Przyczepiliście się do tej Yokohamy :D :P dobra to wycofuje jej kandydaturę w tym roku, ale jeszcze o niej usłyszycie :D
Ale tak ja mówiłem Michelin A4, Uniroyal MS plus 66 i Nokian WR G2 to dobry wybór.
Printable View
Przyczepiliście się do tej Yokohamy :D :P dobra to wycofuje jej kandydaturę w tym roku, ale jeszcze o niej usłyszycie :D
Ale tak ja mówiłem Michelin A4, Uniroyal MS plus 66 i Nokian WR G2 to dobry wybór.
Jeździłem na tej Yoko i powiem wam, że całkiem niezła była. Sprawdziłem ją w trasie na gołoledzi tylnionapędowcem. Fakt, że była wtedy nowa i w mniejszym rozmiarze ale całkiem dobrze trzymała. Mi się wydaje, ze akurat te opony mają w większych rozmiarówkach nie za dobre wyniki. Ogólnie to dobra firma i nie ma co na nich psów wieszać.
Co do Kumho, to sorry koledzy ale tu słowa złego nie dam powiedzieć. Jak ktoś je miał w Lanosie i zmieniał na dębice, to tylko o jego głupocie świadczyło ;) Tak samo jak akumulatory montowane w tych autach (Delkor), bardzo dobre opony. Sam teraz będę Exste łowił na lato. Cena do jakość moim zdaniem najlepsza z dostępnych obecnie opon. Do tego całkiem nieźle wyglądają i przez brak popularności się u nas nie sprzedają = minimalne marże. Ja Kumho polecam.
Ja jeździłem na michelinach 10 lat, zmieniałem na nowe co 3 lata.
Co model to gorsze, no chyba że człowiek sie tak przyzwyczaja do dobrego że później mu nie pasuje... :/
Ja już michelinów nie kupie.
Moja Audi już stoi na zimówkach, tylko zastanawia mnie dlaczego wulkanizator powiedział że lepiej jak bym wziął Klebery niż te Pirelli ? Bez sensu... Wg mnie Pirelli to lepsza marka. Chciałem kontunować tą dyskusje ale nie umiał uzasadnić swojej tezy :D
No dobra julo23 ale z tego co widzę to ty zostałeś przed tezą postawiony i to raczej podający (mechanik) powinien Ci udowodnić swoją tezę wyższości Kleberów nad Pirelli. Ze mną tacy mają ciężkie życie, bo ja zawsze chętnie szukam nowinek i Ci powiem, a nóż się dowiem czegoś ciekawego, czego nie wiedziałem. Problem w tym, że większość z nich nie wie nawet z czego opony są robione. No może jak cwańszy wygooglał, że z ropy naftowej, to z której jej części nie będzie wiedział żaden ;). Tak się zazwyczaj ich argumenty "lepszości" jednych i "gorszości" drugich kończą. Zazwyczaj jest to podyktowane marżą. Do pirelli, mniej sobie pewnie doliczają, ze względu na cenę hurtową i opłacalność sprzedaży. Podobnie jest z olejami i castrolami polecanymi zawsze i wszędzie. Nikt nie ma na uwadze prawdy, czy podparcia swojej tezy sensownymi argumentami. A jak słyszę hasło inteligentne molekuły, od razu uśmiech pojawia się na mojej twarzy ;). Niedawno trafiłem na chłopaka w magazynie, który wydawał opony. Młody, z 19 lat i pytam go jak te opony. Mówi, słuchaj teraz poza chińskimi, wszystkie są dobre i moim zdaniem będziesz zadowolony, bo mamy je akurat w spoko cenie i jest bardzo mało reklamacji na nie. Nie wymądrzał się, nie podejmował tematu na którym się nie zna, a dał mi użyteczną informację, że opony są solidne, ludzie nie mają problemów z wadami ukrytymi i są zadowoleni pod względem cena/jakość. Tyle Ci koleś w zakładzie uczciwie może powiedzieć. Więcej to jego radosna twórczość albo szkolenia specjalistów od sprzedaży "inteligentnych molekuł".
Ja wziąłem uniroyale na zimę i na razie jestem zadowolony. Opona raczej komfortowa niż sportowa (potrafi zatańczyć - indeks T) ale nie traci bocznej stabilności. Cicha i na deszczu nieźle się sprawuje jak na zimówkę. To dla mnie wyznacznik, a przy cenie 168 PLN za sztukę, naprawdę nic lepszego bym nie znalazł. Co do śniegu i lodu, to się okaże jak będę miał okazję przetestować. Moim zdaniem, przy pewnej klasie opon, różnice są na tyle niewielkie, że można się przy wyborze, pokierować jednak ceną. A jak ktoś mi zaraz powie, że te parę centymetrów w teście ADAC robi różnicę, to niech lepiej w ogóle nie wsiada za kółko ;) Chociaż same testy bardzo fajne i rzeczowo oraz w dobrej metodyce przeprowadzone.
Co do marek, zazwyczaj dbają o jakość ale zdarzają się lepsze i gorsze produkty w obrębie jednej marki. Taka strategia, rozmyślnie prowadzona i stosowana przez sporą ilość producentów obecnie. Castrol świetnym przykładem. Pomimo, że mają dobre oleje, najlepiej zarabiają na przeciętnych i tych najwięcej sprzedają.
@cosmo-pl zgodze się z Tobą, jedynie w jednej sprawie odnośnie tych paru centymetrów nie..
Na słabszych oponach hamujące auto jedzie jeszcze 40km/h podczas gdy na na pozostałych oponach auto już stoi - tak wynikało z testów. W praktyce, ten przed Tobą zahamuje a Ty już nie i jest buuum z prędkością 40km/h czyli maski nie ma i jest namiot.
Nie twierdze że Twoje są słabsze, zobrazowałem to jedynie.
dokladnie,tutaj chodzi o metry,nie centymetry.
No tak ale nie chodzi mi o porównanie jakiegoś padła do dobrych opon ale tych z przedziału szczególnie polecanych i polecanych testów ADAC, bo jak zaczyna chodzić o metry to opona już chyba się przestaje łapać na sensowne oceny. Dodatkowo panowie bądźmy szczerzy, częściej niż o złą oponę, chodzi o niewłaściwe ciśnienie lub fatalnego kierowcę. ;) Główną przyczyną wjazdów w d.. komuś jest niezachowanie właściwej odległości za poprzedzającym pojazdem i opona, żeby była najlepsza Cię nie uratuje w takiej sytuacji. Ja wcześniej miałem dębice i sporo akcji nagłego hamowania. Nigdy nikomu w dupę nie wpadłem, pomimo że przede mną raz, wydarzyła się stłuczka. Wysiedli Panowie ze swoich wypaśnych autek odzianych w najnowsze oponki, napchanych systemami i zachodzili w głowę dlaczego się nie zatrzymali ;) Zresztą w oponach chodzi bardziej, żeby była ona dobra nie tylko na śniegu, ale na wodzie, suchym itp.
Mam do wyboru u lokalnego wulkanizatora takie oponki:
- Kumho KW19
- Pirelli Carving
- Bridgestone Blizzak LM30
Doradzicie co z tego wybrać najlepiej?
Oczywiście oponki na zimę :)
a jaki rozmiar i kaska za opony?
195/65 R15 i za sztukę 210 zł z montażem
no to bez sensu w ogóle. Podejrzewam, że od koła nie biorą u was nie więcej niż 20PLN za alusa (cena warszawska), a za 198 to sobie Conti TS 830 kupisz, link był podany. Ja mam Uniroyale msy i jestem zadowolony, w tym rozmiarze 178 PLN za sztukę. Kumho Kw17 I Zen Xw 179 PLN. Zastanawiam się czy jest sens, takie na kopne śniegi brać jak kw19. Wiem, że zima może być ale na 17 też wyjedziesz, a są cichsze i bardziej uniwersalne.
Co do Pirrelli to się nie wypowiem ale sądząc po cenach najbardziej Ci się opłaca. Bridg chyba słabo wypada ogólnie jak za tą kasę.
Wybrałem Pirelli Winter Carving.
Jeśli chodzi o KUMHO, to poczytałem trochę testów i opinii i wynikało, że to oponki na śnieg kopny i tylko tam sprawują się całkiem dobrze.
Opony Bridgestone mają jak dla mnie zbyt delikatny ten bieżnik. Ja mieszkam w okolicach Czarnej Góry i na takich oponach to bym do domu nie dojechał. Sporo jeżdżę na nartach i odwiedzam górskie rejony, więc zdecydowałem, że Pirelli będzie najlepsza z dostępnych. Z jednej strony dobrze się sprawuje w głębokim śniegu (co jest dla mnie niezwykle ważne) i w miarę na asfaltach zimą.
Zobaczymy jak będzie, podzielę się opiniami za jakiś czas.
polecam vredestein snow trac3
Osobiście polecam Save eskimo, Semperita Speed-Grip, Dunlop 3D
Na pewno odradzam Continentala TS810, Ts830, TS830P, Uniroyala mP Plus 55, 66 itp
Witam wszystkich:) Osobiście polecam Goodyear Ultra Grip 7+ naprawde fajne oponki,sprawdzone przez dwa sezony w VW Golf 4 nie zawiodłem sie.Teraz mam nowe w swoim A3 Quattro i nie moge sie doczekać śniegu:) pozdrawiam
Doba odradzasz Continentala?To ciekawe...może napiszesz dlaczego..:o
ja wiem ja wiem :P pracuje dla konkurencji :P :) Ja mam Uni ms 66 i naprawdę dobrze śmigają, są cichutkie i kosztowały mnie 170/szt. ;)
Chyba nie dowiemy sie od Doby czemu te Continentale taka lipa :p
A powiem Ci odnośnie Savy, że miałem je założone w służbowej Yarisce II i sprawowały się genialnie. Byłem przedstawicielem i ręczę, że mój styl jazdy niewiele zmodyfikowałem żeby dostosować się do panującej zimy. Prosty test np. wyjeżdżanie z parkingu:
- koła w prawo, zaciągnięty ręczny, w pi...de i na gaz. Auto wyjeżdża w miejscu z parkingu równoległego do krawężnika.
Niestety opona nie sprawdziła się na gołoledzi przy 90km/h (ku przestrodze- wystarczyła odrobina cienia na mokrym łuku drogi i po zawodach).
Drugą Yariske jak mi dali to na Bridgestonach, ale nie pamiętam już konkretnego modelu. Niestety nie mogłem już powtórzyć numeru z parkingu- opona się tylko ślizgała. Nie była też już tak pewna na muldach pośniegowych podczas wyprzedzania na asfalcie, ani na świeżym śniegu.
Sorry za brak konkretów odnośnie konkretnych modeli opon, ale zapomniałem- to było rok temu.
Ch?opaki, a co s?dzicie o tych oponkach z aukcji?
http://allegro.pl/opony-zimowe-pirel...294284599.html
Jeździłem na continentalach ts 810 teraz mam ts 830 - dużo lepsze
Niedawno kolega @mazzi kupi? sobie takie, wi?c napisz do niego na priv, jak og?lnie si? sprawuj?. Wg mnie i wnosz?c po k?cie natarcia bie?nika, oraz tych sto?kach wystaj?cych, to one s? fajne na kopne ?niegi, jak si? zachowuj? w innych warunkach pytanie otwarte do u?ytkownik?w. ;)
Co do Savy, to powiem wam, ?e to ca?kiem niez?a oponka je?eli chodzi o zim?. M?j wujek, kt?ry kiedy? mia? wulkanizacj?, je ma u siebie za?o?one i m?wi, ?e jest bardzo zadowolony. Lepsza na pewno od Debicy.
No właśnie, niech ktoś się wypowie jak się jeździ na kolcowanych oponach?
Może zadam głupie pytanie, ale nigdy nie miałem styczności z takim cudem, ale z tymi kolcami jeździ się cały sezon, czy wkręca się tylko wtedy gdy sytuacja tego wymaga? I jak to się ma do polskiego kodeksu drogowego- czy to wogóle jest dozwolone?
heheh dobra to jest Twoja głupota ;) sorry za oftop ale też nie mogłem się powstrzymać ;) i czarodziejem Pinczi to mógłbym być dla Ciebie nawet jakbym był o połowę głupszy niż teraz, bo nadal mądrzejszy od Ciebie ;)
Kąt natarcia bieżnika, wbrew temu co twierdzi Pinczi znawca opon wszelakich, da się określić wzrokowo i na wyczucie. To jest to jak patrzycie, na oponkę i wam się wydaje, że ma szansę dobrze ze śniegu się wydostawać. Pirrelka jest właśnie takim przykładem. Ja robiłem pomiary dla rolniczych i tam też chodziło o uślizgi tylko, że po błocie. Tu jest zasad podobna ale Pinczi nie wziął leków dzisiaj i twierdzi inaczej. Sorry jeszcze raz ale też nie mogłem się powstrzymać. ;) Jakoś lubię głupotę nie.. ;)
ps. aha Pinczi i chyba Cię powaliło jak myślisz, że miałem zamiar tu coś liczyć, oceniać i doświadczać dla pirelki. Nawet jakby to byś tego za 100 lat nie zrozumiał ;), a na 2 raz ze mną nie zaczynaj, bo nie od tego jest forum i te tematy.
