Witam wszystkich.
Mam takie pytanko, odnoŚnie a3 8l, chciałbym miec lampy przeciwmgłowe, czy muszę więc zamontować halogeny, czy może poliftowe Światła maja takie wbudowane ?. mam takowe założone w holandii przez któregoś z poprzednich właścicieli.
Printable View
Witam wszystkich.
Mam takie pytanko, odnoŚnie a3 8l, chciałbym miec lampy przeciwmgłowe, czy muszę więc zamontować halogeny, czy może poliftowe Światła maja takie wbudowane ?. mam takowe założone w holandii przez któregoś z poprzednich właścicieli.
Ja mam normalnie w przedliftowych reflektorach przeciwmgielne...
Problem w tym, że niema nigdzie żadnego włącznika do tych swiateł i to mnie dziwi
na przód reflektory przedliftowe ani poliftowe nie mają zintegrowanych przeciwmgielnych :)
Z tyłu owszem, jest czerwona lampka, ale z przodu trzeba sobie dołożyć halogeniki w dokładce zderzaka.
Kurcze, groszem nie smierdzę ostatnio, no ale cóż, będę szukał halogenów. Bo szkoda mi zmieniać poliftowe lampki. Dzięki za odpowiedzi i życzę Wam wesołych swiąt ;)
Witam
Szybkie pytanko. Warto?:
http://allegro.pl/item865182408_refl...wka_hella.html
A ja mam pytanie ponieważ mam teraz przedliftowe zwykłe lampy i wg. mnie one baaardzo słabo świecą:
1. Czy ksenony poliftowe są porównywalne z ksenonami przedliftowymi jeśli chodzi o oświetlenie drogi?
2. Czy jest sens wymieniać przedlifty na polifty bez xenonów? Czy sama soczewka dużo lepiej oświetla niż zwykłe stare lampy?
3. Jest sens kombinować z HIDami do poliftowych zwykłych soczewek?
Czy powiedzmy zwykłe lampy przedlift to 2/5, polifty 4/5 a polift xenon 5/5 ?
Z góry wielkie dzięki za info:)
Rodzice jeżdżą A4 99r. poliftową, w której są reflektory soczewkowe halogenowe i uważam, że oświetlają drogę dużo słabiej od moich poliftowych xenonów. Może A4 to nie to samo co A3, ale technika wykonania reflektorów jest prawie identyczna, więc można się tym sugerować.
Według mnie zmiana z przedliftów ma polifty halogenowe, nie da zbyt dużo...
dorzuce tak od siebie, wszyscy namawiają i polecają ori xenon i słusznie tylko jest jeden problem, mianowicie większość takich lamp używanych jest kombinowana, hadlarze zauważyli ze to chodliwy towar i kombinują, polerują, regenerują, kleją, przerabiają itp
Jeśli ktoś sie decyduje na wydanie 1500 tyś zł na ori xenon musi BARDZO uważać na takie właśnie kombinowane lampy, raczej nie polecam kupna przez allegro, najlepiej obejrzeć dokładnie lampy, sprawdzić jak świecą, czy obie tak samo jasno i wyraźnie
W moim przypadku obie były rozbierane, na aucie nie widać różnicy są ładne ale jedna klejona silikonem (parowała) - z wielkim trudem ją rozebrałem i uszczelniłem po swojemu, druga klejona jakby oryginalnym klejem ale widac ze rozbierana wczesniej miała porysowany odłyśnik (regeneracja 160zł) po regeneracji świeci ok ale obłyśnik tak się osłabił (o czym poinformował mnie Pan od regeneracji) ze podczas przykrecania soczewki poprostu kruszył sie, pękał itd
Pewnie nie wszyscy sie zgodzą ze mną, bo nie wszyscy tak sie umęczyli z lampami ale gdybym miał orginalne lampy poliftowe HELLA, i wiedział ze są w super stanie to dokupiłbym dobry HID i na tym poprzestał, nie polecam oczywiscie zamienników typu DEPO (też przerabiałem ten temat) mogę odsprzedać za symboliczną kaskę na częsci dwie lampy depo jeśli ktoś jest zainteresowany......
Pewnie masz troche racji, niemniej ja kupiłem za 1600 chyba w zeszłym roku po obejrzeniu fotek które gościu mi wysłał na maila i jestem zadowolony z ori xenonków. Dodam ze szukałem z dobry miesiąc.
