Czy ktos z was zabierał sie juz za Pranie foteli i ma jakieś Sprawdzone Domowe Sposoby?
Chodzi o sposób który nie spowoduje widocznych zmian na fotelach
(jakies wytarcia czy skulkowany materiał)
Oczywiscie chodzi o standart tapicere
Printable View
Czy ktos z was zabierał sie juz za Pranie foteli i ma jakieś Sprawdzone Domowe Sposoby?
Chodzi o sposób który nie spowoduje widocznych zmian na fotelach
(jakies wytarcia czy skulkowany materiał)
Oczywiscie chodzi o standart tapicere
dobrze prac materiał na fotelach firanami ( jakas stara wyciągnąć i jazda 8) )
dobrze usuwają zabrudzenie i nie robią zmechacenia materiału.
Tak sie wkleje w ten temacik i sie zapytam . Czy karcher w jakims stopniu moze uszkodzic tapicerke - Alcantara ???
najlepiej oddać na czyszczenie biora 100 zł i czyszczą cały samochód, tam gdzie znajduje się materiał, a i karcher alkantary nie uszkodzi, ja czysciłem i samochod wyglądał jak nowy, pachnący :) dodatkowo mycie gratis :D
Wypowiem się, bo pracowałem na myjni poprzednie całe wakacje :wink:
Robiliśmy taką mieszankę: z wodą mieszaliśmy intensywny środek do mycia - tu można użyć do środka prania dywanów "Wezyr" lub po prostu "Vanish" i do tego można dodać jakiś zapach - odświeżacz jak ktoś dysponuje. Takie coś mieszamy, żeby miało pianę. Do tego miękka szczotka ryżowa i jechane. Człowiek się narobi i nieźle zmęczy, ale to na prawdę działa. Czasem żeśmy dopierali takie "chlewy", że to głowa mała...
A i najlepiej mieć wodny odkurzacz. Uprać fragment (np jedno siedzenie) ręcznie szczotką a potem odkurzaczem wysysać wodę. Ja miałem taki specjalny odkurzacz, którym można było wyssać całą kałuże wraz z błotem :D Ale na jedno mycie myślę, że zwykły wodnik da sobie radę. Dzięki temu zabiegowi po kilku godzinach samochód jest suchy ;)
Ja piore co roku dla odswiezenia auta
Odkurzacz wodny + vanis
Sprawdzona metoda i autko pieknie pachnie
a alcantare tez tak mozna prac? nic sie nie uszkodzi?
Jackq, ciepła woda + vanish ;) Nic się nie uszkodzi...
a jak już są skulkowane kawałki na alcantrze.. to po tym praniu one częściowo zejdą czy jakoś wcześniej przed praniem należałoby je usunąć?
sikor, ty możesz najpierw spróbować zgolić jakoś te kuleczki (są takie trimery do ubrań albo zwykłą golarką), potem dopiero pierz są specjalne środki nawet na stacji cos kupisz.
ogólnie ja bym sam niepróbował, samo pranie tapicerki na bardzo dobrej myjni ręcznej +/- 100pln i ma sie gwarancje że bedzie dobrze :wink:
pzdr