-
silnik 1.4 TDI opinie
Witam.
Czy ktoś z was miał styczność z silnikami 1.4 tdi (3 cylindrowe)?
Z tego co ja wiem (słyszałem/czytałem) to jego najwieksza wada jest kultura pracy jako zalety to silnik bardzo oszczędny.
Wolałbym opinie z pierwszej ręki.
Z góry dzięki,
Pozdrawiam
Sent from my iPad using Tapatalk
-
Moja dziewczyna swojego czasu posiadała vw foxa 1.4 tdi, miałem okazję tym sporo najeździć tak więc poza charakterystycznym dźwiękiem pracy silnika nie było za bardzo do czego się przyczepić, oczywiście jak na taką klasę auta. Przebieg za czasów użytkowania to około 200tyś w tym czasie nic poważnego się nie stało. Z osprzętu uległa uszkodzeniu pompa wspomagania oraz przepustnica/klapa gasząca. Teraz autko jeździ u znajomego ma ponad 300tyś i nie narzeka. A faktem jest ,że silnik oszczędny od 4,5 - 5 litrów.
-
1.4 tdi opinie
Dzięki za info. Obecnie mieszkam w UK i jeżdzę Astra H 1.6 benzyna i szukam czegoś oszczedniejszego na dojazdy do pracy (jakieś 60km w jedna stronę, spalanie astry to jakieś 7l/100km). Na silnik ten trafiłem przy Seacie Ibiza - tak sie nad nim zastanawiam.
-
Slaba kultura pracy na wolnych obrotach,potem juz wzglednie,a co do spalania to tylko o 0,5 litra mniej od 1,9 TDI. Poza tym to ok.
-
-
Ogólnie mało awaryjny silnik, ale fakt niewiele mniej pali od 1,9.
-
Od soboty jestem właścicielem Seata Ibiza 1.9tdi. Wracam do VAGa :)