-
temperatura silnika
witam, mam audi a3 1.9 tdi atd z 2002 roku.
mam pytanie, czy to normalka ze przy takich temperaturach i spokojnej jezdzie auto nie lapie 90 stopni? moge przejechac z 10 km i nawet wiecej a wskazowka wciaz trzyma sie 60 stopni.... a jak po dluzszej jezdzie wjechalem na dwupas i z 4 pociaglem go do 140 km.h to od strzalu poszlo mu 90 stopni. czy wszystko jest ok czy cos jest dziwnego? bo to moj pierwszy tdi i pierwsza zima z nim;p
---------- Post dodany 05-02-12 o 00:14 ----------
a pozatym czytajac fora jest wiele wersji jak traktowac tdi....
ja jezdze w okolicach 2-3 tys obrotow, a czasem w duzym ruchu przy 60 km wrzucam 5 i bez gazu prawie jade... szkodzi to silnikowi? jak to jest trzeba dawac mu ostro w gaz, czy spokojnie mozna na 2k jezdizc i biegi zmieniac?
-
60km/h na 5tce to przesada. Conajmniej 70-75 by musialo byc.
Po 10km jak ogrzewanie nie jest > 20 stopni i wentylator > 1/4 to wskazowka powinna sie ruszyc, po 15km powinno byc juz z 90.
-
no wlasnie, a moge przejechac cale miasto i nic... kolo 10 15 minut jazdy i wciaz 60 stopni... a jak przelecialem go na dwupasie doslownie w 30 sekund skoczylo z 60 stopni na 90... mam sie o co martwic?
-
Czujnik temperatury prawdopodobnie pada
-
Jeśli masz cały czas dmuchawe z ciepłym powietrzem włączona to ciężko mu jest się zagrzać. Wyłącz dmuchawe i zobacz jak wtedy ci się zagrzewa
-
Najlepiej by bylo jakbys uzyl szukajki bo o temperaturze silnika/cieczy jest wiele na forum.
Podlacz pod kompa i bedziesz wiedzial jaka temp masz po 10km. Odlacz kostke od czujnika temp. I podlacz ja spowrotem jak sie wskazowka ruszy to styki trzeba przesmarowac, natomiast jesli nic nie drgnie to czujnik do wymiany.
-
Ja mam 1.6 i przez 17km mi nie lapie temperatury. Mrozow strasznych nei ma bo ciagle w okolicy 0 lub max -5. Dochodzi do 75-80C i nic wiecej. Ogrzewanie wlaczone. Walniety termostat?
-
sprawdź sobie na climatroniku jakie masz wskazanie temperatury na kanale 49... i porównaj - jeżeli się pokrywają wskazania klimy i wskazówki - termostat, jeżeli są różne (climatronik - 88 stopni, wskazówka 75 stopni) - prawdopodobnie czujnik. A przed kupnem czujnika warto się zVAGować :)
-
A jakies blizsze info co to za kanaly itp?
-
według mnie to normalne że autko po przejechaniu 10km przy takich mrozach sie nie zagrzeje do 90% ja też robie 10 km dziennie do pracy i prawie zawsze mam wskazówke na 60 niekiedy minimalnie ponad oczywiście dmuchawa załączona i sobie spokojnie jade na 4 biegu 60-70 km