-
Mój problem wygląda następująco.
Wybrałem się do Niemiec i w celu obniżenia kosztów uruchomiłem u operatora, którym jest Orange, usługe "Jak w kraju"
Opis usługi w orange-online wygląda następująco.
http://imageshack.us/a/img526/4484/jakwkraju.jpg
regulamin do wglądu tutaj
10 punkt regulaminu brzmi tak:
W ramach Usługi stawka za przychodzące i wychodzące połączenia głosowe i SMS-y w roamingu zostaje obniżona do stawek za połączenia obowiązujące Abonenta poza Kwotą Abonamentu w kraju. Zgodnie z obowiązującym Abonenta Cennikiem usług w posiadanej ofercie.
Ja to rozumiałem i nadal rozumiem, że stawka za połączenia wynosi tyle ile w kraju, wiec za przychodzące moja stawka wynosi 0zł.
Orange usługę rozliczył naliczając mi za przychodzące połączenia stawkę połączenia wychodzącego obowiązującą mnie w abonamencie i tej wersji się trzyma.
Czy ja jestem idiota i nie potrafię zrozumieć polskiego tekstu czy operator próbuje ze mnie idiotę zrobić, bo nie dość, że w krótkim opisie usługi podaje że za połączenia w UE zapłacę jak bym był w PL, to jeszcze wmawia mi, że w regulaminie jest napisane że za połączenia przychodzące zapłacę jak za wychodzące.
Odpowiedź dostałem taką:
Po zapoznaniu się ze zgłoszeniem z dnia 30.04.2013 r. nasze stanowisko
nie uległo zmianie. Opłaty za połączenia wykonane i odebrane w roamingu
w ramach usługi Jak w Kraju zostały naliczone poprawnie, zgodnie z
Regulaminem i Cennikiem promocji. W ramach usługi stawka zarówno za
połączenia przychodzące, jak i wychodzące, a także SMS-y w roamingu,
zostaje obniżona do stawek za połączenia wychodzące obowiązujące
Klienta poza kwotą abonamentu w kraju.
Moje kolejne pytanie z prośbą o wskazanie punktu w regulaminie który potwierdza ich interpretację pozostało bez odpowiedzi.
Co powinienem zrobić?
-
Owszem, można to zinterpretować tak jak ty, ale poniżej w regulaminie jest napisane również:
11. W przypadku, gdy Abonent korzysta z oferty Rozmowy bez limitu stawka za przychodzące i wychodzące połączenia głosowe w roamingu wynosi odpowiednio 0,29 gr/min, a w przypadku SMS-a w roamingu 0,20 gr/SMS.
To już jasno sugeruje, że połączenia odebrane również są płatne...
-
masz racje, jednak ja nie korzystam z oferty Rozmowy bez limitu, więc mnie to nie interesuje.
Do jakiej instytucji powinienem się zgłosić? Rzecznika praw konsumenta?
-
Witam
wszystkie auta na moim podwórku pod blokiem zostały 'pomalowane' w brązowe kropki podczas remontu dachu, farba nie chce zejść, nie da się jej zdrapać palcem, uszkodzeniu uległ lakier na co najmniej 15 samochodach.
Moje pytanie brzmi, co powinienem zrobić w takiej sytuacji? do kogo się zwrócić? do spółdzielni mieszkaniowej, do firmy remontującej dach?
będę wdzięczny za pomoc, ponieważ jestem załamany...
-
Notatka policyjna (u mnie extra płatna jakieś 17zł), z notatką do swojego ubezpieczyciela i kasa z funduszu gwarancyjnego.
-
Witam,
pytanie do biegłych w temacie.
Na aukcji kupiłem podświetlane kratki nawiewów i wszystko by było OK dyby nie to że sprzedający telefonicznie zapewniał że są sprawne i w kolorze czarnym.
Niestety okazało się że są granatowe a jedna z kratek ma wyrwany jeden z przewodów którego nie można naprawić bez rozbebeszenia obudowy.
Sprzedający oczywiście odwraca kota ogonem i o oddaniu kasy nie ma mowy.
Kasa nie była duża a nową sprawną kratkę mogę kupić za śmieszne pieniądze ale chodzi mi tylko o to żeby typowi utrzeć nosa.
Byłem dzisiaj na komendzie żeby to zgłosić ale usłyszałem że jedynie mogę wystąpić na drogę cywilną.
Pytanie czy odmowa była zasadna i czy warto bawić się w sądy?
Jedyne co chciałbym uzyskać to zwrot pieniędzy i to aby osobnik nie myślał że jest bezkarny i miał nauczkę na przyszłość.
Pozdrawiam
-
Wystaw negatywa i zgłoś to do allegro poprzez centrum sporów Moje Allegro > Moje konto > Spory transakcyjne, podając jako powód niezgodność towaru z opisem oraz ujawnienie wady towaru. Koleś powinien zmięknąć i przyjąć reklamację ;)
-
Marcin_BP dzięki za zainteresowanie ale to było ogłoszenie z TABLICY :(
Złamasowi należy się nauczka jak nic ale coraz bardziej wątpię że się uda...
-
Cześć Wam :)
Może ktoś z Was miał z tym styczność... Mam ubezpieczony tel w PZU koszt 18.99zł na miesiąc. Problem jest w tym, iż tel upadł i się popsuł. Dowiedziałem, się że kluczem jest notatka sporządzona podczas zgłaszania szkody. Ok 2 3 zdań jak to się stało. Moje pytanie czy ktoś ma taki wierszyk lub zna kogoś kto może pomóc w opisaniu tka sytuacji aby wszystko zgadzało się zgodnie z umową. Mogę ją dać do wglądu .
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
-
Bezpieczny telefon w Orange?
Nie powinno mieć znaczenia do napiszesz. Procedura wygląda tak, że zgłaszasz szkodę, wysyłasz telefon do serwisu (może być przez Salon sprzedaży), serwis robi wycenę, naprawiasz, płacisz pełną kwotę, a PZU na podstawie faktury zwraca koszt naprawy, ale po potrąceniu 50zł udziału własnego.