Pozdrawiam
@matrix ale to są kolce gumowe z tego co mi się wydaje ;) w Polsce nie można używać opon kolcowanych poza rajdami.
mod: kolega za obrazanie innych forumowiczow dostaje kartke
w innym temacie pisales ze nie lubisz jak ktos Cie atakuje i probuje obrazic, sam robisz to wprost i w sposob bardzo chamski, jesli brakuje Ci argumentow, masz problem to podyskutuj z kolega na PW, zglos sprawe do admina itd. takich rzeczy nie bedziemy tolerowac
Jasne, czekam w takim razie jeszcze na kartkę dla Pincziego, czy znajomy się nie daje, jak to jest? aha i Miro za pozwoleniem, Pinczi to był miły dla mnie tak? :) Prosiłbym jeszcze, żebyś określił co jest według Ciebie chamskie. Wg mnie Pinczi się zachował głupio i tą głupotę potępiłem oraz nazwałem po imieniu. Akurat trafił, że wiem o co chodzi i ja nie mam w nawyku pisać na priv. Mógł on mnie zapytać na priv, dlaczego tak uważam, a nie mnie tu od jakichś czarodziejów wyzywać. Fakt post złośliwy, ale Pincziego nie był? Ja się nie obraziłem na niego, bo nie jest winny tego co wie, a czego nie wie. Kompleksy z części tu wyłażą na każdym kroku, człowiek chce ludziom pomóc, coś podpowiedzieć, podzielić się wiedzą, a wy go tak traktujecie. Powodzenia.
mod: tak oczywiscie, uwzielismy si na Ciebie, jestes chodzaca i kroczaca wikipedia (moze sie nie obrazisz ) a my Cie swiadomie badz tez nie, przesladujemy, po prostu leczymy swoje kompleksy, ja wiem ze pomagasz wszedzie gdzie sie da, a my takich nie tolerujemy, jeszcze przez przypadek moglbys zostac moderatorem i nas wygryzc z tych jakze intratnych zajec.
Na szczescie lub nie, nie Tobie decydowac komu mam dac ostrzezenie a komu nie.
Jesli uwazasz ze atmosfera i nasze dzialania nie pozwalaja Ci na udzielanie sie na tym forum... nikt nikogo na sile nie trzyma.
Jesli znasz odpowiedz i potrafisz ja uzasadnic to pokaz klase, ladnie opisz ( w temacie o olejach potrafiles, chocby nikt tego nie czytal, chociaz tam tez twierdziles ze jestes obrazany bo ktos smial podwazyc twoje wywody ) nie znizaj sie do poziomu poprzednika, Ty niestety nie pierwszy juz raz robisz to w sposob chamski.
Regulamin przeczytales i zaakceptowales, a punkt 20 sie klania
Gdybys napisal do mnie PW , rowniez na pw dostalbys odpowiedz, zdecydowales sie tutaj, wiec i odpowiedz dostaniesz tutaj.
END
Spoko każdy ma swoje zdanie i niech tak będzie ale w jednym masz racje, że nie ma co się zniżać ;). Nie uważam, że każdy ma kompleksy ale akurat od tych, którzy powinni być najlepsi, to ja nie dostałem nic dobrego nigdy na tym forum. Dzięki za propozycję moderatora :D (żart) ale ja nie pretenduję w żaden sposób :). Przepraszam też Pincziego w takim razie za moje chamskie zachowanie, nie wiedziałem, że może być tak odebrane. Myślałem, że jest co najwyżej złośliwe.
pozdrawiam
END
W polsce nie mozna jezdzic na oponach z kolcami,musisz je zdemontowac recznie-najlatwiej malym plaskim śrubokrętem,wystarczy podważyć kolec i wyskoczy.Tak poza tym opony z kolcami niszcza powierzchnie jezdni i nawet w Skandynawii ogranicza sie ilosc kolców zamontowanych w oponach (o ile sie nie myle to 100 kolców na opone max).
mam pytanie kolega potrzebuje opon w rozmiarze 235/45R19 podpowiedziałem mu
Continental CONTIWINTERCONTACT TS 830 P AO 235/45R19 99 W cena 921 za szt.
