości to zawsze udawało mi się ustawić "00" więc nie pomogę.

Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    warszawa
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU

Domyślny kodowanie

no dobra czyli 2 na koncu kodowania zostawiam a co z z dwoma pierwszymi cyframi ?? czyli 00 a 08 czyli manual transmisjon 02c a manual transmisjon 02k
    może ten licznik był do wersji ze skrzynią 6 biegową i dlatego nie da sie zakodowac na 00 ?? co śadzicie ?

mieto3 chodzi o kodowanie licznika do kodowania sterownika silnika sie nie dotykałem

Nato's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    45/11/8
    Auto
    Passat CC
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0TDI CBBB
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

podpinam się pod temat, namieszałem :/
    Dotyczy auta 2007 A3 Sportback 1.9 tdi BXE
    ogólnie rzecz biorąc byłem pewien ,że mam źle zakodowany licznik ,bo prędkościomierz przekłamuje o 20km/h.
    Kodowanie wyglądało 00164
    Natomiast w aucie jest czujnik pasów więc chyba powinno być na początku 02 ,później 1 europa, 4 - 4 cylindrów i 1 - tdi.
    Sprawdziłem procedurę.
    Wchodze w kodowanie i pisze podaj 7 digrims coś tam, nie znam się, wpisuję 02141 i pisze błąd.
    No to wpisuję 0000000 ,czyli 7 zer i wbiło.
    Sprawdzam inf o sterowniku a tam moje zera :/
    Nie pamiętam jaka liczba tam była, co teraz robić ?
    Laik jest jeśli chodzi o VAGA , tylko raz kodowałem licznik w moim 3D szmat czasu temu i ogólnie tylko kasuję błędy.
    Urządzenie: Vag 5053
    Proszę o pomoc.
    Dodano:
    Można zrobić jakiś reset ECU ?
    Odłączyć aku na 5 min. ? Czy to coś pomoże ?
    Ostatnio edytowany przez Nato - 20-11-10 o 00:11 Powód: Automatyczne łączenie postów

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania