Panowie podpowiecie czym wyczyścić szkło lampy poliftowej od wewnątrz po jej rozklejeniu? Bo wyczytałem żeby nie ruszać tego szmatka bo powstaną rysy których się nie usunie.
Panowie podpowiecie czym wyczyścić szkło lampy poliftowej od wewnątrz po jej rozklejeniu? Bo wyczytałem żeby nie ruszać tego szmatka bo powstaną rysy których się nie usunie.
|
Ja czyściłem lampę nową miękką mikrofibrą i było oki rysy nie powstały
jakiś delikatny płyn i przepłukać wodą destylowaną
[*] Jurek warhammer - 14.08.2015
Czesc, jest jakaś opcja zmiany reflektorów poliftowych na przedliftowe?
Poliftowe soczewki to jakis dramat jezeli chodzi o swiatla mijania...
Lepiej kup sobie poliftowe xenony które świecą o niebo lepiej od soczewek. Jest też opcja wstawienia soczewek bi-led do poliftowych lamp i to jest najlepsze rozwiązanie, możesz o tym poczytać w temacie "Bixenon z Q7 do A3(lampy biled/bi led)" który znajduje się w dziale "Ogólne i Techniczne 8L".
Witam serdecznie,
Wszyscy przerabiają lampy przednie z przedlifta na polift, nigdzie nie znalazłem jak podejść do tematu w druga stronę? Tzn. czy powrót do przedliftowych lamp jest wykonalny. Ale po kolei. Kupiłem auto przedliftowe - A3 8L 1.9 TDI 1999r. Ktoś tam wcześniej wsadził zamienniki polifty (soczewki). Silniczków brak, wiązki są. Lampy muszę wymienić, bo słabo świecą. Chcę również dołożyć silniczki, bo jak auto jest obciążone to światła mają świecić na drogę a nie po drzewach. Pytanie jak temat rozwiązać? Mod wymiany lamp był z tego co widzę robiony na partyzantkę - bez przejściówki z okrągłej wtyczki na płaską, tylko do wtyczki przedliftowej (okrągłej) ktoś dorobił złączkę z przewodami, a w samej lampie zamiast złaczki jest to po prostu przylutowane do pinów. Co robić? Czy da się wrócić do serii tzn. kupić zamienniki przedlifty, silniczki i poskładać to do przysłowiowej kupy? Czy będzie brakowało tego kawałka błotnika, który każdy wycina przy wymianie na polifta?
powrót do przedlifta jest możliwy - potrzebujesz okrągłych kostek, lamp i błotników przedlift
kiedyś pomagałem jednemu chłopaczkowi zrobić dokładnie taką samą operację z uwagi na kasę - zaliczył stłuczkę, kupił jakieś używane błotniki przedlift i lampy przedlift (chyba dał 400 za wszystko) i normalnie dolutowywałem mu wtyczki okrągłe z przedlifta, a poliftowe razem z uszkodzonymi lampami sobie zabrałem
przejściówka jest dla tych, którym nie chce się lutować tych 4 przewodów
na błotnikach polift nie zamocujesz kierunkowskazu - nie będzie miał na czym się oprzeć
nie wyobrażam sobie jak ktoś mógł jeździć bez silniczków w lampach - to dlatego świecą Ci w kosmos i nie będziesz w stanie ich ustawić
zwróć uwagę jaką masz wtyczkę do silniczków, bo są również przed i poliftowe
rozważ też, czy nie bardziej będzie Ci się opłacać, bądź zależeć Ci na jakości świateł - być może lepiej będzie kupić jakieś używane lampy poliftowe w dobrym stanie niż pchać się z powrotem w gorszą jakość przedliftowego światła
Czyli podsumowując - czeka mnie kupno zamienników poliftowych (Depo czy TYC?) + lutowanie, bo błotników chyba nie warto ruszać.
Natomiast co zrobić z tymi silniczkami? Wtyczki mam 3 pinowe. Czy silniczek poliftowy będzie pasował?
Edit.
Chyba można pominąć lutowanie samej lampy https://allegro.pl/oferta/1j0973724-...em-12034074243
Ostatnio edytowany przez seba_999 - 29-01-23 o 12:00
Czyli podsumowując, jeżeli nie chcesz wracać do przedliftów, powinieneś kupić sobie lampy poliftowe.
W tym przypadku ogranicza Cię budżet lub budżet i czas, bo możesz kupić np.:
a) zamienniki, które są niestety dużo gorszej jakości niż oryginały i po dłuższym użytkowaniu będą do utylizacji (przypuszczam, że tak samo jak te, które teraz posiadasz) - moim zdaniem nieporównywalnie lepsze są TYC niż DEPO
b) używane oryginalne Hella w wersji europejskiej (wyjdzie taniej niż a), ale mogą wymagać jakichś drobnych napraw lub mieć wypalone soczewki)
c) oryginalne Hella po regeneracji (wyjdzie niewiele drożej, albo tak samo jak a))
d) xenony
e) zajechane soczewkowe Hella i oddać do regeneracji lub przerobienia na bi-led
Jeżeli kupisz nowe lampy (zamienniki), to w komplecie na 99% nie otrzymasz silniczków - kosztują ok. 30 zł/szt.
Silniczki też przeszły lift - obydwie kostki mają 3 piny. Przedliftowa jest szersza od polfitowej. Obydwa typy silniczków pasują do lampy poliftowej. Jak umieścisz zdjęcie kostki, możemy pomóc Ci je odróżnić.
chudy92 (01-02-23)
Witam. Zakupiłem komplet ori lamp hella do swojej A3 żeby przerobić je na bi-led, niestety okazało się ze trafiłem na lampy klejone na twardy klej. Czy jest opcja rozklejenia tych lamp nie niszcząc ich?, lampy są w rewelacyjnym stanie i szkoda byłoby je poniszczyć.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)