Moje pytanie:
Dlaczego klimatyzacji nie da się włączyć w zimę i rozłącza ją przy poniżej +5 stopni? Przecież klimatyzacja służy tak samo do chłodzenia jak i grzania... w innych autach włącza się normalnie. Da się jakoś VAGiem to zmienić?
Printable View
Moje pytanie:
Dlaczego klimatyzacji nie da się włączyć w zimę i rozłącza ją przy poniżej +5 stopni? Przecież klimatyzacja służy tak samo do chłodzenia jak i grzania... w innych autach włącza się normalnie. Da się jakoś VAGiem to zmienić?
nie da sie wlaczyc poniewaz grozi to uszkodzeniem sprezarki klimatyzacji
grzanie dziala Ci normalnie
pzdr
Witam.
Zdarzało się komuś że klima sama mu się włączała? Dość dziwne zjawisko... W te największe mrozy zdarzyło mi się to ze 4 razy. Poza tym w tych temp. klima wgl nie powinna się włączyć
faktycznie spręzarka sie nie włącza jak jest zimno, chciałem nabić klime ale akurat byly pierwsze przymrozki wiec musze poczekać do wiosny albo cieplejszego dnia... a żeby klima sama sie włączała...hmmm jedyny pomysł to taki że czujnik temp. zewnętrznej jest w innym miejscu niż zawsze, np. blizej silnika, ja słyszałem ze jest w zderzaku, jeśli się mylę to proszę o sprostowanie ;)
Czujnik musi być w dobrym miejscu bo ostatnio było na dworku około 0 stopni i klima nie chciała się włączyć z guzika a w mrozy sama się uruchamiała.
mam podobnie ale jak dam moc nawiewu na 3 kreseczki to przestale uwazam ze mroz robi swoje bo ja tam mam tylko podczas mrozow i to takich poniej 5 a po ok 20 sek nieprzyjemny odglos mija
Witam.
Przejrzałem forum i znalazłem prawdopodobną przyczynę ciągłego świecenia się przycisku ECON, której według większości należny upatrywać w braku czynnika chłodzącego, tylko dziwi mnie to, że stało się to akurat podczas tych dużych mrozów gdzie klimatyzacja raczej nie powinna się załączać, więc nie wiem dlaczego akurat teraz zabrakło czynnika chłodzącego.
I tutaj moje pytanie:
Czy jazda bez czynnika chłodzącego może spowodować jakieś uszkodzenia??
Z tego co wyczytałem podczas trybu ECON sprężarka się nie załącza więc chyba nie powinna się zatrzeć, chyba że jest inaczej to proszę wyprowadzić mnie z błędu.
I drugie pytanie:
Czy jazda z wyłączoną klimatyzacją automatyczną, będzie teraz najlepszym rozwiązaniem do czasu nabicia klimatyzacji, czy mogę jeździć na tym trybie ECON bez obawy że coś się spierdzieli?
Tak biorąc sprawę na chłopski rozum to po prostu może duże mrozy spowodowały spadek objętości czynnika w układzie i dlatego wyskakuje to ostrzeżenie :P
po raz 157, w 8p sprezarka pracuje caly czas, nawet w trybie ECONO
niemozna porownywac tego do pracy w starej a3, gdzie pracowala tylko po wlaczeniu "chlodzenia"
dlatego pracujac caly czas, nawet w trybie econo na biegu zerowym, musi byc czyms smarowana, brak czynnika w ukladzie - brak smarowania
zeby sie nic nie stalo ze sprezarka, o ile jeszcze jest sprawna, caly uklad musialby byc wylaczony, zero grzania/chlodzenia czy nawiewow na szybe.
tak to jest skonstruowane, nie porownujcie tego z autami typu 8/golf4 , bo to inna para kaloszy
ten temat powinien zostac rozdzielony na 8l i 8p, bo potem biora sie nieporozumienia
a co do duzych mrozow, duzy mroz ma to do siebie ze od niego potrafi sie cos zwyczajnie r...c, ale to trzeba sprawdzic.