jak chcesz wyczyścić to kup preparat "Kontakt S" pomaga
Printable View
jak chcesz wyczyścić to kup preparat "Kontakt S" pomaga
u mnie pod tymi białymi kostkami wszystko bylo okej. w każdym razie teraz magicznie zaczęła działać... :D
No właśnie wszystkie te co podałes służą do czego innego:)
tak dla upewnienia się, zapytam: scyzoryk o oznaczeniu 4D0 837 231 obsługuje fale 433,92MHZ, tak? :) i wystarczy, że kupię pompkę z tą częstotliwością i będzie hulać? :)
Witam Panowie, zgodnie z postami w tym temacie doszedłem do następujących wniosków:
Padła mi pompka w mojej A3 - 8L0 862 257 K
Kluczyk mam oryginalny scyzoryk - 4D0 837 231 (bez literki)
Z kluczyka otwierały mi się drzwi i po przytrzymaniu uchylały i domykały szyby.
Zgodnie z postami oprócz pompki 8L0 862 257 K (oryginalna u mnie) podejdzie u mnie również 8L0 862 257 G bez żadnych dodatkowych modyfikacji tak? (wystarczy założyć podpiąć i będzie od razu śmigać tak?) Czy jeszcze jakiś inny model będzie działać?
Ewentualnie czy wystarczy kupić z dowolnego modelu pompki sam kompresorek i go podmienić? (jest może na forum jakaś instrukcja jak to zrobić?)
Dziękuję za góry za pomoc.
@metalmaniak1 - wcześniej już w tym lub w drugim temacie http://www.a3-club.net/forum/showthr...a&goto=newpost ktoś opisywał, że to robił, bądź miał zrobić. Jeżeli chodzi o podmianę pompki (naturalnie moim zdaniem - niech ktoś jeszcze potwierdzi) będziesz musiał po prostu jeszcze raz zaprogramować kluczyk :) (to na forum w paru tematach było jak ja szukałem o tym info, jak coś mam instrukcję wal pw to podeślę).
jak podmienisz sam kompresorek będzie git ;) ale jesteś pewny, że padł Ci kompresor tylko a nie elektronika w pompce ?
No właśnie chyba sam kompresor, bo wygląda to tak. Rozebrałem go i tradycyjnie wysypał się na części grafitowy wirnik, więc kompresor na pewno do wymiany. Jak chodzi o elektronikę to wygląda to następująco: Podpiąłem potem jeszcze raz na próbę do auta całą pompkę, żeby zobaczyć czy silnik kręci. Po kliknięciu otwierania na pilocie tak jak należy mrugają dwa razy migacze i silnik zaczął kręcić, jednak przy zamknięciu z pilota silnik od razu zaczyna tylko pracę w odwrotnym kierunku, bez mrugania migaczami (a powinny mrugnąć raz), powinno tak być czy to znaczy, że elektronika też jest do wywalenia i trzeba całą pompkę nową?
Bardzo bym prosił o przesłanie na pw takiej instrukcji.
Pozdr.
Elektroniki za bardzo nie sprawdzisz dopóki nie będziesz miał sprawnego kompresora.
Pitbul a co ci wcześniej odpisalem???
Robisz śmietnik kolego
słuchajcie wysrała mi sie pompka od centralnego
szukam bardziej przyczyny z uwagi że po zdjęciu wierzchniej części obudowy cała płytka jak i wnętrze pompki było pokryte czarnym smolącym nalotem
nie mam pojęcia czy tam się coś przypaliło czy co
na zdjęciu zaznaczyłem jeszcze na czerwono piny które były zaśniedziałe/przypalone
zastanawiam się teraz nad przyczyna bo sam już nie wiem czy kupować starszą pompkę i regenerować swoją czy kupić używkę o takim samym oznaczeniu z końcówką "G"
http://i43.tinypic.com/e8u1cw.jpg
http://i39.tinypic.com/1o9g2d.jpg
- - - Aktualizacja postu - - -
chyba znalazłem odpowiedz na moje pytanie tyle że nadal martwią mnie te dwa styki
zamierzam reanimować pompkę zestawem naprawczym http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-k...416013224.html
wymieniłem dziś silniczek w pompce na zestaw naprawczy z kompresorem http://allegro.pl/kompresorek-do-aud...423618377.html
po zmontowaniu słychać że pompka działa tyle że zamyka/otwiera mi tylko drzwi od kierowcy i klapkę od wlewu paliwa - otwieranie z pilota
drzwi od pasażera i bagażnik nie reagują na pilot
sprawdz czy dobrze zamontowałeś wężyki musi uciekać powietrze jeżeli nie otwiera Ci drzwi pasażera. MOżliwe też ze pompka wróciła do ustawień fabrycznych i przy jednym kliknięciu "otwórz" otwiera drzwi kierowcy, a przy drugim kliknięciu dopiero reszte. Ale to drugie to tylko teoria, trzeba sprawdzic.
sprawdzałem też różne kombinacje z kluczykiem i nic
co zauważyłem :
drzwi pasażera nie można otworzyć od wewnątrz (od zewnątrz normalnie sie otwierają)
natomiast jeśli sa zaryglowane i je odrygluje bagażnik też wtedy się otwiera
nie wiem może trzeba przeprowadzić ponowne kodowanie kluczyka sam już nie wiem
jakieś pomysły na szybko
Tak kodowanie kluczyka na nowo powinno pomoc. Dodatkowo kodowanie pompki po
to w takim razie pozostaje mi czekać do spota
kosmo złota rączka powinien wiedzieć co i jak :thumbright:
Mariusz, jeżeli wymieniłeś sam kompresor a płytkie elektroniki zostawiłeś swoją starą to powinno WSZYSTKO działać jak należy, przerabiałem temat u siebie i tak miałem. Według mnie musisz szukać innej przyczyny. Jakieś błędy na centralnym?
witam
mam pompkę z końcówką L
wiec moja pompka nie obsługuje scyzoryka
postanowiłem zakupić coś takiego
http://allegro.pl/alarm-dedykowany-a...423263953.html
a to dlatego iż mniej to będzie kosztować niż wymiana pompki zakup scyzoryków i alarmu
pytam
czy to co przedstawiam będzie współpracować z moim autem
Audi A3 8L 5D 2000 1.6 AKL
auto sprowadzone z Włoch
oryginalnie zamontowany alarm GETRONIC GT-123
niestety jest na OFF z racji braku pilotów
ewentualnie czy ktoś słyszał lub wie gdzie mogę dostać piloty do tego alarmu
jednym zdaniem
wywalić stary alarm założyć nowy ze scyzorykiem
no i jeszcze jedno
gdzie i jaki transponder zakupić tzn immo w kluczyk
pytam o immo gdyż z obecnych kluczyków nie chce wyjmować
dziękuję za wszelkie odpowiedzi w temacie
pozdrawiam
Witam mam pytanko kolega kupił a3 z 97r i ma tam pompkę 8L0 862 257 E z tego co poczytałem to ona nie obsługuje pilotów moje pytanko na jaką pompkę może zamienić żeby pasowała i żeby obsługiwała pilota(scyzoryk) ??
Najlepiej bez litery na końcu, uniewersalna jest
W moim przypadku pompka wymieniona na taką samą czyli "8L0 862 257 K",
ale problem otwierania z kluczyka nie rozwiązany. Różnica między nimi to:
12864
ZV-Pumpe, Funk D05
WSC 06313
12864
ZV-Pumpe, Funk D06
WSC 06335
czyli kodowanie to samo, ale niestety kluczyka nie wykrywają w stacyjce :/
Ta pierwsza uszkodzona uległa zalaniu poprzez zbitą lampę, przestała działać pompka
i ogólnie jaja się robiły. Po wymianie wszystko działa, tylko scyzory przestały.
Latam po forum, kupuję kable i męczę IMMO co by PIN wykraść a tu właśnie
10 minut temu wyczaiłem, że VAG nie "widzi" kluczyka w stacyjce a w drzwiach OK
Zamki w drzwiach dorobiłem własnopalczaście, bo oczywiście każdy był inny,
tylko klapa i stacyjka pasowała pod scyzora. Hmm... I co możecie na ten temat napisnąć?
Pozdrawiam po nieprzespanej nocce #3 ;)
Witam! W mojej "Bestji" 2000r. pompka przestala wytwarzac cisnienie (tylko chalas ). Wymieniona pompka ma dokladnie taki sam numer czesci (litera 'P na koncu) ale:
1) Centralny z pilota przestal dzialac
2) Po otwarciu drzwi kierowcy pozostale zamki dalej sa zamkniete. Dopiero jak przekrece kluczyk otwieraja sie.
3) Okazjonalnie "migaja" kierunkowskazy. Pewnie alarm sie aktywuje ale nie wyczailem konkretnie po jakiej czynnosci.
Pytanie: Czy widzial ktos kiedys takie cuda i wie jaka moze byc przyczyna?
"Oblecialem" juz sporo stron w internecie i jak na zlosc, co strona to inna podpowiedz.
Z gory dziekuje za pomoc
Co do punktu pierwszego to pilot trzeba zakodowac do nowej pompki.Na forum na pewno jest o tym.Ja to robilem jak wymieniałem pompkę i jak dobrze pamiętam trzeba mieć 2 klucze jeden dajesz do stacyjki i dajesz w pozycje zapłony a ten z pilotem wkładasz do zamka drzwi i naciskasz zamknil lub otwórz i pilot powinien sie zakodować. Mogłem coś pominąć bo dawno to robiłem ale instrukcja jest na pewno na forum.
Dzieki za odpowiedz. W moim przypadku moze byc problem bo posiadam tylko jeden klucz....
Czy istnieje jakas procedura kodowania pilota poprzez otwieranie/zamykanie bebenka zamka i wciskanie pilota?
Duzo o tym znalazlem ale kazdy mowi inaczej.... (jakis link mile widziany)
Z gory dziekuje
Manualny sposób na zakodowanie pilota wymaga drugiego kluczyka, bez tego ani rusz. Jeżeli masz jeszcze starą pompkę to może łatwiej by było przełożyć sam wirniczek (który zapewne sie rozsypał w starej pompce sądząc po Twoim lakonicznym opisie) Roboty dosłownie 5 minut trzy śrubki na śrubokręt krzyżakowy i po problemie. Reacumując, w Twojej starej pompce prawdopdoobnie rozsypał się wirnik co jest rzeczą często spotykaną, jeżeli masz już inna "sprawną" pompkę to wirniki są takie same, a więc wymiana wirnika i podłączenie z powrotem starej pompki zażegna problemy, a Ty cieszyć się bedziesz nieskazitelną pracą centralnego zamka.
Tak zrobie i dziekuje za cierpliwosc!
Dam znac jak poszlo:thumbright:
Prosze poprawić profil zgodnie z regulaminem!!!
Zrobione! Zadzwonilem do poprzedniego wlasciciela ktory ciagle byl w posiadaniu kluczyka serwisowego i plastikowego (mialem zglosic sie po nie 6-mcy temu lol). Na YouTube znalazlem filmik demonstracyjny MANUALNE KODOWANIE PILOTA
http://www.youtube.com/watch?v=83Co22N70Gw
Wspaniale forum! Dziekuje za pomoc! Mam nadzieje ze sam komus wkrotce cos pomoge ;)
Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć jaką częstotliość powinien mieć pilot z pompki o nr 8D0 862 257 bez żadnej literki na końcu? Na stronce http://www.digakom.com/details.php?T...D0%20862%20257 nie ma podanej częstotliwości dla tej pompki, również na naklejce pompki nie ma podanej czestotliwości.
8D0 862 257 obsługuje DWA i Pilota radiowego(433,92 Mhz)
p.s. korzystanie z częstotliwości 315 Mhz jest w naszym kraju obostrzone oddzielnymi przepisami.
Witam
Przeczytałem ten temat ale chciałbym się dowiedzieć czy dobrze rozumuję.
Kupiłem pompkę 8L0 862 257 P z tego do doczytałem to jest 433 MHz.
Teraz szukam scyzoryka 2 przyciskowego bo mam przedlifta. Grot dam do dorobienia.
Gdy pompkę zamontuję to trzeba ją zakodować VAGiem żeby miał aktywne różne funkcje.
Następnie kodowanie immo nowego kluczyka. Tak jak na filmie powyżej?
Do tego jeszcze chyba potrzebuję antenę. Gdzie ją mogę kupić? Czy da się ją jakoś dorobić samemu?
Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy czy potrzebuję coś jeszcze? ;)
Mateusz jak czytałeś to jest to tutaj opisane. Antenę dorabiasz z drutu miedzianego. Kodujesz kluczyk ale nie immo bo to przekladasz z poprzedniego klucza. Wsio
Tak dla bezpieki zapytam, bo mnie też to czeka, piszesz z drutu czyli wpinamy sam drut bez żadnego ekranu czy mogę np użyć nie wiem kabla koncentrycznego i ekran wpiąć w mase czy coś. Wolę zapytać niż później dziwić się, że jest zonk jakiś. A oprócz zdjęcia anteny nie widziałem obszerniejszego opisu lub umknął mi on :)
Szukaj zdjec na forum gdzie pokazana jest kostka z podpieciem anteny. Z tego co pamietam to kabel musi byc z drenem(ekranem). w koste podłaczone sa naprzeciw siebie. Długośc to chyba 70cm. Schowana w słupku "C"
Dobrze jest zrobić ekran wtedy będzie mniej zakłóceń i można ja zrobić ciut dłuższa. Ja mam ori ale chłopaki tutaj pisali ze tak zrobili i dziala
mam dziwny problem :/ otóż wymieniłem swoją pompkę na z 8L0 862 257 L na 8L0 862 257... w późniejszym czasie wymieniłem stacyjkę wraz z wkładkami i kluczykiem na taką z ori scyzorykiem... nadszedł czas, aby wszystko razem zakodować (centralny z pilota) i w tym momencie zaczęły się problemy... po podłączeniu pod VAG'a pompka widzi, że scyzoryk nadaje sygnały, jednak przez program nie można go sparować z pompką... próbowałem również adaptacji mechanicznej (w sensie jeden kluczyk w stacyjce, drugim zamykam i naciskam pilota) - też nie pomogło... :( czy problemem może być to, że wkładki, scyzoryk + stacyjka są od angielskiej A3, a pompka od EU? jak podłączałem wkładkę zamka w drzwiach kierowcy został mi jeden przewód nie podłączony - może dlatego nie idzie tego zaadaptować? proszę Was o pomoc, bo już nie wiem jak to sparować :/
Zaden kabel nie powinien ci zostac
Nawet przy przekladce z angielskich wkladek? w takim razie musze sie za to znow zabrac.... a czy to moze byc powodem niemocy w sparowaniu scyzoryka z pompka?
może być bo jeżeli ten kabel był masą od wkładki, to samochód "nie wie" ze jest zamkniety i nie rozpocznie procedury kodowania kluczyka sposobem manualnym, druga rzecz to taka, ze musisz sprawdzic czestotliwosc scyzoryka, bo jezeli jest 315Mhz to nie bedzie współgrał z pompą 433Mhz jak otworzysz scyzoryk to powinieneś mieć wartość, a jak nie to na płytce
http://www.a4club.pl/index.php?topic=30387.0
p.s. tak na marginesie to w pierwszym poście tego wątku nie znalazłem informacji by pompka z końcówką "L" obsługiwała pilota, kiedys byłą o tym mowa ze tylko te zaznaczone na czerwono obsługują, a jezeli nawet obsługuje to nei wiemy na jakiej częstotlisości, ale o tym to moze niech danio coś powie bo zzieleniałem hmm
koledzy a powiedzcie mi jak wydobyc imo skoro jst wklejony macie jakis pomysl zeby tego nie poniszczyc
Co to znaczy wydobyc???
danio bo przeciez te imi czyli pesta jestw klejona u mnie ii jak ja wyjac zeby nie polamac????