szybkie pytanie :
czy sprezarka od 1,8T AGU podejdzie do Golfa IV disel z 1999 roku ? :)
Printable View
szybkie pytanie :
czy sprezarka od 1,8T AGU podejdzie do Golfa IV disel z 1999 roku ? :)
Ja też mam pytanko pewne- po włączeniu klimy wsio chodzi i chłodzi!! ...ale po włączeniu gwiazdki nawiewy przyśpieszają a chyba z okolicy schowka pasażera słyszę wycie- coś podobnego jak by jakieś łożysko wyło i uzależnione jest to od obrotów silnika, na postoju nie buczy najgłośniej około 2-2,5 tyś obr/min jest jakieś łożysko w klimie czy to coś innego?? po wyłączeniu kilimy automatycznie odgłos ustaje
ale chłodzi od razu czy trzeba poczekac troche?moze łożysko w sprężarce
Klima dziala dopiero przy wlaczonej gwiazdce, bez gwiazdki to sam wiatrak chodzi.
W twoim przypadku sadze, ze wiatrak znajdujacy sie pod nogami pasazera jest mocno brudny i stad jego buczenie.
Czyszczenie powinno zalatwic sprawe.
Upewnij sie skad wydobywa sie buczenie - spod maski i kompresora klimy czy ze sciany grodziowej po stronie pasazera czyli wiatraka.
Moich problemów z klimatyzacją ciąg dalszy. Ostatnio nie działała w ogóle, więc pojechałem do polecanego serwisu Alnar w Warszawie. Okazało się, że było do wymiany sprzęgło sprężarki za co naliczyli mnie ponad 1000zł!!! (plus koszt nadkoli, które zostały rozerwane po tym jak mechanik nieprawidłowo zamontował osłonę silnika, która się urwała na autostradzie :-x) Natomiast teraz wystąpił nowy objaw, otóż auto na włączonej klimatyzacji po naprawie zaczęło więcej palić. W trasie jakiś 1l na 100km więcej w mieście ponad 2 więcej. Po załączeniu klimatyzacji na postoju auto zaczyna kopcić, czyli silnik jest mocno obciążony. Chłodzi normalnie. Co o tym myślicie? Czy to efekt niepoprawnie wykonanej naprawy, czy nowa usterka. Takie upały a ja nie wiem czy mogę normalnie jeździć z włączonym chłodzeniem....
VAGa podepnę w weekend, ale ostatnio jak sprawdzałem nie było żadnych błędów od klimy.
I jeszcze jedno wentylator chłodnicy po włączeniu klimy strasznie głośno chodzi, czyli pewnie pracuje na maksa.
Wyzsze spalanie i ciezsza praca przy wlaczonej klimie to uroki samochodu z klimatyzacja.
a ja Ci kolego powiem że wymiana sprzęgła klimy to w a4 około 240 zł z wymianą!! + 120zł spuszczenie i napełnienie klimy razem 360 zł tylko że kilkadziesiąt km od warszawy! a więc wydaje mi się że przepłaciłeś ostro!!
u mnie też pali około 1-2litrów więcej gazu- w zależności od stylu jazdy!
Uwierz mi, że zdaję sobie z tego sprawę, to nie jest moje pierwsze auto z klimatyzacją, jednak pamiętam jak samochód się zachowywał w poprzednim sezonie i tak ogromnej różnicy po włączeniu nie było a i spalanie było niższe. Z całą pewnością nie jest to normalne i nie wiem czy zapomnieli dolać oleju? Czy może to być wina starego osuszacza?
Witam dowiedział się ktoś w końcu co to może być że wieje mi cały czas ciepłym powietrzem nie ważne jaka jest temperatura na zewnątrz zimna czy ciepła i tak w aucie wali mi maksymalną. klima nabita odgrzybiona sprężarka chodzi bo słychać jak się włącza.
może czujniki temperatury?? vagowałeś auto?