Ok, problem rozwiazany, bezpiecznik nr 15. Masakra... Calkiem od czegos innego ale sie udalo. xxxxxx
MOD: Nie na temat niestety
Printable View
Ok, problem rozwiazany, bezpiecznik nr 15. Masakra... Calkiem od czegos innego ale sie udalo. xxxxxx
MOD: Nie na temat niestety
Wiec tak jak mowilem
Panowie, mam taką przypadłość w VW Beetle z 98' - kupiłem nowy zamek z centralnym od str kierowcy bo stary siadł. Dostałem nowy i działał przez 4 miechy i on również siadł.
Teraz dostałem kolejny i po podłączeniu nie działa zamykanie z pilota, co lepsze - otwieranie działa. Od środka, przyciskiem zamykania działa wszystko. Kluczykiem zamyka tylko drzwi kierowcy. Po odłączeniu zamka, centralny z pilota działa (oczywiście prawa strona).
Błędy jakie zczytałem z modułu komfortu to
01331 - sterownik kierowcy drzwi - brak komunikacji
00943 - podgrzewanie lusterka po str kierowcy - sporadyczny
00912 - przełącznik podnośnika przedniej szyby str kierowcy - sporadyczny
edit:
nie patrzcie na szyby bo są wypięte :P tak jak i sterowanie lusterkiem
heh... karuzela...
Czy beetle jest jeszcze na pneumatyce czy juz ma sterownik???
Błąd 1 - ściągnij boczek i zerknij przy klamce od wewnętrznej strony powinna być taka kostka, która ma wpięte po jednej i drugiej stronie wtyczki, sprawdz czy nie ma tam wody albo czy wtyczki luźne nie są
Błąd 2 - to raczej nie jest błąd od sterowania lusterkami :P prędzej od wkładu lusterka (moim zdaniem) albo także nie łączących kabelków
Danio - sterownik
Wszystko jest suche i pewnie siedzi.
W piątek jadę do gościa który mi to wysyłał i będę przy nim walczyć :/
Edit - wyciągnąłem zamek i założyłem go na "gołego" na uchwyt. Działa wszystko. Założę go na swoje miejsce, skręcę... lipa...
Teraz działa, raz nie ale jak już zamknę, to chwytając za klamkę, załącza się alarm.
Padaka, w piątek jadę do tego gościa i zobaczymy co będzie.
Hej, jako że rozleciał mi się wirnik w kompresorze wymieniłem go na taki kupiony w allegro. Po zamontowaniu wszystkiego jak poprzednio nie działa mi otwieranie/zamykanie drzwi pasażera i bagażnika.
Z modułu wychodzą dwa bolce, do których idą wężyki do zamków. Zauważyłem, że na jednym z nich nic się nie dzieje (ani nie dmucha ani nie zasysa). Po przyłożeniu wężyka od pasażera/bagażnika pod ten bolec do drzwi kierowcy wszystko działa.
Orientuje się ktoś co się mogło stać? :(
Niestety i mnie dopadł problem z centralnym zamkiem,parę dni temu miałem problem z zamykaniem na pilot drzwi,raz zamykało drzwi,raz nie,tak samo z otwieraniem. Postanowiłem zajrzeć do centralnego zamka,no i w piance była wilgoć,a nawet trochę mokro,styki zaśniedziałe etc,wyjąłem z grubsza przedmuchałem styki i działało,piankę zabrałem do suszenia,po 2 dniach centralny zamek w ogóle niedziała , wyjąłem pompkę ,przeczyściłem wtyczki i na płytce wejścia,były mocno zaśniedziałe,zajrzałem pod dekielek pompki ale nie widać żadnej części połamanej czy coś. Przy próbie zamykania drzwi słychać tylko klik,ale bez pracy pompy tego syku niema,tak samo przy otwieraniu,no i oczywiście drzwi ani się nie otwierają ani nie zamykają. Światło w kabinie normalnie jest,a przy zamykaniu i otwieraniu na pilot kierunkowskazy migają. Czy to sama pompka czy też elektronika? Sprawdzałem bezpieczniki również i wszystko ok. Pompka o numerze 8L0 862 257K.
Potrzebuję pomocy !.
Może zacznę od początku. Gdy Kupiłem moje a3 zamek centralnego nie działał. Ostatnio zabrałem się za jego naprawę :)
Pierwsze co się okazało że pompka nie daje znaków życia, więc rozebrałem ją i nie posiadała wirnika , więc kupiłem " zestaw naprawczy pompki " na allegro. Zabieg ten pomógł lecz nie w 100% . Po naciśnięciu otwierania / zamykania drzwi z kluczyka otwiera mi tylko drzwi od kierowcy i wlew baku. Sprawdzałem czy siłowniki w prawych drzwiach i klapie są sprawne to po rozpięciu przewodu od zamka i założeniu tam np wężyka to jak się pociągnie powietrze to zamek chodzi. Nie słychać powietrza żeby dochodziło do tych 2 zamków. Przypuszczam, że przewody mogą być gdzieś zatkane, ponieważ pompka nie pracuje jakoś dłużej niż normalnie tak jak to bywa w przypadku nieszczelnego układu, czy może to jakiś znany problem wynikający ze złego kodowania kluczyka ?
Chciałem spytać zanim zabiorę się za rozkopanie auta w poszukiwaniu przyczyny :)
- a3 3 drzwiowe :)
Z góry dziękuję za pomoc ! :)
Sprawdz czy nie masz zakodowanego selektywnego otwierania drzwi, czyli naciskasz raz otwieraja się drzwi kierowcy i wlew paliwa, drugie nacisnięcie otwiera resztę. Jesli tak się dzieje to sprawdź kodowanie pompki- rozpiska jest na forum.
A zamyka ci wszystkie drzwi?