Ważne tez jest dla osób zmieniających borda poliftowego aby dobierały go tez do częstotliwości swoich pilotów bo w poliftach bord jest scalony z modułem komfortu i może byc potem lipa z pilotami.
Ważne tez jest dla osób zmieniających borda poliftowego aby dobierały go tez do częstotliwości swoich pilotów bo w poliftach bord jest scalony z modułem komfortu i może byc potem lipa z pilotami.
trzeba dodac ze pierwsze polifty mialy osobno, dopiero od 2010 ( tu tez trzeba sprawdzic namacalnie, albo po VIN , nie wiem czy juz 2009my10 >> ) maja tak jak golf6 i leonFL , bord wspolnie z modulem komfort
U mnie produkcja 2009, modelowo 2010 jest juz zintegrowane.
od maja 09 czyli RM 10 wychodziły już z zintegrowanym bordem.
Tak dokładnie ja mam mam tez 2009 i już mam zintegrowane... MIRO Vin mogę ci dać ale fabrycznie u mnie jest syraszna bieda. . Golem1 potwiedzi... bo nawet czujnik zmierzchu czy deszczu to już bajer...
Cześć wszystkim znalazłem filmik Jak aktywować test wskazówek w Audi (VCDS, VAS, VAG-COM) A1 A3 A4 A5 A6 A7 A8 Q7 2008+ Jak ktoś będzie się nudził to może sprawdzić i podzielić się czy działa bo ja aktualnie nie mam VCDS
https://www.youtube.com/watch?v=PG1hXUQfZKs
Nie działa :P. Nie jeden próbował i nic
Szkoda :/
witam panowie pomozecie zakodowac podswietlenie migaczy tak jak w wersji usa?cos tam wiem ale za mało zeby to zrobic a dostep do kompa bede miał na krótko pozdrawiam
Czy komuś udało się zakodować doświetlanie zakrętów na bordzie H
ale 24 bajtowy bord nie obsługuje doświetlania więc nie ma opcji zakodowania
Witam Panowie... Pogubiłem się w tych oznaczeniach i wszystkim. Mam chyba najuboższą wersję Borznetu. Chciałbym dokupić coś będzie obsługiwało conajmniej coming leaving home, doświetlanie zakrętów. Mam wersję z 2007 roku z silnikiem 1.9 TDi. Z przodu zwykłe światła bez dziennych. Ktoś coś podpowie? Ewentualnie co więcej muszę podać?
Tania i ogólnie dostępna jest wersja z końcówka F , natomiast jak planujesz kodować doświetlanie zakrętów to musisz kupić borda z końcówką K bądź nowszego
Doświetlanie obsłuży wersja K lub nowsza borda,H jak ktoś wcześniej pisał nie obsłuży.Leaving obsłuży nawet A bo taką miałem wcześniej.
Mógłby ktoś wstawić zrzuty bajty z bordów H I K ? Może być na pw. Oraz mam pytanie, czy te bordy podejdą bez problemu do 8p 2004r z bordem A
tomolowski jak bys mogl to oczysc skrzynke ( do modów, sory za ot!)
A da się sprawdzić wersję borda bez podpinania pod komputer?
Borda masz pod plastikowa oslona kolumny kierownicy, sciagnij oslone, wyciagnij borda i mozesz sprawdzic jaki masz numer.
Stworzony zostal temat dla bordow do polifa RM2010>
http://www.a3-club.net/forum/showthr...(RM-2010-2013)
Witam mam pytanie ma może ktoś listę lub zdjęcia kodowan w języku polskim od bordnetz 8P0 907 279 A
Panowie mam borda 8P0 907 279 K i w tych miejscach nie mam przekaźników od czego akurat te odpowiadają? [IMG][IMG=http://s1.fotowrzut.pl/5ATL6GSYSQ/1.jpg][/IMG]
Ja też nie miałem, chyba zależy od wyposażenia, powkładaj tak jak masz w starym i powinno być ok.
Jak kupiłem juz auto to było bez a po dacie produkcji się zgadza, wiec coś tam raczej powinno być...
Witam, niedawno wsadziłem do siebie borda z literką K na końcu a miałem A trochę się jego naszukałem ale znalazłem. Jakieś pytania odnośnie kodowań lub innych tematów zapraszam ;)
Mam u siebie bordnetz P a po przeczytaniu całego wątku, niewiele osób o niego pytało. W galerii macie zrzuty z VCDS (jeśli miałby ktoś możliwość wrzucenia wersji PL to przydałaby mi się).
