Oczywiście że ASO się zajmuje takimi rzeczami ale za przekładkę zapłacisz jak za zboże, więc lepiej poszukać kogoś na forum napewno ktoś się odezwie a jak nie to w Poznaniu napewną są też zakłady co zajmują się diagnostyką i kodowaniem.
Printable View
Oczywiście że ASO się zajmuje takimi rzeczami ale za przekładkę zapłacisz jak za zboże, więc lepiej poszukać kogoś na forum napewno ktoś się odezwie a jak nie to w Poznaniu napewną są też zakłady co zajmują się diagnostyką i kodowaniem.
...... do usuniecia
A tego co wiem to tylko w Krakowie to robią i koszt ok 250 zł wydaje mi sie ze ok
@Ytus, Bełtowski czy AutoSpecial? rozumiem, że sama robocizna?
witam mam pytanie - ktoś wie skąd można wziąć sygnał consumption z komory silnika oprócz demontażu wycieraczek i dostania się do kompa ? zakupiłem taki komputer pokładowy
http://www.telwis.pl/komputery-pokla...9ea2471aa0e171
i jest tam napisane że sygnał ten można wziąć np z wtrysku i sygnał prędkości z licznika
mam silnik ASZ i nie mam fisa i nie chcę zmieniać licznika a znajomek zakupił taki do Fabii i działa rewelacyjnie
jest taki wtyk na silniku ale nie mam schematu co w nim jest
https://lh6.googleusercontent.com/-P..._1600x1200.jpg
pzdr
Podaruj sobie jakakolwiek ingerencje w kable na silniku.
Wyciagniecie wycieraczek - a mozna nawet i ich nie wyciagac bo masz polifta i tam jest wiecej miejsca - to kilka minut roboty. W podszybiu jest pin odpowiedzialny za to a nawet masz go pociagniety juz do licznika takze najlatwiej i najszybciej to wziasc go z licznika wyjac bo jest w tej chwili nie potrzebny.
a nie w niebieskiej? - też mam ASZ 2001. szukam tego sygnału i nie mam - podłączyłem się do pinu 25 w niebieskiej i chyba tam nie ma tego sygnału - będę musiał szukać dalej a nie chcę pruć tego plastiku od wycieraczek bo ładnie leży na szybie...
podłączyłem sygnał prędkości i zużycia wg tego
prędkość na ukp działa sygnału zużycia nie ma na pinie 25
Dash panel insert - as of Model Year 2000
Assignment of contacts at multi-pin connectors at dash panel insert
Blue 32-pin connector
1 - Terminal 15
2 - Brake pad wear
3 - Speedometer output 1
4 - Not used
5 - Fuel-gauge sender
6 - Tank warning OBD 2
7 - Terminal 31 (sensor earth)
8 - Coolant temperature
9 - Terminal 31 (load earth)
10 - Oil pressure 2 (high)
11 - Engine-speed signal
12 - Air conditioner shutoff
13 - Electronic throttle/glow
period warning lamp
14 - Self-levelling suspension
15 - Terminal 58d
16 - Trailer turn signal indicator
17 - Main beam
18 - Left turn signal indicator
19 - Not used
20 - Terminal 58s
21 - Driver's door contact
22 - Coolant low
23 - Terminal 30
24 - Terminal 31 (load earth)
25 - Consumption signal
26 - Right parking light
27 - Left parking light
28 - Speedometer input
29 - Brake
30 - S-contact
31 - Speedometer output 2
32 - ESP/TCS
Green 32-pin connector
1 - Door contact (all doors)
2 - Transponder 1
3 - Not used
4 - Not used
5 - W-wire
6 - Tailgate/boot lid
7 - Right turn signal indicator
8 - External buzzer
9 - External gong
10 - Airbag
11 - Standing time output
12 - Terminal 61
Electrical system Page 1 of 3
vw-wi://rl/A.en-GB.8L-EA-EA.wi::20855706.xml?xsl=2 2007-12-17
13 - Parking brake/BRAKE
14 - CHECK
15 - Oil level/oil temperature
16 - Not used
17 - Transponder 2
18 - CAN high speed (drive)
(high +)
19 - CAN high speed (drive)
(low -)
20 - CAN high speed (drive)
(screen)
21 - ABS
22 - CAN low speed
(convenience) (high +)
23 - CAN low speed
(convenience) (low -)
24 - CAN low speed
(convenience) (screen)
25 - Bonnet
26 - Filler neck compartment lid
27 - Belt buckle
28 - K-wire
29 - Ambient temperature input
30 - Not used
31 - Selector lever position
display
32 - Not used
Grey 32-pin connector
1 - Menu switch
2 - Menu switch (out A)
3 - Menu switch (out B)
4 - Menu switch (enter)
5 - CAN high speed display
(high +)
6 - CAN high speed display (low
-)
7 - CAN high speed display
(screen)
8 - Front passenger's door
contact
Electrical system Page 2 of 3
9 - Rear right door contact
10 - Rear left door contact
11 - Enable
12 - Clock
13 - Data
14 - Brake light
15 - Washer fluid level
16 - Reversing light/dipped
beam
17 - On-board computer/left
18 - On-board computer/right
19 - On-board computer/reset
20 - Not used
21 - Not used
22 - Not used
23 - Control group 1/navigation
24 - Control group 2/navigation
25 - Telematics control group
26 - Not used
27 - Not used
28 - Not used
29 - Not used
30 - Not used
31 - Not used
32 - Not used
Black, 4-pin connector for radio clock
1 - Radio clock signal (data)
2 - Radio clock 5V
3 - Not used
4 - Radio clock earth
Electrical system Page 3 of 3
Marcho nie wszystkie 8L ten sygnal maja w niebieskiej czy tez zielonej. Ja mialem w pomaranczowej.
Consumption masz w liczniku wyprowadzone i jest to na pewno pin 25. Ty musiales cosik zle podlaczyc przy tym co probujesz zrobic.
Tego kabla w twoim przypadku nie trza ciagnac.
Mój post będzie bardziej jako wskazówka, gdyby na forum pojawił się ktoś z podobnym problemem jak mój ;)
Otóż co.. zmieniłem zegary na te z pełnym FIS'em, silnik to benzyna 1.6, wszystko byłoby ok, gdyby nie kodowanie.. w starym liczniku było 08142, w nowym nie chciała ta wartość zostać wprowadzona.. udało się 00142.. ale 08 na przodzie nie chciało wejść.
Ogólnie dodanie +08 do pierwszych dwóch cyfr kończyło się niepowodzeniem. Zostawiłem kodowanie 00142 ponieważ auto chodziło poprawnie... otóż nie - któregoś dnia zauważyłem, że przy 100km/h mam na liczniku 2.6k obrotów (powinno być 3k). Pomyślałem, że źle ustawiłem wskazówki, ale zaraz potem przypomniałem sobie, że robiłem test zegarów i zegary zatrzymywały się na równych 100km/h i 3k - tak też było gdy sprawdziłem to po powrocie do domu.
Wina spadła albo na czujnik w skrzyni, albo.. właśnie - na kodowanie. Zacząłem szukać dlaczego licznik nie chce przyjąć wartości 08 - dopiero przed chwilą znalazłem, że powód jest prosty... ponieważ przebieg jest większy niż 100km.
Zmieniłem za pomocą VagTacho przebieg na 50km i zaraz potem udało mi się bez problemu przekodować licznik na wartość 08142 - po czym przebieg ustawiłem na wcześniejszy.
Także, gdyby ktoś miał problem z przestawieniem kodowania skrzyni biegów - niech zmieni przebieg na taki poniżej 100km, na czas kodowania.
Brawo ERBI Ameryki nie odkryles.... tylko o tym to My juz dawno wiemy a nawet i na foru jest to napisane.
Trzeba bylo zapytac a nie glowkowac.
Świetnie, że jesteś taki zorientowany, jakoś nie wyczytałem o tym w miejscach, gdzie informacje o kodowaniu były - że przebieg trzeba skręcić przed zmiana kodowania dla typu skrzyni biegów.
Gdyby to było tak oczywiste do znalezienia, to zapewniam Cie że bym to znalazł, ale bym wymagał trochę konsekwentności z Twojej strony:
bo raz zalecasz komuś szukanie, co uczyniłem i nie znalazłem tego jasno opisanego, właściwie znalazłem to przypadkiem w wynikach wujka googla, a zaraz mi odpowiadasz, że mogłem pytać zamiast "glowkowac".Cytuj:
Ja wiem ze jest 330 postow ale wykaz troche incjatywy i poszukaj w tym watku.
Nie wiem kogo masz na myśli pisząc "MY" - pewnie tych którzy już mają doświadczenia z przekładką za sobą, ale ja swój post skierowałem dla tych, którzy swoją przygodę z tym dopiero zaczynają i TEN temat zapewne będą czytać zanim za coś się wezmą i lepiej żeby wiedzieli, że bez skręcenia na chwile przebiegu nie dadzą rady zmienić tej wartości.
Ja liczniki zakladam praktycznie co drugi dzien - stad tez jest info w moim podpisie ze to robie. Gdybys chcial to zapytalbys. Tu wlasnie chodzilo o PW a nie zakladanie nowego tematu.
Prosze tutaj jest info o tym:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...315#post819315
A tutaj jest temat gdzie moza bylo sie zapytac:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...340#post694340
Witam.
Panowie, wpadła mi w ręce licznik FIS z angielskiej S3 o nr 8L0 920 932 N. Chcę go wpakować do poliftowego TDI. Z jakiego licznika wsad będzie pasował i jak go zdobyć? Do tego jeszcze pytanko bo widziałem, że temat się przewijał ale wolę się upewnić, jakim kabelkiem i programem zczytać pin z mojego starego Jaegera?
Dobrze zakoduj ten licznik i nie musisz zmieniać wsadu. Z jagera pin zaciągniesz vag tacho, ale nie wiem po co chcesz czytać Pin ze starych zegarów? Masz immo3?
Pin chcę zczytać bo kumpel weźmie mój stary licznik. Czyli wystarczy, że wrzucę mu kodowanie ze starego licznika i będzie śmigał pod TDI?
Przynajmniej powinien ;)
Zrob jak Owieczka mowi:)
Mam lekki problem z doborem zegarów do mojego A3.
Zaczeło się od tego że poprzedni właściciel zmienił ( głownie z powodu lewactwa elektryków samochodowych ) zegary takie :
http://romatronic.pl/userdata/gfx/a4...b67d975f02.jpg
na takie :
http://img10.allegroimg.pl/photos/or.../00/2660580075
Różnica jaka zauważyłem to że te ze skalą 3,6,9,12 na zegarku był z 98 roku, poza tym nie działał w nich zegarek i temp. cieczy.
Starałem się ogarnąć to wszystko do kupy, wrzuciłem znów te zegary które w aucie były początkowo, wrzuciłem nowe pastylki i wszystko byłoby ok, gdyby zegary nie był drutowane. Obrotomierz świruje, są na nich porobione jakieś dziwne obwody które wysyłają jakby większy prąd ( przez co zaczeło swirowac pokretło do scieminiania )
Mniejsza z tym jednak. Chciałbym wrzucić tymczasowo zegary bez FIS. Nie wiem jednak które będą pasować..
Te ze skalą na zegarku czy bez niego ?
Zależy mi na wyświetlaczu temperatury, z tym że one czasem nie był tylko do automatu ?
O taki wyświetlacz temp. mi chodzi :
http://www.mamauto.pl/galeria/jarek/...9/DSC_0029.jpg
Z góry dzięki za wszelką pomoc i wybaczcie za fuck up z poprzednim tematem ;)
Mozesz wymienic na jakiekolwiek zegary z analogowym zegarkiem czyli 8L0 919 xxx
Pamietaj jednak ze takie zegary bez fisa nie beda Ci wyswietlac temperatury poniewaz do czytnika dochodza trzy kable: 1.od czujnika 2 masa 3. +12V ze stacyjki. Przy czym w liczniku z fisem jest tylko jeden.
Wyswietlacz taki wystepowal nie zaleznie czy to automat czy tez manual.
I nie rozumiem teraz jesli te drugie zegary sa sprawne to po co pchac tam te bez fisa???
Dzięki !
W obecnych
Niestety auto mnie wydoiło i średnio dawać 300 zł za FIS mi sie widzi ;)Cytuj:
Obrotomierz świruje, są na nich porobione jakieś dziwne obwody które wysyłają jakby większy prąd ( przez co zaczeło swirowac pokretło do scieminiania ), przez co deska swieci słabiej i czasem mruga ( dzieje się dopiero po wymianie zegarów to)
Witam, mam problem z licznikiem, poniewaz podczas zczytywania epromu cos pokopalem. Potrzebuje przerobic wsad 8L0920980M na benzyne. Oryginalny licznik jest z koncowka Q od benzyny i chodzi tylko na wsadzie z literka M na koncu. Problem jest ze skala obrotka. Ktos pomoze? Walcze z tym juz miesiac czasu :( Mam kilka innych wsadow jakby ktos potrzebowal. http://www.sendspace.pl/file/1176e1a3532322a6cbef3f3
Moge mailem wyslac jak cos.
maciekmm1 a masz może wsad, który pasowałby do przerobienia licznika z benzyny 8L0 919 930 E na diesla?
Uporał się ktoś z kalibracją prędkościomierza po wsadzeniu licznika z benzyny do tdi. Stare zegary miały 100kmh na godz 12 natomiast nowe mają 100kmh na godz 11.
to musza byc z anglika, kup tarcze z allegro i po problemie.
Trzeba zmienic wsad, bo dalej bedzie przeklamywal. Prosty test na sprawdzenie czy juz wgrany jest dobry wsad to wlaczenie testu licznika i wszystkie wskazowki powinny stac w pionie
najprosciej kupic tarcze europejskie do licznikow angielskich za 60zl i po problemie.
Nie trzeba wymieniac wsadu. Wystarczy kodowanie i w niektorych przypadkach wymiana tarczy.
hej ktoś dysponuje wsadem (pełnym) do jaegera poliftowego z immo3 ??
Pytanie bo przeczytałem ten wątek już 3 raz i nie widzę odpowiedzi na swoje pytanie założyłem wczoraj pełny FIS licznik był z anglika benzyny a założyłem do diesla przekodowałem go na diesla zmieniłem tarcze na zamienniki za allegro a obrotomierz działa mi nadal jak z benzyny i teraz pytanie jak to rozwiązać
A no i jeszcze jedno nie chce mi przyjąć kodowania nowego licznika teraz zauwazyłem, wiem że trzeba cofnąć licznik ale nie wiem czy kablem VIAKEN i VAG 3.11 da się to zrobić
Co to znaczy dziala jak z benzyny. Michal jesli dales kodowanie 00040 to jest to diesel i musi byc dobrze.
Kito odezwij sie do Jorgusia a on niech poprosi Oweczke aby zgral eeprom z jego zegarow. Szczerze zapomnialem o tym
a on ma Jaegera z fisem.
Ale nie działa zakodował końcówke 40 ale obroty na tarczy z diesla mam na poziomie 500 i powyżej 3000 kończy się jazda
Zapewne czeka cię wymiana wsadu licznika podobnie jak u mnie. Z tego co mi wiadomo to nowy wsad powinien pochodzić z licznika o takim samym numerze. Na forum chyba mieto3 oferuje takie wsady za opłatą. Jaki masz nr licznika? VDO czy Jaeger?
Pisołech już z Kito,on potrzebuje wsad Jaegera z immo 3-w moich Jaegerach było immo 2,a z nich (Jaegerów) Marcin nie potrafi ściągnąć wsadu:(.
Apropo moich zegarów :
mom już założone VDO z wsadem Sztamin-a :thumbright:.
Jedynie tarcze przełożyliśmy z Jaegerów :).
Jak dokompletuja europejskie tarcze,to wtedy Jaegery sprzedom.
DanioUK a nie lepiej wsad ściągnąć i wgrać programatorem ? wtedy trzeba chyba całą kość wylutować - ale którą ?
Witam raczej nie trzeba programatorem chyba ze zapodasz zły wsad i zegary załapią zwiechę i nie bedzie połączenia z kompem. Vag tacho lub VAG K+Can Commander 1.4 i można wgrywać wsady . I oczywiście polecam zegary vdo z nimi jest mniej problemów z np. komunikacją :)
ja mam kilka wsadów do poliftowych liczników m.in. do tdi europa, benzyna europa, benzyna anglik, mogę też pin we wsadzie zmienić jak coś to pisać do mnie :) chętnie użyczę
okej. to ja mam pytanie, za 100 punktow.
mam takie zegary:
http://i454.photobucket.com/albums/q...garystarex.png
i chce zmienic na takie:
http://i454.photobucket.com/albums/q...rin/zegary.png
zakodowalem do tych drugich klucze, kontrolka immo gasnie.
tylko, ze nie puszcza ich ten sterownik silnika :
http://i454.photobucket.com/albums/q...rin/silnik.png
i auto po chwili gasnie.
czy jest opcja jakos zmusic to do dzialania? czy da sie z polfisa wrzucic eeprom do calego fisa i to bedzie dzialac ?
pomocy.
Obydwa zegary to jagery lecz musisz jeszcze podać jakie immo masz w aucie i jakie immo ma drugi licznik. Wsadu nie próbuj wpychać z 1/2 fis bo możesz uwalić licznik
no to chyba widac po polach extra ? ze auto i stare to immo 3 a mowy to immo 2 ?
wiec, potrzebowalbym wsadu immo 3 do jagerowskiego fisa... :( nikt nei ma, towar deficytowy.
Ja mam pełny poliftowy FIS jagera.... problem w tym, że mój kabelek VAG Can +K Commander nie bardzo chce się z nim połączyć... więc nie mam jak zgrać wsadu...
Potrzebujesz do tego kabelek niestety. Za 50 dyszek kupisz na stronie viakena
Hej.
Napotkałem dzisiaj pewien problem. Jak zakładałem FIS u siebie to go nie miałem, natomiast u kolegi w aucie jest coś nie tak...
Więc tak:
Założyłem mu zegary FIS (A3 polift)
Wchodzę w [17 - Instruments] -> [09 - Recode] -> koduje pod TDI
Następnie:
[17 - Instruments] ->[Login - 11] -> wpisuję 13861 ->[OK] następnie jeszcze raz [Login - 11] -> wpisuję PIN -> [OK]
Następnie:
[Adaptation - 10] -> Kanał 21 -> 0 dla wyzerowania kluczy -> [Test] -> [SAVE] teraz wpisuję 1 klucz -> [Test] -> [SAVE] i w tym momencie w okienku [New Value] pojawi się 1 i po sekundzie znika i wskakuje 0, w okienku [Test Value] jest cały czas 1.
Dlaczego nie chce mi przyjąć klucza? Próbowałem bez wpisywania 13861, bez zerowania kluczy, próbowałem inną ilość kluczy i ciągle nic...
O czymś zapomniałem, pominąłem?
Ikona cały czas mryga, auto nie odpala.
No właśnie jak to jest z tymi pastylkami...?
Jedni twierdzą, że Crypto48 można zakodować tylko raz, inni, że można kodować wielokrotnie ale tylko w tym samym aucie, jeszcze inni, że można kodować ileś tam razy...
Pastylka w moim aucie była kupiona nowa jak kupowałem scyzoryk, zakodowałem ją pod 1/2FIS a następnie przy zmianie na pełny FIS zakodowałem ją ponownie bez problemu.
Historii pastylki w aucie w którym mam problem nie znam. Na pewno działa na starym liczniku. Dodam że oba liczniki to Immmo3
Jak masz immo3 to masz do d... procedure. Zrób tak jak w tym temacie:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...anie-kluczykow