-
(za)wysokie obroty
Witam.
Wczoraj coś mi się pochrzaniło z obrotami: przy 20km/h musiałam wrzucać już drugi bieg, ponieważ obrotomierz wskazywał 3000 obrotów. Tak samo było z kolejnymi biegami- przy 40km/h musiała być już 4, przy 60km/h również 3000 obrotów i piaty bieg. Na 5 przy 70km również było już 3000. Silnik nie warczał, zachowywał się jak przy 2000 tysiącach obrotów. Kilka razy próbowałam zgasić i odpalić samochód jeszcze raz, na nic. Co prawda przeszło po 4 godzinach odpoczynku mojego audi. Było to coś strasznego? Co mogło być tego przyczyną?
-
myśle że przyczyną będzie sprzęgło.
-
sprobuj sprawdzic sprzeglo, stan samochodem, zaciagnij hamulec reczny, puszczaj powoli sprzeglo na wrzuconym biegu 1 i dodaj bardzo delikatnie gazu, jak samochod nie zgasnie to moze sie slizgac juz sprzeglo.
-
sprawdziłam. Samochód zgasł, po czym znów było to samo- wysokie obroty. Po godzinie odpoczynku było dobrze. Dodam, że gdy to się dzieje na luzie mam ok 1,5-2 tyś. obrotów. ;/
-
ja bym obstawiał uszkodzony obrotomierz;)
bo skoro pokazuje, 3000 obr a wygląda jakby było 2000....
testnij licznik czy jest aby na pewno dobry (czy pokazuje odpowiednie wartości), skoro sprzęgło dobre, a skrzynia przez noc nie skróciła sobie sama przełożeń :P
-
a wie ktoś może jak w tej sytuacji wygląda spalanie? Bo nie wiem kiedy uda mi się wyrwać do mechaniora:/ i czy może to mieć jakieś głębsze konsekwencje?
-
Najprościej byłoby podpiąć pod VAGa i zobaczyć jaki jest odczyt obrotów. Spalaniem raczej bym się nie przejmował, to najmniej istotne w tym momencie. Konsekwencje mogą być różne, zależy co tak naprawdę jest przyczyną. Z tego co piszesz wynika, że silnik pracuje na normalnych obrotach mimo, że obrotomierz pokazuje co innego.
-
Wpadnij do Pruszkowa to sie sprawdzi to sprzeglo
ale sadze ze predzej beda to te zegary
-
dziś mój obrotomierz przeszedł sam siebie. Przekręcił się prawie o 360 stopni. Od 1000 obrotów do PONAD 7000, przy czym silnik ciągle pracował normalnie ;)
-
w takim razie to nie sprzęglo ;)
Może odepnij akumulator żeby zrestartować kompa? Niech ktoś potwierdzi czy to ma sens w przypadku zegarów. Ale jeśli nie pomoże to napewno nie zaszkodzi...