-
nie trzeba zadnego sadu, tylko notariusza
akt poswiadczenia dziedziczenia, matka Ty i ew rodzenstwo
akt zgonu i na poczekaniu to zrobicie
potem urzad skarbowy. zgloszenie o nabyciu wlasnosci rzeczy ... SD-Z2
a jak tata umarl to nie robiliscie nic u notariusza ? nic nie bylo na niego ? dom, konta, mieszkanie itd ?
te dokumenty teraz by wystarczyly
no i byliscie zwolnieni z wszelkich oplat w US
-
kubaja11 masz 2 wyjścia
1. idziesz z aktem zgonu do notariusza i robisz akt poświadczenia dziedziczenia
2. składasz do sądu rejonowego ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy wniosek o stwierdzenie nabycia praw do spadku (potrzebujesz akt zgonu taty + akt małżeństwa rodziców + swój akt urodzenia + rodzeństwa) koszt w sądzie 50 zł + sporządzenie wniosku
Szybciej będzie u notariusza, ale wybór należy do Was.
Pzdr
-
Cześć,
sprzedaję swoje Audi lecz mam małe pytanko, są 3 osoby, osoba pierwsza sprzedaję samochód osobie drugiej, druga osoba nie przerejestrowuje samochodu, drugi właściciel sprzedaję trzeciej osobie (tj. mnie) samochód i daję mi umowę między nimi, mając samochód u siebie również go nie przerejestrowałem, a auto chcę sprzedać i przyjeżdża klient po samochód, co teraz mam dać temu klientowi za dokumenty ? Wszystkie te umowy czy jak ?
-
Nowemu właścicielowi dajesz wszystkie umowy, bądź też kopie, tak, aby zachowana była ciągłość.
-
Bez znaczenia czy dam mu oryginalną umowę czy ksero ?
-
przerabialem ten temat musi byc tylko orginal!
-
Witam,
i prosze o porade.
Kupiłem auto z komisu w Kutnie w lipcu 2013 z przebiegiem 215000 km.
Już pod koniec transakcji przy wymianie dokumentów i wręczania kasy okazało sie, że nie ma drugiego kluczyka. Wpieniłem się, ale z Wawy było troche km , więc odpusciłem tyle, ze wywalczyłem lepszą cene. Ale to szczegół.
Dzisiaj chciałem dorobić drugi kluczyk i co sie okazało:
- przebieg był kręcony i realnie ma 356 000 km
- był kręcony nieudolnie i nie można odczytać pinu kluczyka, został jakoś skasowany z procesora silnika
Pytanie:
Czy mogę żądać od komisanta zwrotu kasy ?
Czym mogę mu zagrozić (oprócz wjazdu z bejsbolem) ?
Generalnie co mogę zrobić, bo nie chcę auta z takim przebiegiem ?
Czy ma ktos namiar na prawnika z Wawy, który zajmuje się takimi sprawami ?
Dodam, że na fakturze nie ma przebiegu km w chwili zakupu.
-
1. Zgłaszasz żądanie do sprzedawcy (pisemnie, listem poleconym). Proponujesz obniżenie ceny lub odstąpienie od umowy i zwrot gotówki
2. Odbierasz pieniądze, a w razie odmowy
3. Składasz pozew w sądzie
BTW. Na prawdę wierzyłeś, że ponad 10 letni diesel będzie miał 200 000 km? Jeszce kupiony w komisie, i pewnie dopiero co sprowadzony?
-
Auto było zarejestrowane juz w Polsce kilka lat.
Spodziewałem się przebiegu 250-260 tys i to dla mnie byłoby spoko. Ale nie prawie 400 tys.
Ale dzieki za poradę.
-
Czyli jednak wyszło tak jak sprawdzałem kiedyś u Ciebie i tez mi wyskoczyło prawie 360 na ECU silnika, ale wtedy nie wierzyłeś;) Moim zdaniem przebieg miałeś krecony tylko na liczniku, więc PIN da radę odczytać z ECU lub jeżeli nie to wyłączyć IMMO i wystaczy dorobić grot. Nic mu nie zrobisz.