Jednak co prawda to prawda - jak ze wszystkim należy zachować czujność i nie dać sie ponieść emocjom przy kupowaniu :)
Cieszkop ja mam w swojej a3 poliftowe lampy, zwykłe soczewki bez xenonu i naprawdę bardzo fajnie świecą. nie mam porównania do świateł przedlifotwych z a3, ale w porównaniu do kilku innych modeli podobnej klasy widać różnicę na korzyść świateł polifcie.
A co my?licie o takich lampach do przedlifta? Sprzedawca telefonicznie powiedzia? ?e lampy nie s? jak?? tani? chi?sk? podr?bk? tylko dobrej jako?ci lampami z soczewk?:
http://www.allegro.pl/item868780120_...uzyw_komp.html
Kojarzycie firm? kt?ra robi takie lampy jak przedliftowe?
co myslicie o tych lamapch od coach ?
w sumie ja mam orginalne lampy hella i strasznie kiepsko swieca kupic uzywane i miec to samo..ach dylematy.
generalnie odpowiedzi są bardzo subiektywne, gdyż nie każdy lubi xenony a ktoś inny nie akceptuje nic poza xenonami...
ja poprzednio miałam polifta, włożyłam do niego HIDy i powiem tak - świeciły o niebo lepiej niż zwykłe "żółte" żarówki (oczywiście mowa o soczewkowych lampach)
teraz mam przedlifta ze starymi lampami i tylko odliczam dni kiedy będę mogła kupić poliftowe xenony i je zmienić... jak dla mnie - bardzo kiepskie oświetlanie drogi, w nocy oczy się strasznie męczą. a może po prostu tak mocno przyzwyczaiłam się do xenonów, że teraz wszystko inne jest dla mnie "be" ;)
no ale co kto lubi ;)
Podobno przedliftowe lampy świecą lepiej niż poliftowe soczewki (bez xenonu), nie miałem nigdy porównania, ale słyszałem dużo takich opinii.
Mam przedlifty. Wcześniej świeciły słabo, więc je troszkę podregulowałem (zmieniłem kąt pochyłu na mniejszy, dzięki temu świecą dalej). Na przeglądzie diagnosta mi je później ustawił. Teraz jeżdżę tak, że regulację mam cały czas ustawioną na 0. Efekt jest taki, że wszystko świetnie widać.
potwierdzam, przedliftowe lepiej świecą niż poliftowe soczewki, to oczywiście moje zdanie, u mnie hid rozwiązał problem, zresztą tak czy inaczej by się tam znalazł
Ja od siebie jeszcze dodam, że poliftowe soczewki ogólnie świecą kiepsko, nawet porównując do zwykłych lamp w Audi 80 mojego ojca. I faktycznie HID pomaga ;)
Panowie, mam znów mały problem z xenonem ori, drga mi światło na nierównościach, czy to normalne? wszystkie mocowania ok, żadnego luzu brak, a jednak drga i wkurza???
Powinieneś podpiąć się do VAG'a i zmienić ustawienie z halogenu na ksenon, o ile dobrze pamiętam.
A ja mam pytanie czy ktos jak miał przedlifty założył polifty i świeciły słabo to zastosował zarówke 100W :) wiem ze jest niedozwolona ze ma być 55W ale taka zmian chyba by polepszyła widoczność
to pomoże? myślałem ze problem jest po stronie mechanicznej?
podaj coś wiecej w sterowniku czego to zmienić jaki kanał?
ku mojemu zaskoczeniu doszłem do wniosku , że poliftowe napewno nie świecą lepiej niż przedlifty , jeśli juz to na tym samym poziomie jak nie gorzej , a tyle ludzi tu zachwalało 'moc' poliftów ;)
co do kontroli drogowych , to ogarnięci policjanci dobrze wiedzą jak ma wyglądać xenon i jeśli widzą brak sprysków to nie ma zlituj sie . Mnie ostatnio zatrzymali tylko po to , bo myśleli że moja soczewka to xenon , a miałem jedynie żarówki dające niebieski odcień , musieli odejść z pustą kapsą :P
Jeżeli moge dorzucić moje 3 grosze, to nie wiem jak świecą polifty, ale napewno przedlifty świecą bardzo fajnie. Do porównania: jeżdże codziennie Grande Punto z 2008 roku i światła w nim świecą napewno słabiej niż w mojej A3 z 1997 :D
poliftowe lampy swieca gorzej niz przedliftowe, po przelozeniu myslalem ze cos jest nie tak z lampami ale jednak nie, po niedzieli zakladam hid zobaczymy czy pomoze :)
Wypowiedzcie sie czy Ci którzy dokładali ori xenon mają tak jakby jekko drającą struge światła na nierównjościach? dziś rozbierałem całą lampe wszystko dokręciłem nie ma żarnych luzów nigdzie a światło jednak drga cały czas
Nic mi nie drgalo
nie no drga leciutko, wiem o co ci chodzi, ale u mnie tylko na szybkich i niewielkich wybojach czasem sie zdarzy :)
Zastanawiam się jak to jest z mocą świecenia. Zastanawiałem się czy nie zmienić sobie lamp na poliftowe, ale jakiś czas temu udało mi się kupić po śmiesznej cenie nową lewą lampę przedliftową. Teraz poluję na drugą. Jak mi się uda to będę miał dwie nowe w cenie jednej używanej poliftowej ;) Tak czy siak jestem ciekawe jak to będzie świeciło. Jeśli już upoluję taką jakiej szukam to na pewno dam jakieś fotki jak to świeci.
