Strona 21 z 218 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 201 do 210 z 2179

Temat: Auto Detailing - Pytania, Odpowiedzi

Wiolka's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2006
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    19 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez M4ciek Pokaż post
    zamiast APC megsa - bo jest skuteczny, ale dostępny tylko w galonach wybrałbym inny produkt... może Autobrite MPC ? ponadto zapachowo ten od AB wygra zresztą chyba każdy APC wygra z megsowym pod kątem zapachu/efektu duszenia
    Tak jak Maciek napisał- może być 1z (ostatnio nasz kolega testował i powiedział, że bardzo fajny produkt i do tego tani). Będą silniejsze od Megs'a dlatego raczej w tę stronę bym poszła

Cytuj Oryginalnie napisane przez M4ciek Pokaż post
    jestem ciekaw jak ten 1z się spisze foto by się przydało; na matowy wygląd poleciłbym PB Natural Look'a, na błyszczący Cquartz Perl
    Może być też Natural Look albo Megsowy Natual Shine Kurcze no mozliwości jest wiele

A jeżeli chodzi o 1z to na bank będą wieksze testy, bo na razie z tych nieoficjalnych wynika, że to bardzo fajne produkty są (np. do skóry odzywka, płyn do spryskiwaczy, odmrażacz do szyb, APC)

A jeżeli chodzi o Koch-Chemie to Pawłem nie jestem ale mam u siebie zaaplikowane na plastiki zewnętrzne i "trzyma jak zły" zero zacieków. Nawet na brudnym aucie widać, że na plastikach coś leży.

Cytuj Oryginalnie napisane przez .i.KALI.i. Pokaż post
    Glinka megsa wosk colli 476 plastiki 1z P21S (1 litr - bedzie na dłużej) APC megsa (jeśli dobrze sobie radzi) Macie to wszystko dostępne w tym tygodniu?
    to tak. Jeszcze bym tutaj podmieniła glinkę megsa na ValetPro (będzie Pan zadowolony) , Colli na stanie 24h , P21S mamy i APC to jak wyżej.

Napisz na sklep@pielegnowacauto.pl i zapytaj o forumowy rabat!
    Kosmetyki samochodowe, materiały polerskie oraz lakiernicze. Usługi z zakresu auto detailingu. Odwiedź nas na www.pielegnowacauto.pl lub www.jak.pielegnowacauto.pl

Kpt. Nielot .i.KALI.i.'s Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2007
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    STI + R1
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

To wtorek/środa bede dzwonił, pomarudze jeszcze i bedziemy dzialac. A przez święta się pobawie tym wszystkim, porobie zdjęcia i zdam relacje. Spróbuje tego 1z do plastików, APC też moge 1z przetestować.
    a do glinki tej valetpro jest QD? a z resztą i tak bede chciał megsa bo go lubie, chyba, że polecasz coś lepszego
    PRZEWODNICZĄCY KOMISJI DS. AFER KLUBOWYCH
    Jak się bawię to się bawi ze mną cały świat...
    LS rulezzz...
    Jest Subaru, jest Impreza!

M4ciek's Avatar
    Data dołączenia
    May 2008
    Miasto
    Pabianice
    Auto
    Audi A3 (S3 / S-Line mod)
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC
    Podziękował
    80 razy

Domyślny

do glinki zamiast QD możesz użyć roztworu szamponu (10-20ml) na 1 litr wody (najlepiej destylowanej)
    jeśli koniecznie jednak chcesz QD, ten megsowy akurat fajny jest, ładnie pachnie i jest relatywnie tani

ValetPro ma w ofercie QD, ale to taki raczej taki do-it-yourself, nazywa się Citrus Bling, jako QD do rozcieńczenia 1:3

ja osobiście korzystałem z megsowego, teraz mam świetny FinishKare Extra Slick Final Care czy jakoś tak
    "A3-club to ludzie... auta to tylko pretekst" - ja, podczas V zlotu OP

Data dołączenia
    Jun 2007
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    STI + R1
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

Troche świątecznej pracy.
    Czas: ok. 20 godzin (2 dni. Rodzina chciała mnie zlinczować, że nie spędzam z nimi czasu tylko siedze w garażu.)
    Było tak:

Troche tego:

W trakcie:

Efekt końcowy:

Auto pożądnie wyczyszczone i zabezpieczone na zime. Wiosną czeka dobra polerka. Efekt będzie jeszcze lepszy

Jeżeli chcecie gdzieś sobie wykorzystać te zdjęcia, do reklamy, na bloga itd. to śmiało, tak jak Paweł gadaliśmy. Tu link do całej galerii i zdjęć w pełnej rozdziałce: https://picasaweb.google.com/KALI.a3...eat=directlink
    LS rulezzz...

M4ciek's Avatar
    Data dołączenia
    May 2008
    Miasto
    Pabianice
    Auto
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC
    Podziękował
    80 razy

Domyślny

Michał, świetna robota! po pierwsze zazdroszczę takiej miejscówki, garażu
    po drugie widać że masz do tego zacięcie a po trzecie niektóre zdjęcia tyłu auta PO robią wrażenie (zupełnie nie widać że auto potrzebuje korekty). Aż ciężko uwierzyć że woskiem był Collinite 476s

Data dołączenia
    Jun 2007
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    STI + R1
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

Dzięki za miłe słowa. Co do efektu i stanu lakieru to wszystko zależy od kąta pod jakim robisz zdjęcie. Lakier baaardzo wymaga korekty ale na tych zdjęciach wyszło ładnie. Choć trzeba przyznać, że Colli daje naprawde fajny efekt.
    Natomiast jestem niezadowolony z glinki (twarda i słabo zbierała) i rozcienczonego 1:1 QD (słaby poślizg). Z zestawem megsa dużo lepiej mi sie pracowało. zobaczymy jak sie bedzie sprawował nierozcienczony QD użyty po osuszeniu.
    APC bardzo fajny, skuteczny.
    P21S rewelacja.
    1z do plastików super. matowy tak jak chciałem.
    Ogólnie bardzo przyjemnie się pracowało i jestem mega zadowolony z efektu. zobaczymy jak długo Colli się utrzyma.
    LS rulezzz...

M4ciek's Avatar
    Data dołączenia
    May 2008
    Miasto
    Pabianice
    Auto
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC
    Podziękował
    80 razy

Domyślny

widzę tam Autobrite Berry Blast'a, a ten jako QD rozcieńcz 1:5 - 1:10, oczywiście z wodą zdemineralizowaną. Powinno być lepiej.

glinka to ta od ValetPro? to że twarda (średnio-twarda) - potwierdzam, ale że słabo zbiera? wydaje mi się że to to wina właśnie rozcieńczenia QD 1:1, które było za mocne. W końcu do glinki jako lubrykanta można też używać mikstury szamponu z wodą, a tego się wlewa średnio 1 koreczek (czyli 15-30ml) na 1 litr, czyli rozcieńczenie uzyskujesz circa 1:30 - 1:60, a więc jeszcze większe niż przy gotowcu. Jak będzie za małe, za mocne to właśnie efekt jest taki jakby glinka słabo zbierała. Jak skończysz tą, spróbuj Bilt Hamber Soft Clay. Jest miękka i zadowala się nawet samą wodą

Data dołączenia
    Jun 2007
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    STI + R1
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

moze i tak. ale rozrobilem zgodnie z etykieta.
    Popróbuje roznosci przy okazji wiosennej polerki.
    Na razie jest dobrze i ciesze sie z efektu, jak na 5 letni lakier jest dobrze
    LS rulezzz...

pielegnowacauto.pl's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2011
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

Dzięki za wrzucenie fotek Kali. Na fotkach wygląda naprawdę rewelacyjnie, jak na stan w jakim widziałem lakier. Miejscówka super

Zaskoczyłeś mnie z tą glinką. Może rzeczywiście to wina QD.

M4ciek zawsze dajesz 15-30ml szamponu na 1L wody? Dla mnie 15ml to taki maks już, zwykle 5-10ml daję.

Jeżeli chodzi o collinite to tylko colli, albo aż colli. Na dobrą sprawę żaden inny wosk nie zaskoczył by nas tu bardziej, dopóki nie będzie zrobiona korekta. Można by się pokusić o jakiś glaze pod wosk, ale nie ma sensu kombinować na zimę.

Data dołączenia
    Aug 2010
    Miasto
    Śląsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

ok, nadszedl czas... wiec mam pytanie

bede wymienial w koncu odmy w moim silniku, ktory jest caly zarzygany olejem, zaschnietym brudem, kurzem itd. jak najlepiej go oczyscic?

mi by pasowalo wlac cos do pianownicy opryskac go calego i oplukac, ale jak znam zycie tak latwo nie bedzie? chyba ze macie dobrą piane do silnika a po plukaniu ewentualnie cos jeszcze zeby pousuwac trudniejszy brud.

Strona 21 z 218 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Zasady postowania