gdy jade z predkoscia 140 i wiecej kierownica zaczyna drgac, mam zrobiony zawias ( billstein niebiski i zolty ) moze to byc przyczyna biorac pod uwage polskie drogi ??
Printable View
gdy jade z predkoscia 140 i wiecej kierownica zaczyna drgac, mam zrobiony zawias ( billstein niebiski i zolty ) moze to byc przyczyna biorac pod uwage polskie drogi ??
Zawias raczej odpada.. też mam takie zjawisko jak założe zimowy komplet kół, wiec może to wina felg/opon ??
pierwsze co radze to sprawdzic czy felgi sa proste i porzadnie wywarzyc kola. jezeli po tych zabiegach nie przejdzie to trezba szukac dalej (koncowka drazka, swozen)...
Fele faktycznie mogą być wyboczone, ale ja miałem jajo z krzywą oponą!! Dunlop sukcs. Czekam na zimówki a te pójdą z dymem w noc świętojańską...
najpierw felgi potem zawieszenie a potem trzeba sie martwic :twisted:
Tez miałem taki objaw. Po zmianie opon zjawisko ustapiło.
opony, felgi, wywazenie, koncowki drazkow kierowniczych (luzne potrafia bardzo "wibrowac"), krazki kierownicze od strony maglownicy (na jablkach), swoznie wahaczy :idea:
w takiej kolejnosci bym sprawdzal :wink:
No ja tez przypisze sie do tego ze wina felg a na koncu opon..te nasze idealne drogi ..az serce sie kraje czasami!!!!(dodam ze przed wywazeniem mialem takie drganie....Polecam WYWAZANIE NA SZPILKACH)!
[ Dodano: Pon 02 Paź, 2006 13:02 ]
Zapytam sie czy to moze spowodowac lekki luz na kierownicy ale bardzo malo wyczuwalny????Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mach
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Damiano
jesli chodzi Ci o luz w plaszczynie pionowej (taki gora-dol) to zazwycaj jest inna przyczyna a mianowicie krzyzak w kolumnie kierowniczej.... natomiast luz przy ruszaniu kolami na pewno to powoduje tylko kwestia wyczucia.
Generalnie luzny swozen na koncowce drazka moze powodowac to ze kolo nie jest sztywno trzymane na wprost w zwiazku z tym moze wpadac w minimalne wibracje lewo-prawo co przy wiekszych predkosciach moze powodowac rozne wibracje
Ja odkąd założyłem 17stki to powyżej 100km/h jak przyspieszam tak do 140 drga mi kierownica.Felgi mam proste i dzieje sie to tylko przy przyspieszaniu! Jak puszczam noge z gazu jest spokój.Zaznaczam ze na 15 tego nie miałem