ty powiedzcie mi bo widze ze robione sa na ala lustereczko do ciemnych sie niebiescy przyczepiaja??
Printable View
ty powiedzcie mi bo widze ze robione sa na ala lustereczko do ciemnych sie niebiescy przyczepiaja??
Też się czepiają , nie ma znaczenia , czarne, czerwone czy lusterka.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez tumidal
ostatnio znajomemu doczepili się do brewek nad reflektorami :?
Mam takie pytanie bo koledze sie przyczepili do przyciemianych szyb... no tylko w tym rzecz ze do tylnych i zabrali dowodzik powiedzieli ze nie ma atestu ! co prawda folia nie była juz najlepszej jakosci... no ale to szyby tylne !
wiec juz z tyłu nie mozna miec przyciemnionych ?
z tylu mozna miec nawet zabite deskami i nie moga sie przyczepic...
powiedzieli foia nie jest atestowana.... i zabrali dowodzik.... był to dla mnie naprawde dziwne.
DaroM, no teoretycznie mogą i nie mogą bo na upartego jeśli nie ma atestu to bez atestu zmienił właściwości zawarte w homologacji auta, dziwne to jest ale jakby poszukać dokładnych info to by znalazł coś takiego a pisze to bo gdzieś już o tym czytałem, ZNALAZłEM wiecej tutaj : instytut szkła i ceramiki
chodzi o to że możesz nawet deskami zabić, czy pomalować na czarno tył ale atest na ta czynność musi być, co innego przednie szyby jesli są przyciemniane to oprócz atestu muszą mieć przepuszczalność światła chyba 70% albo 75%
i to jest prawda i właśnie cały czas kwestia zmiany właściwości auta zawartej w homologacjiCytuj:
Oryginalnie napisane przez DaroM
Cytuj:
Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej informuje, że po zasięgnięciu opini jednostek badawczych tj. Instytutu Transportu Samochodowego i Instytutu Szkła i Ceramiki Oddział w Krakowie, zweryfikowano interpretacje w tym zakresie.
Przedstawiono następującą opinię:
Przepisy Regulaminu Nr 46 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ stanowiące wymagania w zakresie pola widzenia kierowcy: do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni, do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu.
Przepisy Regulaminu Nr 43 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ dopuszczającej w pojeździe o przepuszczalności światła poniżej 70% dla szyb innych niż przednie i nie posiadających wpływu na pole widzenia kierowcy.
Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej wyraża opinie, że nie ma podstaw prawnych zakazujących umieszczania w/w folii na szybach nie posiadających wpływu na omówione powyżej wymagane pole widzenia kierowcy.
piotrek991, mi się wydaje, że na tę czynność akurat nie musisz mieć atestu ponieważ nie jest to w obrębie 180 stopni pola widzenia kierowcy do przodu. Musisz mieć tylko dodatkowe lusterko wsteczne czyli te prawe zewnętrzne, a wewnętrznego wtedy teoretycznie w ogóle nie musisz mieć :PCytuj:
Oryginalnie napisane przez piotrek991
Ja w Polsce jeździłem maluszkiem przez dwa lata z naklejoną folią (najczarniejszą jaką tylko mogłem kupić) na tylne szyby, ale miałem oczywiście oba lusterka zewnętrzne i nigdy pieski nawet nie śmiały się zapytać o homologację, a zatrzymywali mnie średnio raz w miesiącu bo autko troszkę nietypowe było :wink:
DaroM, ja bym nigdy żadnemu palantowi nie oddał dowodu za takie coś :twisted:
wszystko napisałem i podałem link do prawnej strony, a że miśki gówno wiedzą i większość nie umie korzystać z prawa (może to i dobrze) albo się im nie chce to się nie czepiają, ja napisałem jak to z prawnej perspektywy wygląda jakby sie ktoś bardzo uparł
Czyli według tego kierowca musi wszystko widzieć w promieniu 180 stopni. Czyli jakbym miał tzw. weneckie lustro z atestem (to tylko przykład :) ) to nie maja prawa mi nic zrobic? Czy to ma przepuszczac swiatlo w obie strony?
larius, przednie szyby mają przepuszczać 70% światła, jak chcesz przyciemnić możesz ale łagodną folią i musi mieć atest
natomiast z tyłu możesz też przyciemnić nawet bardzo ciemno (nawet zamalować) byle miało to atest
w/w przykłady według prawa a w praktyce różnie jest i różnie to kto przestrzega jak i egzekwuje
co do lusterka - nie znam tematu