-
witam mam do was pytanie niedawno pojawily mi sie stuki z przodu przy skrecie w prawo a niedawno wymienialem komplet przedniego zawieszenia z wyjatkiem stabilizatorow bo byly ok. Jestem teraz w niemczech ale mam mozliwosc wjechania na kanal nie wiem tylko co sprawdzic przeczytalem ten temat i jest mowa o lozyskach amortyzatora albo poduszce da sie to zprawdzic jakos?? Jesli tak to dajcie jakas rade od zcego zaczac.`
-
niestety nie da sie i zeby to wymienic to trzeba to zdjąć całe amory. Mnie już stuki tak denerwowały, że wymieniam dziś amory, poduszki z łożyskiem i gumy stabilizatora - czyli już wszystko i ciekawe czy to mi da komfort psychiczny (bo wszystko co na wahaczu i łącznik stab. dawno wymieniony).
-
aha ok dzieki za odpowiedz a moge w takim stanie wrocic do kraju jakies 1000km??
-
no ja jezdzilem ze stukami sporo, po wymianie wreszcie cisza... mysle ze bez problemu wrocisz, ale przy skrecaniu jak ci stuka to nie wiem co to moze byc? dziwna sprawa.
-
Ja bym się skupił na drążku kierowniczym może tam leży pies pogrzebany
-
drazek kierowniczy hmm raczej nie, Bo ewidentnie stukniecie wystepuje z prawego przodu najczesciej przy skrecie. Po dluzszej jezdzie stukanie ustepuje. Jade teraz jakies 100km to postaram sie wsluchac dokladnie skad to pochodzi i wjakich sytuacjach. A wszystkim zainsteresowanym dziekuje z apomoc.
-
w jaki sposob odkrecic drazek kierowniczy i sworzen skoro sroba w srodku sie kreci? dodam, ze w drazku w miejscu na imbus (od dolu ) jest obkrecony;/ prosze o pomoc
Dodano:
tzn chodzilo mi o koncowke drazka kierowniczego mocowanego do zwrotnicy:)
-
Witam
Podłącze sie pod temat
pacjent a3 quattro
wystepuja gluche stuki w zawieszeniu z tyłu, jak sie jedzie wolno po nierównosciach to jest takie gluche puk puk. na postoju jak kiwam autem z tylu za bagaznik to jest wlasnie takie pukanie z tylu.
bylem na przegladzie i mechanik stwierdzil ze padły laczniki drażka stabilizatora z tylu.
odkreciłem sobie laczniki i pukanie nadal pozostało wiec to nie laczniki stukaja.
Co moglo pasc ? Możliwe to ze wał w haldexie ma wieloklin (tylko czy ma w ogole ?) i na wieloklinie puka ?
Ew co może tak pukać ? probowałem zablokować drązki /wachacze poprzeczne gorny dolny breszka ale nadal puka ?
-
Trochę odkopię... Mam do wymiany drążki kierownicze z obu stron i końcówkę drążka od strony pasażera, która była wymieniana w zeszłym roku. Od strony kierowcy jest dobra końcówka, za mojej kadencji nie wymieniana ori. Teraz się zastanawiam czy wymienić komplet 2 drążki + 2 końcówki czy zostawić tą ori? Jak padnie zaraz to znów będę musiał płacić za zbieżność albo ta ori przeżyje te lemfordera, które mam zamiar założyć... Ktoś pomoże doświadczeniem?
-
Zakładaj komplet, 2 drążki i 2 końcówki.