Moje auto to pierwszy wypust SB, a napisaliście że moduł P jest jednym z nowszych. To pewnie oznacza, że ktoś wcześniej wymienił go w aucie, ale nie miałem zakodowanej żadnej opcji "extra".
Link Bordnetz P: http://imgur.com/a/lfJaZ
1. Co koduje się na Byte 21 bit 0-2? Mam pustą wartość, czy po zaznaczeniu zgodnie ze stanem faktycznym "02" (zwykły xenon) zyskam coś dodatkowo?
2. Opcja Byte 23 bit 1 - Advanced Comfort Menu active - wymaga FISa od 2007 roku?
3. Zakodowałem tryb North America i z włącznikiem na "0" pali się przód, czy można ustawić aby doświetlanie zakrętów halogenami nie działało wtedy (po co doświetlać w dzień)? To samo z podświetleniem tablicy rej.
4. Ktoś zna stronę z kodowaniami jak tutaj ale w języku angielskim / polskim?
http://www.stemei.de/pages/coding/au...mfortmenue.php
Witajcie,mam A3 2004r 2.0 tdi BKD i mam taki problem z bordnetz'em, że nie zapamiętuje mi kodowania, gdy po wyjściu z LCode do VCDS'a dam ''Do it'', wyświetla się komunikat ''codding accepted'' ale w kodowaniu nic się nie zmienia.. Macie jakiś pomysł?
spróbuj wpisac ręcznie długie kodowanie lub zmienic wartości binary i potem enter, wtedy bity same się pozaznaczają.
Niektóre bordy tak mają.
Witam, czy w bordzie 8p0907279J zakoduje c/l home, doświetlanie i takie drobiazgi? Później może ewentualnie xenon w 8p 2004r
Xenon tak,doświetlanie nie, inne drobiazgi tak,ale zależy jakie.
Zbyt konkretnej odpowiedzi nie mogłem znaleźć, jak to jest z tymi dodatkowymi funkcjami FIS jak zmienię bord z C na K/P.
Da się uruchomić to bez zmiany licznika samą zmianą i programowaniem borda w A3 2005 AXX? Bo w zasadzie najbardziej mi zależy na odrobinę bogatszym fisie (chociażby prędkość na środku co już widziałem w przedliftowym 2007 a3) i doświetlaniu zakrętów przez halogeny :)
Prędkościomierz na wyświetlaczu to przy zmianie licznika tylko. Końcówka przedliftowej 8P miała już "czerwony" prędkościomierz na fisie
Mam takie pytanie, ile przekaźników powinnien mieć Bordnetz z końcówka K?
Jaki bordenz musi być by szlo zrobić doświetlanie zakrętów i innych bajerów?
Nolif3, wszystko jest w tym temacie. Poczytaj!
to tylko 3-4 strony wstecz/więcej własnej inicjatywy bo będziemy klepać to samo właśnie co te 3-4 strony
odpocznij Sobie 10dni od pisania i poczytaj forum
Reasumując jeśli teraz mam borda A i zwykłe xenony i poliftowy włacznik z auto bez DRL, kupie borda K i będę chciał uruchomić światła dzienne w halogenach i będę miał włącznik świateł w pozycji 0 to będą świecić halogeny ?
ja przesiadłem się z borda A na K i zaznaczenie DRL via foglights u mnie nie dawało żadnego efektu,
(mimo wielu kombinacji z innymi ustawieniami Borda; nie drążyłem tematu; na forum przeczytałem, że komuś też nie działało,
poza tym już czekały na motaż Bi-xenony)
Mam zamiar zmienić borda i chcial bym sir dowiedzieć czy ten MODUŁ 1K0937049N bd pasował do mojego audi a3 8p sportback 2004/2005 ?
sorrki zauważyłem to dopiero później jak napisałem post :) teraz już wiem jakiego szukać co i jak :)
8P0-907-279-K: 30 Byte (Highend) dzis zakupiłem własnie ten moduł czekam teraz na niego ale pytanko mam był naruszany ten temat led... ale pytanko czy teraz bede mógł dawac ledy zwykłe do lampek wew. ? a stary moduł był 8P0-907-279-A: 17 Byte (Highend)
Witam
Taka sprawa. Mam obecnie moduł 8P0 907 279 D. Nie mam ksenonów, FIS. Ktoś grzebał w kodowaniach, myślał, że jak coś w bordnetz jest to można to tylko włączyć no i stało się. Moduł zakodowany na nowych ustawieniach stare nie spisane i teraz VCDS podczas próby kodowania daje komunikat, że dla takiego modułu nie może uruchomić helpera ( chodzi mi o opisy kodowań). Myślę, że moduł został źle zakodowany i teraz VCDS go nie widzi. Czy ktoś z was posiada moduł z końcówką D ? Widziałem kodowania dla wersji z A ale tam był ksenon. Nie wiem jak wartości binarne mają się do kodu ? Czy ktoś może mi pomóc ?
No i przeczytałem całość. Ja mam borda D, a3 bkd z 2004 roku. Nie mam fis, mam sam xenon, automatycznie sciemiające się lusterko wew, halogeny, wersja ambiente. Mogę podać na wzór moje kodowania proszę pisać na priv lub na forum. Postaram się później wrzucić fotki kodowań. Jestem na etapie zastanawiania się co do zasadności zmieniania borda na K, dla w zasadzie samego podświetlania zakrętów halogenami, biorąc pod uwagę jakie niektórzy problemy mają z powstałymi po zmianie usterkami.
Korzystając z okazj w bajcie 16 mam wpis - funckja zastępcza : przednie światłą przeciwmgielne jako światłą mijaniaWartość dziesiętne (krok 1%) Dec1:0 x ...=0
Podpowiedzcie co to za funkcja.
- - - Aktualizacja postu - - -
moje kodowania, w uzupełnieniu do wcześniejszej wypowiedzi.
09 centralny zes. elektryki bordnez D, 17 bajt. audi a3 8p, 2004 BKD ambiente
https://dysk.onet.pl/link/1YHsN
audi A3 8P ambiente 2004 rok, VCDS 12.12. moduł 46-komfortu
https://dysk.onet.pl/link/9NY6e
- - - Aktualizacja postu - - -
moje kodowania, w uzupełnieniu do wcześniejszej wypowiedzi.
09 centralny zes. elektryki bordnez D, 17 bajt. audi a3 8p, 2004 BKD ambiente
https://dysk.onet.pl/link/1YHsN
audi A3 8P ambiente 2004 rok, VCDS 12.12. moduł 46-komfortu
https://dysk.onet.pl/link/9NY6e
Ja zmieniałem na K i żadnych usterek nie miałem.
To nikt nie kodował uaktywnienia funkcji tzn. - funckja zastępcza : przednie światła przeciwmgielne jako światłą mijania Wartości dziesiętne (krok 1%) Dec1:0 x ...=0
Dotyczy to bordnez D, kodowanie w 09 centralny zes. elektryki bajt 16. Dążę do tego czy halogeny mogę uaktywnić jako niby światła do jazdy dziennej. Po co taka funkcja.
Panowie i Panie. Potrzebna ASAP rozpiska złącz bordnetza 8P0 907 279 tych gdzie są przekaźniki. Chyba są to złącza I J K L. Jeśli gdzieś było to podeślijcie linka, z telefonu ciężko szperać po forum.
Popatrz tutaj: http://www.audi-portal.com/en/diagnostic/ecu_12194.html
a czy możliwe, żeby po wymianie modułu komfortu stało się coś z bordnetz? bo przed wymianą wyświetlało mi wszystko normalnie a teraz wyświetla same bity bez opisów
Witam
Zmieniłem z "F" na "K", prawie wszystko udało sie ładnie ustawić, ale..
1. W starym(F) w bicie8 miałem funkcje przyciemniania DRL i mogłem ustawić halogeny gdy są w trybie DRL na np: 50%, w nowym(K) w bicie8 sa całkiem inne funkcje i nie moge znaleźć gdzie przyciemnić DRL, jak mam właczone DRL to halogeny swieca na max(mozna ściemnić je jako funkcje FOG(ale wtedy też sciemniaja sie jako przeciwmgłowe i doswietlanie)
2. Postojówki przednie świecą bardzo słabo(Tylko się żarzą)
3. Tryb "Transport Mode" do czego jest i jak sie aktywuje i dezaktywuje?
Po za tym to jest ok, dodatkowe menu w FIS także działa, ale no musze przyciemnić te halogeny gdzy sa w trybie DRL