-
Bez dłubania nic nie zrobisz :) Skoro możesz ruszyć wycieraczki ręką to znaczy tyle, że sliniczek jest odłączony od ramion. Rozumiem, że w całym zakresie możesz je przesuwać? Ten dźwięk w okolicach kierownicy to może po prostu pracujący silniczek. Może spadło cięgno
-
Tak, gdy przesuwam ręką, to chodzą po całej szybie. Ehhh chyba trzeba będzie poczekać na cieplejsze dni i znowu rozebrać podszybie 😖
-
Jak chodzą po szybie przy użyciu ręki to tak jak wspomniał kolega mogło spaść cięgno ale w tym przypadku musiałby dwa. Obstawiam że słabo jest dokręcona na wieloklinie dźwignia odchodząca z silnika do cięgien albo coś poszło nie tak od strony zębatki i też swobodnie kreci się na osi silnika.
-
Myślałem, że może coś prostszego np. przy manetce i da się to jakoś szybko naprawić, ale widzę, że czeka mnie rozbieranie :-(
-
Witam
A ja mam taki problem wycieraczki chodzą powoli ale jak dostaną trochę więcej wody normalnie działają ale nie w tym problem a mianowicie podczas gdy wycieraczki są wyłączone czasami słychać dziwne stukanie spod deski wystarczy ze uruchomię wycieraczki pukanie ustaje ale gdy znów wyłączę czasami puka a czasami nie co to może być ?
-
Miałem podobnie jak wycieraczki mi się zapiekały. Jak będziesz słyszał ten dźwięk to spróbuj dociągnąć ręcznie wycieraczki do pozycji spoczynkowej. Jak dźwięk ucichnie to znaczy, że silnik już nie ma siły ich dociągać i musisz zabrać się za ten mechanizm. Gdy miałem takie objawy jak ty i zabrałem się za naprawę to ze szwagrem przez dobre 40 minut męczyliśmy się aby rozruszać jeden z trzpieni i go rozłożyć przy użyciu metrowej przedłużki. Byłem mega zdziwiony, że taki silniczek w ogóle dawał radę ruszać tymi wycieraczkami.
-
dzieki za odpowiedz po świętach zabieram sie za to
-
Hej, niestety zawaliłem sprawę i nie zauważyłem że mi wycieraczki przymarzły. Po włączeniu coś chrupnęło i teraz ramiona wycieraczek są całkowicie luźne można je przesuwać ręką. Silniczek działa, sprawny. Jest szansa że coś w mechanizmie się po prostu odczepiło i po rozebraniu da się naprawić, czy raczej nastawiać się w ciemno na kupno i wymianę całego mechanizmu bo coś pękło albo puścił jakiś wieloklin? Pewnie wróżenie z fusów ale wolę zapytać przed kupnem drugiego mechanizmu w ciemno.
-
odchyl podszybie i będziesz widział czy któryś element nie wyskoczył z mocowania
-
A da się to zrobić (odchylić podszybie) bez ściągania ramion wycieraczek? Rozumiem że odchylić od przodu do góry i coś powinno być widać?