-
Pompa paliwa
Witam
Chciałbym w mojej A3 8V / Sedan zrobić odcięcie pompy paliwa. Szukałem informacji po googlach jak się dobrać do pompy paliwa.
Zakładam, że zapewne zbiornik paliwa jest pod tylnymi siedzeniami więc trzeba je zdemontować. Czy ktoś z was ma już jakieś doświadczenie z tym?
W sieci kiepsko z informacją na ten temat. Gdyby ktoś był wstanie napisać, że pompa jest faktycznie tam, gdzie myślę oraz jak w takim przypadku wymontować tylne siedzenia to byłoby naprawdę super!
Dzięki i pozdrawiam,
Tomek
-
Tylne siedzisko jest na zaczepach. Musisz je wyrwać. Nie martw się, nic nie urwiesz. Potem musisz sprawdzić gdzie jest pompa, ale na 99,99% tam będzie pompa
-
Dzięki za info.
Demontowałeś może już siedzenia u siebie? Masz jakaś rozpiskę gdzie są te zaczepy oraz w którą stronę i jak ciągnąć/rwać? :)
-
Kawałek wyciągałem. Rwij do gory
-
JW. Nic nie urwiesz , zaczepy są mocne. Demontujesz tak : Od przodu siedziska ( tam są 2 zaczepy mniej więcej po środku miejsc dla pasażerów ) . Kolejne są od tyłu . Te od tyłu są wpuszczane .
Pociągasz za przód do góry aż wyskoczą a jak uchylisz tak na 45 stopni pociągasz do przodu. Pompę będziesz miał pod tyłkiem prawego pasażera . Będzie przykryta gumową uszczelką , zresztą zobaczysz przewody. Zaczepy możesz po kolei wyciągać , raj jedną potem drugą stronę , potem uchylasz do góry i do siebie.
-
Ale po co chcesz demontować siedzisko jak chcesz zrobic odcięcie na pompie paliwa a nie lepiej podłączyc się pod przekaźnik od pompy i tam zrobic odcięcie.
-
Ocięcia nie powinno się robić w oczywistych miejscach . Najlepiej wbić się w wiązkę kawałek za pompą i zrobić odcięcie . W dodatku przekaźnik odcięcia w stanie nie aktywnym musi podawać na pompę zasilanie. Jak odcięcie załączone dopiero wtedy powinien przełączyć . I w takim przypadku mamy efekt taki że cewka przekaźnika pobiera dodatkowy prąd kiedy auto jest wyłączone dlatego należy zasilać go w taki sposób że dopiero po podaniu zapłonu się odcina gdy jest w stanie aktywnym.