Jak one jeżdżą przy takich wymiarach? Auto RCZ
jezdza zaje....:)
spoko, dzięki tak myślałem śledząc Twoje wypowiedzi ;). BTW co masz u siebie na zimę?
Skromne 17" Dunlop SP Winter Sport 3D
no właśnie te wzięliśmy jako alternatywę ;) ok, dzięki James. pozdrawiam
witam panowie , mam taki problem iz kupilem opony bieznikowane zimowe globaal195/65 i gdy jade na wprost jest fajnie a jak zrobie delikatny skret kierwonica to zaczyna tak huczec jak by kolo o cos tarlo lub lozysko wylo! a na letnich nic takiego nie bylo?? mozna by je lekramowac?
Reklamować można. Jak masz gwarancję, to pewnie przyjmą ale podejrzewam, że one takien są po prostu i Ci tego nie uznają. Nie kupowałbym do Audi opon bieżnikowanych, chyba że należałbym do Greenpeacu albo wyjątkowo kasy nie miał. Barumki są niewiele droższe albo Kumho, a takich przypadków nie będziesz miał raczej, jak huczenie ;) James się o tego typu oponkach wypowiedział (bieżnikowane) i trochę się pod tym podpisuję. ;) Moim zdaniem się nadają do samochodów typowo użytkowych tylko. Najlepszym sposobem na oszczędność, jak już to jest problem kasowy, są np Dębice Navigatory 2 całoroczne. Do spokojnej miejskiej jazdy wystarczą i taniej Cię wyjdzie jak 2 komplety regenerowanych.
polecam Michelin Pilot Alpin PA3
http://koszykopon.pl/galerie/m/miche...-pa3_13328.jpg
ja oolnie moge polecic Goodyear vector 4 season bardzo dobra trakcja na sniegu, prowadzenie i hamowanie na mokrym jak najbardziej ok jedynym minusem dluga droga hamowania na suchej drodze :)
a miał ktoś do czynienia z oponami bfgoodrich g-force winter ?? zastanawiam sie nad kupnem
Dzisiaj w końcu jest kasa i umówiłam się na montaż opon, zdecydowałam się na Dunlop Winter Sport 3d, dobra decyzja? wiecie, do 15:30 jeszcze mogę zmienić zdanie :-P
Najlepsza :thumbright::p
Oi to dobrze, bo już ostatni gwizdek na zmianę opon, zima idzie, a ja a to bez kasy, a to bez pomysłu :-P Zastanawiałam się długo nad oponami Continental, dużo osób z forum je poleca, cenowo podobnie jak te Dunlopy, na które się zdecydowałam... z tym, że jakbym chciała jednak Continentala to bym musiała znowu do środy czekać, a do środy to zaraz pieniądze się rozejdą i znowu nic nie kupię :-P Więc decyzja zapadła na Dunlop, aha i przy okazji pytanie 91T będą ok?
tak, 91T będą OK na zimę ;) chyba, że przewidujesz jeździć w zimę szybciej niż 190km/h.. chociaż, jeżeli masz seryjny silnik AGR, to i tak raczej więcej nie pojedziesz :-)
To dobrze, że dobre :D Tak się cieszę, że w końcu opony będę miała :D:P Przy okazji, dziękuję za pomoc w wyborze :)
a ja mam takie pytanie, mam 4 opony zimowe, przy czym dwie z nich to są opony kierunkowe, i teraz pytanie, gdzie jest lepiej założyć te opony kierunkowe ? przód czy tył ? słyszałem różne opinie. proszę doradźcie mi.
jeżeli te opony kierunkowe = lepsze od tych pozostałych, to ja usłyszałem teorię, że lepsze opony daje się na tył. Dlaczego? ponieważ, gdy tylnia oś straci przyczepność na łuku, to przeszkodę prawdopodobnie uderzymy bokiem, gdzie niewielka ilość blachy i materiału będzie nas chronić, natomiast gdy przednia oś straci przyczepność, to przeszkodę uderzymy przodem, gdzie mamy dość sporo blachy i innych materiałów które mogą zminimalizować skutki uderzenia.
Ale to tylko teoria - i nie wymyślona przeze mnie. Czy słuszna, niech każdy odpowie sobie sam :-)
witam a co sadzicie o GOODYEAR UltraGrip 7+ zimowkach