Mógłby ktoś skrócić i opisać co trzeba (kamera,nadajniki itd) do podłączenia kamerki cofania bez ciągnięcia kabli przez całe auto w RNSe193G?
Czytałem ten temat jak inny ale nie ma jednoznacznych odpowiedzi.
Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość.
Mógłby ktoś skrócić i opisać co trzeba (kamera,nadajniki itd) do podłączenia kamerki cofania bez ciągnięcia kabli przez całe auto w RNSe193G?
Czytałem ten temat jak inny ale nie ma jednoznacznych odpowiedzi.
Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość.
Ostatnio edytowany przez michal_88 - 23-04-17 o 17:24
|
Witam a ja mam pytanie odnośnie tych linii które są ma obrazie z kamerki. Chodzi mi czy dostanę taka kamerkę w której te linie skręcaja podczas skręcania kierownica
Takiego czegoś nie znajdziesz. Te linie co są to są na sztywno nałożone w obraz. Sam obraz wyświetlany jest po podaniu 12V na kamerkę to jak ty chcesz żeby te linie jeszcze skręcały? Do tego z pewnością potrzebny musiał by być sygnał z czujnka kąta skrętu kierownicy i pewnie wspomagany systemem parktronik, że po wykryciu przeszkody te linie odpowiednio by się "profilowały"
Chodzi mi ze jak skręcasz kierownica to ta linia się wygina i pokazuje jak będzie szkło auto. Widziałem już takie rzeczy dlatego pytam. Tylko tam byka fabrycznie kamera cofania
http://s.aliexpress.com/buyUFjMB
Np to
Witam
Potrzebuję pomocy, ponieważ jestem całkowitym laikiem i nie do końca rozumiem czy wszystkie opisane przypadki będą dotyczyć tego mojego, więc proszę o wyrozumiałość.
Zamontowana kamera cofania, jeden kabel jest już przeciągnięty i podpięty do radia.
Reszta kabli połapana jest do wtyczki tylnej lampy cofania.
Kamera działa po przekręceniu kluczyka i przestaje działać w momencie odpalenia silnika. Kilka razy gdy szybko odpaliłem silnik chyba nie zdążyła się zepsuć ponieważ obraz nadal wyświetlała chociaż z niemałymi zakłóceniami.
Gdzie leży błąd podpięcia? W jaki sposób najmniej ingerencyjny mógłbym ten fakt naprawić ? Jestem raczej świeżym majsterkowiczem z chęciami, ale brakiem większej wiedzy i umiejętności, więc prosiłbym o w miarę proste i praktyczne rady.
Kamera i radio najprawdopodobniej z aliexpress. Radio na androidzie z tego co udało mi się wyszukać jest marki Bosion.
Dzięki z góry !
Hej ja ostatnio montowałem u siebie i miałem to samo ,napewno +12v masz podpięty do światła cofania i tak samo masa..zrób w ten sposób że +12v podepnij do osobnego zasilania ja podpiąłem sie osobnym przewodem do bezpieczników i wszystko działa
- - - Updated - - -
Z lampy cofania weź tylko sterowanie na kamerkę
Czyli nie minie mnie przeciąganie kabla ? Czy w tym przypadku przekazniki wi-fi albo te "tegesy od zakłóceń" nie pomogą ?
No raczej nie 😀ale to kwestia 10min i po sprawie ,na wszelki wypadek weż jakiś dłuższy przewód i podepnij go do akumulatora i sprawdź czy wszystko jest ok ,jak będzie to wtedy przeciąganie przewodu.daj znać czy działa
Zwyczajnie boje się że powyłamuje jakieś zatrzaski itp jak zacznę rozbierać. No i 10 minut mnie to z pewnoscia nie zajmie. Jak dam rade w jeden dzien to bedzie sukces Oczywiście dam znać.
Przeciągnięcie tego przewodu przez tą gumę w klapie jest chyba najgorsze,później lekko odegnij tylny słupek i odkręć jedna śrubkę z Boczka i powoli przeciągaj tych plastików na progach nie demontuj tylko wsuwaj przewód pod nie on swobodnie się chowa,potem tylko podstopnica i już bezpieczniki,żadnych zatrzasków nie ma i to tyle 😀też myślałem ze będzie problem a zajęło to chwilę
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)