http://a4-klub.pl/warsztat-zrob-to-2...-carpc-234347/
tu jest opis dokładny. Ja póki co musze się wstrzymać bo mam inne pilne wydatki i mody muszą poczekać.
Ale licze na komentarze jak to działa i czy jest praktyczne.
Printable View
http://a4-klub.pl/warsztat-zrob-to-2...-carpc-234347/
tu jest opis dokładny. Ja póki co musze się wstrzymać bo mam inne pilne wydatki i mody muszą poczekać.
Ale licze na komentarze jak to działa i czy jest praktyczne.
Jak wyprowadzić źródło dźwięku z rns-e ?
A mogę wykorzystać źródło dźwięku które mam poprowadzone do oryginalnego subwoofera ? bo chcę podłączyć inny subwoofer ze wzmacniaczem a z tamtego zupełnie zrezygnować ;)
skoro chcesz zastąpic innym wzmacniaczem to tak tylko potem musisz go wykodowac bo inaczej będzie błąd no i nie będziesz miał komunikacji z sound system.
Witam Panowie, przeryłem cały temat i nie znalazłem odpowiedzi ;/
Mam nawigację RNS-E wersja G i nie mogę w ogóle wejść w ustawienia żeby zmienić język (na niemiecki) i poustawiać inne rzeczy np godzinę ;/
Aktualnie jest w języku Holenderskim
SW: 0200
HW: H06
Kaart: 8P0919884_BE_EUW
Jak kupiłem auto była i do dziś jest nawigacja w liczniku fis, czy to może kolidować z RNS-E ? tamta navi teraz nie funkcjonuje i wyświetlacz głupieje jak ją włączam
Co zrobić, żeby odblokować ustawienia w RNS-E ?
Nie mam kabla ;/ chyba będę musiał się wybrać do jakiegoś fachowca żeby ogarnął temat
- - - Aktualizacja postu - - -
Język już zmieniłem, ale i tak będzie trzeba zgrać tą navi z licznikiem FIS i zrobić tak, żeby opcja setup smigała.
Przy subwooferze jest taka kostka
http://img843.imageshack.us/img843/3804/5uppw.jpg
Wszystko ładnie pięknie tylko które przewody to źródło dźwięku?
Tu masz rozpiske http://www.a3-club.net/forum/showthr...60#post1167360
Wg schematu wychodziło by że 1 i 3 to sygnał jeżeli dobrze rozumiem.
A teraz jak go rozgałęzić ? tak żeby został na ten sub i na drugi ? Normalnie dopiąć się w kostkę ? :P
Prawie dobrze rozumiesz (1 i 3 to sygnaly prawy/lewy, do tego jeszcze masa z 2) i nie zasmiecaj juz tematu o nawigacji.
Jakie karty SD odczytuje RNS? Chodzi mi o typ i maksymalną pojemność?
W schowku wychodzi mi kabel do IPODA czy są przejściówki by podłączyć zwykłego pendrivea?
Zalezy jaki model. Uzyj wyszukiwarki - bylo juz.
Sent from my iPhone using Tapatalk
jak sprawdzić jaki model?
Mam aktualnie mapy z 2009 roku , czy po włożeniu płyty z mapami z 2014 roku język polski w RNS-e trzeba będzie od nowa wgrać?
Czy karta SD powinna być sformatowana na FAT czy FAT32?
Czy bitrate mp3 ma znaczenie? Mam piosenki od 128kbs do 320kbs
wrzuc fote to Ci od razu powiemy (jak masz ramke piano black i przycisk media - to najnowsze, no chyba, ze byly kombinacje i przekladki).
z nowej plyty wpadnie nowy soft i jezyk PL trzeba bedzie od nowa wgrywac (chociaz nie wiem po co to komu)
karta FAT32
bitrate ma znaczenie (szczegolnie przy starszych modelach)
http://s1.fotowrzut.pl/P81C6CASXF/1.jpg
Czy takie zabrudzenia w kącikach wyświetlacza da radę czymś doczyścić? Płyn do mycia szyb nie daje rady :/
Dzięki czaro10 :) Faktycznie da się to zdrapać .. mi udało się drewnianą wykałaczką w połączeniu z płynem do mycia szyb :)
To nie zabrudzenie tylko pozostałości warstwy antyrefleksyjnej. Spróbuj zdrapac patyczkiem do uszu.
Czy to jest najnowsza wersja softu dla mojego RNS? Mam model 192?
Soft wgrywa sie sam jak wlozysz nowsze mapy na DVD niz miales wczesniej.
To nie dział ogłoszenia, żeby pisać co kupisz.
Ale soft jest na obu płytach? Obojętnie którą włożę?
Obojetne
Mam obecnie spolszczone menu i było od razu w ustawieniach języka(nie pod angielskim metrycznym) , wszystko w pl i mapy 2013 i teraz jak zapodam mapy 2014 to jeszcze raz będe musiał wgrywać menu pl ? Tylko czy potrzeba robić downgrade softu ?
Nie nic nie trzeba robić. Wrzucasz 2014 i śmiga.
No to sie mylisz
Witam
Mam taki problem. Mam co prawda Seata Exeo z 2010 z nawi RNS-E LED. Do teraz nie wiedziałem ze to jakas nowsza wersja LED. Wczoraj nagrałem płytkę z softem 0650 do wersji LCD. Soft zaczął się wgrywać i wgrał. Nawi zrestartowała się i uruchomiła ponownie ale w CAR>Version jest SW: X---
Nawi działa. Mam oryginalne płyty z 2010 i pewnie tam jest soft który miałem przed aktualizacją czyli 0200. Ale jak teraz włożę płytę to nie wgrywa. Pewnie trzeba Vagiem ustawić w adaptacji downgrade... na kanale 97 ustawic opcję 1 ? Ale czy to ruszy ?
I Czy zwykłym kablem VAG podłaczę się do RNS-E i to ustawie ? Mam taki zwykły tani za ok 50-60zł kabelek którego używałem do diagnostyki w swoim Leonie 2002 diesel. Tam działał...
Czy jak mam Mapy 2014 ze speedcam i widzę ze na płycie są pliki od softu to czy aktualizacja też ruszy:
00.VNS
574INDEX.TXT i w nim(SOFIDX:0220NAVVER:V5741040AUDVER:A5740022TXTVE R:0580)
B48INDEX.TXT (SOFIDX:0700NAVVER:VB481000AUDVER:A5740022TXTVER:0 580)
INDEX.TXT (SOFIDX:0650NAVVER:V2200815AUDVER:A2210141)
Version.TXT (COMMENT=High;DISC=8P0919884BQ;MAP=BQ_EU2;)
LOADING.KWI
A2210141.MOT
A5740022.MOT
? Czy muszę sciągać inne mapy ?
Płyty nagrałem na nagrywarce LITEON iHAS124 B firmware AL0S. Oczywiście za pomocą aplikacji od LITEONa -Liteon Bit Setting Utility v1.3.5 zmieniłem BOOKTYPE na DVD-ROM. A następnie wypaliłem obrazy na płytach VERBATIM DVD+R DL.
Najgorsze że wgrałem zły soft i nie wiem co teraz...?
Proszę o pomoc i wyrozumiałość...
EDIT
Udało się :)
Zmieniłem za pomocą VAGa w adaptacjach nawigacji kanał 97 opcję na 1. Następnie nie wyłaczając radia dołaczyłem tylko kabel i wsadziłem płytę z oryginalnymi mapami. Po chwili nawi zassała update i przywróciła mi soft 0200. Teraz jedyne sciągam mape z 2014 gdzie jest update , bo mam mapy 2014 z fotoradarami ale na nich update nie idzie. Dlatego ściągam tylko DVD2 z Polska bez fotoradarów.
EDIT
Mam pytanko do was... Bo w mojej nawi cały czas się coś kręci szumi. Jak zgasze auto wyjmę kluczyk i wysiąde to słychać cały czas... Jakby wentylator jakiś albo CD. Dziś po nocy wsiadłem i dalej słychać było zanim przekręciłem kluczyk... Boje się aby nie brało za dużo prądu aż kiedyś nie odpalę...
Witam
Mam nawi RNS-E LED z 2010 z SDS... Wgrany najnowszy soft 0220. Autko było z niemiec. Jak nacisne klawisz na kierownicy to nawija mi Pani po niemiecku. Zalogowałem się VCDSem do nawi 37, następnie adaptacje i tam z listy wybrałem Volume Control. I mam chyba 0, wieć zmieniłem na 1 English UK only. Zrobiłem test , zapisz i nic. Po restarcie nawi dalej mam niemiecki. Coś źle robię ?
Jeszcze w BT
A możesz dokładniej napisać odnośnie kodowania tego BT ?
C00,Telephone Preperation (R36) Coding
C01,00?xxxx: Functions
C02,0 = Basic (for RNS-E basic/Radio)
C03,1 = Comfort (for RNS-E high/RNS-Low)
C04,00x?xxx: Steering Wheel
C05,0 = No Multi-Function OR Standard Steering Wheel (Old Style without Menu Thumb Wheels)
C06,1 = Modular Steering Wheel (New Style with Menu Thumb Wheels)
C07,00xx?xx: Installation List
C08,1 = Diagnostics via CAN / 2 = Multi-Function Steering Wheel, Diagnostics via CAN
C09,3 = Head Unit (e.g. RNS-E), Diagnostics via CAN
C10,4 = Multi-Function Steering Wheel, Head Unit (e.g. RNS-E), Diagnostics via CAN
C11,5 = Diagnostics via K-Line / 6 = Multi-Function Steering Wheel, Diagnostics via K-Line
C12,7 = Head Unit (e.g. RNS-E), Diagnostics via K-Line
C13,8 = Multi-Function Steering Wheel, Head Unit (e.g. RNS-E), Diagnostics via K-Line
C14,00xxx?x: Language (Voice Control)
C15,0 = Voice Control OFF OR via external Device (e.g. RNS-E)
C16,1 = German / 2 = English (UK) / 3 = French / 4 = Italian / 5 = Spanish / 7 = English (US)
C17,9 = Speaker dependent (Voice Commands inactive, Acoustic Name Selection active)
C18,00xxxx?: Language (Display)
C19,0 = No Display / 1 = German / 2 = English (UK) / 3 = French
C20,4 = Italian / 5 = Spanish / 7 = English (US)
Na znanym portalu all... jest oferowany polski lektor czy jest już taka możliwość tylko nie w oficjalnym obiegu ?
nie istnieje polski lektor do rns-e
hejka
jak zmienić (zakodować) głośność startową w rns-e?
Moja startuje dość głośno, tak samo jak wyłącze mute. Najlepiej jakby dało ustawić się tak żeby pamiętała poprzednie ustawienie.
Mam nadzieję że pomożecie
Witam, nie wiem, czy ktoś tu już poruszał taką kwestię ale mam pytanie.
Czy kupując taką navi:
http://allegro.pl/nawigacja-do-audi-...540215363.html
jest szansa by zmienić w niej obudowę na taką:
http://allegro.pl/panel-przedni-rns-...565466905.html
tak żeby to zahulało w S3 8L?
Chciałbym navi w ramce piano black a dostać taką z A/S4 graniczy z cudem.
Wiem, że tu temat do 8P ale może ktoś pomoże ;)
Z tego co sie orientuje to tak.
Tak. Odwrotnie tez sie da - jest mnostwo sprzetu od A4 z przelozona ramka od A3 (ale to mozna sprawdzic po numerze serujnym jaki byl oryginal)
mam problem z RNS-E, ponieważ najprawdopodobniej popsuła sie taśma i ekran czasami świeci a czasami nie. Jak poruszam taśma to zaskoczy i widac obraz ale to i tak jest chwilowe bo pozniej znowu jest to samo i gaśnie.
Wszystko inne dziala. Mozna normalnie sluchac radia itp tylko niestety nic nie wyswietla.
Moge coś sam wymodzić czy czeka mnie wymiana całej taśmy badz jeszcze poważniejsza naprawa?
Skrzypul. Da się przekładać ramki . Jak brałem swoja to gosc mial mi zalozyc ramke piano ale w końcu zrezygnowałem bo doszłem do wniosku ze lepiej bedzie bez niej.
A co mojego problemu z głośnościa to podłączyłem bose pin i juz jest ok
Czytając posty, trochę się zawiodłem brakiem polskiego lektora. Mimo wszystko, dobrze by było, gdyby przemówił w rodzimym języku. Praktycznie każda współczesna nawigacja ma polskiego lektora. No cóż - dziwne. Skoro RNS-E, mimo możliwości rozbudowy jest dość ograniczone, zadam jeszcze jedno istotne pytanie. Czy korzystając z fabrycznego wyjścia aux lub słuchając radia/cd, można jednocześnie korzystać z navi?
Witam. Chciałem na swoim RNS-E zrobić vim hacka, jednak gdy wkładam płytke z zmodowanym oprogramowaniem 0080, soft sie nie wgrywa (Oczywiście kanał 97 zmieniony na 1). Znalazłem na ang forum info, że aby zadziałało należy najpierw zrobić downgrade do 0550, a dopiero następnie do 0080. Problem w tym, ze nie mogę znaleźć SW0550. Posiada ktoś namiary na ten soft?
Jak ustawić domyślną głośność radia? jak włączam auto radio za głośno gra za każdym razem
nie da się, rado ma fabrycznie ustawione min i max na którym musi ruszyć. Jak gasząc radio , głośność jest w tym zakresie to włączy się tak jak wyłączyłeś. Jak zgasisz za cicho to pod głośni się do min a jak zgasisz słuchając za głośno to ściszy się do max.
U siebie ostatnio to przerabiałem, radio włączało się strasznie głośno bo nie miałem podpiętego pinu bose, (to taka masa którą dopinasz przy kostce jak masz bose) i głos z radia był jeszcze wzmacniany przez wzmacniacz bose. Jak go podpiąłem to jest akceptowalnie bo wzmacnia tylko jeden wzmacniacz ;)
Studiowałem wszystkie możliwe fora pl i zagraniczne i wszędzie piszą że się nie da. Gość gdzieś za granicą nawet oddał auto do aso żeby mu to zrobili bo drażniło go głośne włącznie, Ci wysyłali zapytanie do producenta , gdzieś do japoni? , zmieniali rns-e na inne i nic im się nie udało zrobić.
Hej,
Ostatnio jechałem z kumplem, który ma Golfa VII z bluetooth i zauważyłem fajną funkcję. Mianowicie, ma możliwość puszczania muzyki z telefonu za pomocą fabrycznego zestawu głośnomówiącego. Czy spotkał się ktoś lub robił modyfikację fabrycznego Audi RNS-E by urządzenie było identyfikowane także jako odtwarzacz audio? Dajcie proszę znać.
W 8P Bluetooth tego nie ogarnia. Tak samo w najnowszym Leonie można streamować muzykę przez Bluestooth. Prawdopodobnie 8V też to potrafi :)
nie trzeba miec najnowszego, wystarczy polift 1P z bialymi zegarami i odpowiedni modul BT
tak samo golf 6 ( scirro ) i octavia, wiec auta z 2009roku
przy odpowiednim module ( premium) mozna miec streaming, udostepnianie rSAP czy pisanie smsow na jednostce navi/radio
- 3G = 3G / UMTS Network Support
- A2DP = Advanced Audio Distribution Profile (Media/Audio Files on your Phone play on your Car's Radio/Stereo)
- BAP = Operating and Display Protocol (newer Instrument Clusters, Volkswagen Models with white Displays)
- BT = Bluetooth (Column Refers to the Version of the supported Bluetooth Standard)
- DDP = Display Data Protocol (older Instrument Clusters, Volkswagen Models with red Displays)
- DUN = Dial-Up Network Profile (Internet Connection via Bluetooth Module in the Vehicle)
- HFP = Hands Free Profile (Phone still logged in, Vehicle/Bluetooth Module acts mostly as Headset)
- PBAP = Phone Book Access Profile
- rSAP = Remote-SIM Access Profile (Phone inactive/standby, Bluetooth Module takes over all Functions)
- SOP = Start Of Production (Value refers to the Calendar Week of each Year, e.g. 22/2011 = CW 22 in 2011 - Dates may vary depending on Model)
- TBD = To Be Determined (Supported but exact Version unknown at this Point)
- WPAN = Wireless Personal Area Network (Vehicle/Telephone Module provides Internet Access for other Devices)
rns-e to projekt z lat 90tych ubieglego wieku, nie oczekujcie od niego za wiele.
Czyli generalnie się nie da w 8P...
Generalnie jakies 3rd party dodatki
Da się, ale "inaczej"
http://forums.fourtitude.com/showthr...ally-Installed
http://www.fiscon-mobile.de/products/fis_audi.php
http://www.gromaudio.com/store/all-aud.html
lub włożenie nawet porzadnego chinczyka typu Dynavin, zamiast rns-e
Witam. Mam pewien problem z wgraniem nawigacji... otóz zostaly sciagniete najnowsze mapy do rns-e , po wlozeniu plyty na ekranie jest napisane, ze czyta plyte , a po 3-4 sek nie wykrywa jej i wraca do pierwotnego stanu... na ekranie jedynie widnieje napis "Software Update CD/DVD 0650". i tyle. mam soft 0650. Jakies sugestie?
Pozdrawiam.