Pokazane rezultaty 1 do 5 z 5

Temat: Renowacja felg po zimie

audiolek3's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2010
    Miasto
    Łódź
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV
    Podziękował
    3 razy

Domyślny Renowacja felg po zimie

Witajcie,

Chciałbym zająć się renowacją felg po zimie. Niestety koła z felgami po zmianie na letnie nie zostały wyczyszczone i zaimpregnowane i pozostały na nich plamy. Podejrzewam że plamy są od soli (żółte plamy). Niczym nie jestem w stanie ich wyczyścić (spraye do czyszczenia felg, gorąca woda). Felgi są takie jak widać na zdjęciu razem z plamkami. Jak mocno trze to schodzi z nich folia i felgi wyglądają jak obłupane.
    Widziałem że ktoś na formum proponował papier wodny 2000+2500 i pastę autosol ale czy to w przypadku tych felg pomorze? Trudno powiedzieć czy felgi są chromowane ale mają taki połysk więc chyba tak. Jakie macie ich propozycję aby wróciły do stanu używalności?
    Proszę o pomoc, bo zależy mi żeby pojezdzić jeszcze na nich a teraz ich wygląd jest taki jakbym jeździł nim na budowe po błotach i bagnach jakiś.

Dzięki z góry.

fajgi's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2010
    Miasto
    Brodnica ->CBR
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    1.9TDI BKC
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

to nie jest chrom tylko polerowane aluminium pociągnięte bezbarwnym...a nie folią możesz wypolerować je, NAJPIERW POZBĄDŹ SIĘ BEZBARWNEGO, jak już go nie będzie bierzesz papier 600, potem 800, potem 1000, potem 1500, potem 2000 lub 2500...oczywiście papier wodny potem polerka i nawet PASTA AUTOMAX ( używałem, daje rade) i polerujesz bo widze, że ramionka felg są ok, tylko rant wymaga pracy po tym zabiegu będzie się świecił jak psu .. P)
    Ostatnio edytowany przez fajgi - 28-04-11 o 13:57
    Było -> A3 8L 1.6 AKL
    Jest- > A3 8P Sportback 1.9 TDI BKC
    Bachan B2007-S

audiolek3's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2010
    Miasto
    Łódź
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

Dzięki za odpowiedz i otuche ze bedzie z nimi felgami dobrze. Napisz mi tylko proszę jak mam się pozbyc lakieru bezbarnego (folii jak wcześniej pisałem) - szorując czymś czy jakimś preparatem? bo tak jak napisałeś papie+polerka+pasta dopiero jak caly lakier usunę.

fajgi's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2010
    Miasto
    Brodnica ->CBR
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    1.9TDI BKC
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

ja starego lakieru zawsze pozbywałem sie preparatem do usuwania starych powłok lakierniczych, nie pamiętam jak się nazywał,poszukaj na allegro, rozprowadzałem pędzelkiem tam gdzie chciałem i po 15 minutach lakier się łuszczył..wystarczyło polać wodą i lakier schodził a jak nie to papier 400 i ręcznie...ale troszkę roboty jest...kiedyś się mocno wygryzłem, bo wrzuciłem felgę na tokarnię, małe obroty, strumień chłodzący na rant od felgi i wystarczyło przyłożyć papier...felga sama się kręciła i po 15 minutach nie dość, że była bez lakieru to jeszcze prawie wypolerowana ale nie każdy ma takie możliwości.
    Było -> A3 8L 1.6 AKL
    Jest- > A3 8P Sportback 1.9 TDI BKC
    Bachan B2007-S

kozik's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2008
    Miasto
    Ostrołęka
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ATD
    Podziękował
    raz

Domyślny

Ja się wkleję do tematu i zapytam o czyszczenie felg pokrytych chromem. Mam sporo zabrudzeń od asfaltu, brudu z klocków i ogólnego syfu, którego lekka chemia nie bierze, nie chce używać mocniejszej w ciemno bo chyba łatwo uszkodzić lakier. Przy okazji przywróciłbym im chętnie stan jak najbliższy nowemu, jak to zrobić ?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania