Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 61 do 70 z 138

Temat: Temperatura 100-120stC

Data dołączenia
    Jan 2012
    Miasto
    toruń
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.6 AVU

Domyślny

czujnika jeszcze nigdy nie zmieniałem odkąd sprowadziłem samochód z Niemiec, czyli raczej jest oryginał.

Data dołączenia
    Jan 2015
    Miasto
    Kolubara
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU

Data dołączenia
    May 2015
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    A3 1.6 APF
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 APF

Domyślny

Witam, grzebie ostatnio przy układzie chłodzenia w moim 1.6apf i może ktoś mądrzejszy ma jakąś sugestie. auto grzeje sie do ponad 110 stopni na kanale 49 w cilmatroniku, wentylatory odpalaja dopiero powyzej tej temp. klima nie działa bo nie odpala sie wentylator po jej włączeniu ale sam wentylator sprawny.
    I teraz nie wiem czy czujnik odpowiedzialny za odpalenie wentylatorów to ten sam który podaje mi temp. na kanale 49 ?
    Przewertowałem juz sporo tematów o chłodnicach itp i sa duże rozbieżności jedni maja czujnik w połowie chłodnicy(i to ponoc ten odpowiada za odpalenie wentylatorów)dwu pinowy inny trzy a spotkałem się ze ktoś pisał od 4 kabelkach z niego wychodzących.
    U mnie są dwa kabelki i teraz moje pytanie czy ten czujnik poprostu zwiera w odpowiedniej temp. i odpala wentylatory czy podaje temp do komputera a ten steruje odpaleniem pierwszego i drugiego biegu, u mnie pierwszy bieg jak by się nie odpala chyba ze działa dopiero jak silnik płonie do podtrzymania ognia .
    Jak będę miał czas zajrzę do tego przekaźnika pod aku. i tu tez pytanie czy jest może ktoś z wrocka komu wszystko działa i zgodzi sie na chwile podmienić ten przekaźnik żebym na pałe nie wymieniał??

Doczytałem teraz w jednym z tematów ze silniki 1.6 AVU/BFQ tak maja ze climatronik pokazuje 113 i dopiero się wentylatory odpalają a w trakcie jazdy spada temp do 105 i tak tez jest u mnie ale czy to i tak nie za dużo??
    Co gdyby na trasie wypadł mi wężyk i wylał cały płyn a z braku stacji czy cuś zalał bym go woda żeby do domu dojechać? Zrobił by się z niego silnik parowy czy jak ?
    Ostatnio edytowany przez VALLIUM - 20-05-15 o 08:01

marcin890's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2013
    Miasto
    Łowicz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.6 AVU
    Podziękował
    raz

Domyślny

Jeśli chodzi o temperatury pracy tego silnika to są one właśnie takie, 105oC to dopiero temperatura otwarcia termostatu. Podczas jazdy temp utrzymuje się w granicach 105-112 i to też w zależności od dokładności wskazań czujnika.

Wysyłane z mojego ST25i za pomocą Tapatalk 2

Data dołączenia
    Aug 2015
    Miasto
    Pomorze
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.6 APF
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

No okej. 105 stopni to dopiero otwarcie termostatu. Klimatronik pokazuje 112, podłączyłem pod komputer też coś koło tego, a na blacie więcej niż 90 nie pokazuje. Co to jest?

robakhh's Avatar
    Data dołączenia
    May 2011
    Miasto
    londyn
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU
    Podziękował
    19 razy

Domyślny

Znalazłem " opis " termostatu i jego działania w silnikach avu i Bfq jak moderator uważa ze może to się komuś przydać i podpiąć gdzieś ładniej to proszę bardzo jest w PDF ale po angielsku zainteresowanych zapraszam do lektury
    http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_222.pdf

Rytel's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2010
    Miasto
    Wyszków
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 BFQ
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

koledzy ratujcie, po wymiane rozrządu silnik zaczął sie grzać, nie wiem co jest grane, na kanale 49 temp oscyluje 110-116, dziś przy -9 st na dworze zagrzał się że aż wiatraki się załączyły, zawsze temp pływała miedzy 102-109, czyli ok na ten silnik i z tym termostatem. Gdzie szukać przyczyny? Termostat sie nie otwiera? Któryś czujnik w termostacie poleciał? Ten zielony odpowiada za zamykanie otwieranie? czy ten czarny?

Data dołączenia
    Aug 2016
    Miasto
    Łódź
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU

Domyślny

Cześć. Może ktoś wie co umie się dzieje. Też silnik auv a3 2002 z klimatronikiem, temperatura 105 to norma. Natomiast u mnie problem jest z ogrzewaniem. Zaczyna grzać w środku dopiero po uzyskaniu tych 105-110 stopni. I wtedy grzeje jak głupi. Nie grzeje stopniowo od uruchomienia silnika tylko właśnie po uzyskaniu 105 i nagle z grubej rury. Przewody do nagrzewnicy też zimne do tego momentu. Nie wiem co jest, tu jest jakiś zawór nagrzewnicy? czy nie chce się odpowietrzyc?
    Z góry dzięki jak coś bo mecze się z tym już rok czasu i nic. Wymieniony termostat, czujnik temperatury, zbiornik wyrownawczy.

Data dołączenia
    Apr 2016
    Miasto
    Gliwice
    Auto
    Audi A3 8L
    Model
    S3 8L
    Silnik
    1.8 APG
    Podziękował
    13 razy

Domyślny

Witam!
    Jestem bezradny i zmuszony prosić o wasza pomoc drodzy forumowicze!...
    Od pewnego czasu(ok. 2 tygodnie) borykam się z problemem temperatury na liczniku... czasami po odpaleniu auta temperatura gwałtownie skacze do 120 stopni i po jakiś 20-30 sekundach wraca spokojnie do 90-95 i tak się świeci do zgaszenia auta (OBD pokazuje cały czas prawidłowy zakres temperatur 0-95 max) dodatkowo problem polega na tym, że po przekroczeniu tych 120 stopni na liczniku włączają mi się przednie wentylatory... Pytanie czy nimi steruje w jakiś sposób komputer licznika? czy osobny komputer w czujnikiem?

Pomocne informacje
    Audi A3 2003
    Wężyk pompy zimny
    Wężyk od głowicy ledwo ciepły
    Termostat wymieniony 3-4 miesiące temu
    Płyn oczywiście uzupełniony

Może ktoś się spotkał z takimi, albo podobnymi objawami... będę selenie wdzięczny za pomoc!

monlag1's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Wodzisław
    Auto
    Audi A3 253KM/486Nm
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    19 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez lesnypatataj Pokaż post
    Witam!
    Jestem bezradny i zmuszony prosić o wasza pomoc drodzy forumowicze!...
    Od pewnego czasu(ok. 2 tygodnie) borykam się z problemem temperatury na liczniku... czasami po odpaleniu auta temperatura gwałtownie skacze do 120 stopni i po jakiś 20-30 sekundach
    Prawdopodobnie licznik jaegera zaczal Ci sie sypac,byly tematy o tym.

11. Podziękowania dla monlag1 za pomoc w problemie

lesnypatataj (13-06-17)

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania