Regeneracja pompowtryskiwaczy siemens - czy warto
Witam
Mam A3 Quattro z silnikiem 2.0 TDI z 2007 ( BMN 170koni ). Ostatnio dotknela mnie 'klatwa' wadliwych pompowtryskiwaczy siemens'a.
Jeden odmowil posluszenstwa ( wystapila wada elektryczna ) i skonczylo sie na wymianie na nowy.
Zaczolem zglebiac temat i okazuje sie ze w kazdej chwili moga pasc nastepne ( auto ma przejechane do chwili obecnej 140tys km ).
Po rozmowie w serwisie uslyszalem ze po wymianie wszystko jest Ok, logi sa idealne ale przed nastepna arwaria logi nie musza
wcale wskazywac bledow.
Duzo pisze sie o tzw. wadzie elektrycznej na którą narażone są pompowtryskiwaczy siemens'a.
Mam w zwiazku z tym pytanie.
Czy moze sie ktos wypowiedziec czy nie warto wykonac regeneracji dzialajacych pompowtryskiwaczy aby wyeliminowac
powstanie wady elektrycznej ? Koszt regeneracji pompowtryskiwaczy ( u mnie 3 sztuki ) to koszt okolo 1tys pln.
Jest to znacznie mniej anizeli jeden pompowtryskiwaczy a moze warto przeprowadzic ( profilaktycznie ) taka modyfikacje.
Oczywiscie jestem swiadomy tego ze pompowtryskiwacze nosily znamiona naprawianych.
Jest to jednak lepsze od niepewnosci ktora towarzyszy mi kazdorazowo przy dlugich trasach.
Moze jest inne rozwiazanie o ktorym nie pomyslalem. Oszczedzanie na nastepne pompowtryskiwacze jest jednym z nich :)
Pozdrawiam
Piotrek