Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokazane rezultaty 81 do 86 z 86

Temat: obroty, przepustnica, epc :)

Data dołączenia
    Aug 2015
    Miasto
    Grudziądz
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AKL
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

Witam. I ja podepnę się pod wątek, aby nowego nie zakładać.

Od kilku dni mam audi A3, jedyny problem, jaki z nim zauważyłem to spadające obroty na luzie. Czasami nic się nie dzieje, a czasem auto gaśnie. Dzieje się tak na skrzyżowaniach, światłach, i innych postojach. Zawsze, gdy auto nie dostaje gazu. Co może być przyczyną? Gdy lekko trzymam wciśnięty pedał gazu to auto może chodzić i chodzić, i nic się nie dzieje.

Piotrek._'s Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2009
    Miasto
    Gdzieś w Polsce B
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8L
    Silnik
    1.8T APY
    Podziękował
    28 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez mcdonald3 Pokaż post
    U mnie było podobnie, uszkodzony był przepływomierz.
    Pytanie czy jeśli nie ma błędów i wszystko wygląda dobrze pod komputerem to też może być to. Bo nowy przepływomierz trochę kosztuje;/

Data dołączenia
    Jan 2015
    Miasto
    Suwałki
    Auto
    Audi A3 8l 3D 1.6E
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Pośrednia diagnoza sprawności przepływomierza polega na jego odłączeniu i sprawdzeniu, czy silnik działa lepiej. W wielkim skrócie, w pamięci ECU zapisywany jest wtedy błąd przepływomierza i przyjmowane są wartości średnie przepływu powietrza zależne od obrotów. Jeżeli po odłączeniu przepływomierza problem nie ustąpi, to raczej należy go szukać gdzie indziej.

Po takiej operacji będzie jeszcze warto skasować błąd przepływomierza spowodowany jego odłączeniem.

Muzone's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2017
    Miasto
    Toruń
    Auto
    Audi A3 8L
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 APF

Post Wysokie obroty po wymianie przepustnicy

Podepne się też pod temat, otóż krótko opisując mój problem to po wymianie przepustnicy trzyma ona wysokie obroty rzędu 1400-1600 obr. Wcześniejsza miała problem, że szarpało przy przyspieszaniu przy granicy 1500-2500 obrotów. Obydwie przepustnice były czyszczone, były robione adaptacje, kasowałem błędy, wymieniłem sondę lambda, cewkę zapłonową, przewody, świece i nawet filtry również są wymienione. Obecnie mam dwie przepustnicę, na starej obroty są w porządku jednak w przedziale 1500-2500 szarpie niemiłosiernie, nie wiadomo z jakich przyczyn, a na tej drugiej którą zakupiłem (używana od golfa 1.6 sr, kod przepustnicy jest ten sam) przepustnica nie szarpie, aczkolwiek ma podwyższone obroty co jest uciążliwym problemem tak na prawdę. Obecnie jeżdżę na tej starej, która szarpie ale kończą mi się pomysły. Dodam, że czasami przy odpalaniu samochód potrafi zgasnąć, a na każdej z nich po lekkim, dosłownie lekkim dodaniu gazu spadają obroty, czasami spadną do tego stopnia, że silnik również zgaśnie. Samochód ma dwuletnią instalację LPG, jednak na benzynie dzieje się zupełnie to samo, może mniej odczuwalne, ale objawy są identyczne. Spotkał się ktoś może z takim problemem?
    Ostatnio edytowany przez Muzone - 17-04-17 o 21:30

Data dołączenia
    Mar 2017
    Miasto
    krk
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 APG

Domyślny

Podepnę się.
    Witam, mam problem w mojej a3 silnik 1.8 20V. Silnik utrzymuje normalne obroty czy jest zimny czy cieply, problem pojawia sie gdy dodam gazu wtedy wchodzi normalnie na obroty ale gdy go puszcze zwiekszaja sie od ok 200/400 i dopiero opadaja. Problem wystepuje na zimnym jak i na cieplym silniku. W czym moze byc problem? przepustnica dokładnie wyczyszczona, linka tez odbija tak jak nalezy.

Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    Kalisz
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    13 razy

Domyślny

Witam,
    Chciałbym się dowiedzieć czy przepustnica powinna pracować tak jak na filmie poniżej. Mianowicie w momencie nie dotykaniu pedała gazu przepustnica jest lekko otwarta co wg mnie jest prawidłowym zjawiskiem, ale przy delikatnym dodawaniu gazu przepustnica najpierw się zamyka, a później zaczyna otwierać... W VAGu po sprawdzeniu pedału przyśpieszenia jest ta sama sytuacja... Nie pamiętam dokładnie wartości, ale przy puszczonym pedale gazu pokazuje coś ok 4% jego wciśnięcia i przy płynnym dodawaniu gazu najpierw ta wartość spada do około 1% i później zaczyna rosnąć.
    Sprawdziłem rezystancje miernikiem na wyjętym pedale przyśpieszenia i ona teoretycznie maleje bądź rośnie (nie pamiętam) płynnie od samego dołu...
    Proszę żeby ktoś się wypowiedział czy jest to normalne czy winna jest przepustnica bądź pedał przyśpieszenia. Dodam, że auto przy lekkim dodawaniu gazu i puszczaniu poszarpuje - myślałem, że jest to luz w skrzyni, ale w/w problem może to powodować...
    Ścieżki w przepustnicy niewytarte jak na foto.

Pojawiają mi się błędy oraz kontrolka EPC. Po skasowaniu jest ok, ale coraz częściej się to dzieje...
    17979 - Angle sensor 2 for Throttle Actuator (G18 Implausible Signal
    17950- Angle sensor 1 for Throttle Actuator (G187) Implausible Signal

EDIT:
    Dodałem jeszcze film jak wygląda sytuacja położenia pedału przyśpieszenia w VAG-COM.
    4,7% - pedał całkowicie puszczony po czym go delikatnie wciskałem i położenie doszło do 0% (przy dodawaniu gazu) i później już stale rosło do 100%.

Może być ktoś taki miły i sprawdzić jak to wygląda u niego? W blokach pomiarowych silnika w jednej z pierwszych grup jest parametr pedału przyśpieszenia.

Ostatnio edytowany przez adziu - 27-08-17 o 19:09

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania