-
Czujnik wymieniłem taki zielony 4 pinowy na trójniku bodajże. Gdzie są pozostałe 2 ? Licznik wiele razy robiłem test, i wskazówka idzie normalnie do końca i zatrzymuje sie w połowie.. Juz sam nie wiem co to moze być...
To stary czujnik który został wymieniony ( nadal dobry)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...7420a1eb8.html
-
powtórze "podaj wartości z kanału 49 oraz 51 " z klimatronika podczas tego momentu kiedy masz 120 stopni na liczniku
-
Nie miałem kiedy sprawdzić ile stopni na klimatroniku, ale pamiętam ze na kanale 51 jest 121 stopni, postaram sie sprawdzic jak najszybciej ile stopni na zimnym i w momencie wariowania wskaźnika. Oprócz tego czujnika który wymieniłem są jakieś inne które mają wpływ na wskazania, bo jakos o nich nie slyszalem.. ?
-
na wskazania na liczniku ma wpływ tylko 1 czujnik 4-pinowy,
czekam na wskazania kanałów 49 oraz 51
-
Poszedłem dzis rano do auta, niestety dzis nie wariowała wskazówka, może nie było tak zimno, nie wiem, zczytałem temp. z kanałów przy normalnej prawidłowej pracy auta
SILNIK ZIMNY
kanał 49- 30 stopni
kanał 51-14 stopni ( tyle też było na dworze)
SILNIK 70 stopni na zegarach
kanał 49- 30stopni
kanał 51- 45 stopni
SILNIK 80 stopni na zegarach
kanał 49- 30 stopni
kanał 51- 84 stopnie
SILNIK 90 stopni na zegarach
kanał 49- 30 stopni
kanał 51- 90 stopni
1 WYŁĄCZENIE SILNIKA I ZAŁĄCZENIE ZAPŁONU ( 90 stopni na zegarach )
kanał 49- 82 stopnie
kanał 51- 90 stopni
2 WYLACZENIE SILNIKA I ZALACZENIE ZAPLONU ( 90 stopni na zegarach )
kanał 49- 88 stopni
kanał 51- 90 stopni
Postaram sie na dniach znowu sprawdzić w zimniejszy dzien czy bedą wariowac i jaka jest wtedy temp na klimatroniku. Może te temperatury coś wskazuja ?
-
Z tych temp. wynika że gdzieś jest brak kontaktu z czujnikiem, trzeba by było wtyczkę od czujnika sprawdzić, skoro jak załączysz zapłon po raz koleiny wszystko wraca do normy. Czy tylko masz problem ze wskaźnikiem temp. czy coś jeszcze się niezałącza podczas pierwszego przekręcenia kluczyka na zapłon.
-
tylko i wyłącznie temp. mi wariuje przy chłodniejszych/ zimnych dniach, podczas jazdy, a jak wylacze silnik, poczekam z 5 min, to wszystko wraca do normy. Wtyczka od czujnika nie ma tego zapiecia jakby na zabek na czujniku, czyli moge ja swobodnie wyciagac i wciskac, nie wiem czy to moze to, przewody ogladalem i sa ok.. moze ja potraktuje kontakt sprayem i zobaczymy ;d moze zasniedziała
-
możesz spróbować popsikać kontaktem ale z tych opisów ewidentnie widać brak styku. klimatronik jest tak wyskalowany że nawet zaraz po włączeniu pokazuje ci temp. 30 st. Możesz złapać wtyczkę od czujnika tretytką do króćca i wtedy jeszcze sprawdzić czy są podobne wskazania.
-
Z 2 strony jesli by nie bylo styku to przypadkiem nie dzialalo by caly czas a nie ze tylko w chlodniejsze dni ?? trytytka tez dobry pomysł, jutro postaram sie to jakos zlapac o ile bedzie jak i zobaczymy... meczy mnie to juz..
-
Dzis sytuacja sie powtórzyła. Przed uruchomieniem silnika sprawdziłem na kanale 49 jaka jest temp, i zamiast miec 30, byla -10 ( -10 jest takze po odpieciu wtyczki od czujnika). Temp zaczeła rosnac wraz z rozgrzewaniem auta, i doszła do 61 stopni na klimatroniku i zaczela wskazówka wariowac.. Czyli dwa powody- albo czujnik ktory jest nowy wariuje, albo brak styku i przy zimnych dniach liczy od -10 zamiast od 30 i z tad wariowanie wskazówki..