U mnie xenon tez lekko drzy i to w szczegolnosci lewa lampa na wybojach ale to chyba normalne bo chyba kazdy wie ze to gowienko trzyma sie na gumkach :)
ps u mnie xenon ori swieci gownianie wszystko idzie w zderzak nawet mechanicznie jak podnioslem prawie do maxa i tak widac odciecie na drodze czyli wydaje mi sie brak autopoziomowania - szkoda zakładac
u mnie jeśli chodzi o ustawienie to jest ok, zadnych problemów, moze urwało ci sie albo spadło mocowanie silniczka regulacji? wkurza mnie to drganie, stare depo nie drgały co ciekawe, może to wina żarników
Mam tkie spostrzeżenie mianowicie ori ksenon ma plastikowe odłbyśniki, musiałem jeden regenerować bo ktoś tam łapy wsadził, tak czy siak świeci teraz fajnie, ale rozebrałem z ciekawości wczoraj lampy depo moje stare z ringami taki ala tuning i odbłyśnik jest metalowy, w oczuciu jakiś lepszy taki, po dwóch latach jazdy na hidach nie ma śladów zuzycia, jedyne co to był na nim jak i na soczewce jakiś nalot łatwo usuwalny miekka szmatką zastanawiam sie skąd, przychodzi mi do głowy tylko żarówka pseuo ksenon od długich pewnie coś sie w niej wypalało :)
przepraszam za lekki OT
mam pytanie gdzie w wawie mozna zrobic przekladke lamp przedlifty na soczewki polifty, i jakie to moga byc koszta? dzieki z góry za odp:)
Do kolegow ktorzy grzebali troche przy lampach, czy da sie zalozyc lampy z przedlifta do polifta ? Jesli tak to co trzeba zmienic bo kusza mnie takie reflektorki http://www.motoallegro.pl/item885398...led_black.html
te założysz bez problemu, nic nie trzeba zmieniać
Czyli tylko zostaje kwestia ciecia kabli bo kostki sa inne ?
kolego slipper jesli kupisz te lampy daj znac chetnie zobacze jak bedzieto wygladac "na żywo" i ja bedzie to świecić
a przypadkiem nie tak, jak u jednego z forumowiczów?
http://a3-club.net/forum/showthread....929#post525929
Witam,
Chciałem się zapytać czy ktoś zrobił już coś takiego jak wymiana środków w tyc-ach na hella. Posiadam dwie lampy hella po demontażu i jakieś Tyc-e w aucie. Świecą lipnie ze względu na tandetną soczewkę(grube szkło). z tego co widzę z zewnątrz budową są identyczne...Nie wiem tylko jak to się to ma do przełożenia. Czemu nie montuje helli? Bo prawa lampa jest uszkodzona(zerwane zaczepy, pkeniete szklo) dlatego chce do tych Tyc-a zamontować środki lamp Hella. Z góry dzięki za info jeśli ktoś coś takiego robił.
z tego co wiem, oryginalna lampa xenonowa hella (nie zwykła poliftowa) ma inne mocowania na te wypustki od regulacji manualnej, więc może nie podejść albo bedzie rzeźba :) (podejrzewam ze w zwykłej halogenówce jest tak samo)
druga sprawa to rozklejenie lamp TYCa, co graniczy chyba z cudem...
mam zerwana regulacje lampy przez co soczewka swieci blisko bo jest opuszczona na dol
i teraz pytanie na co wymieniac?
a nowa nie orginal
czy na uzywane cos takiego:
http://allegro.pl/item906657338_lamp...a_orygina.html
pozdr
Szczerze to polecam Ci tą używaną...jest klika argumentów:
- nowy reflektor będzie się różnić ( będzie ładniejszy i jaśniejszy)
- moc i kolor emitowanego światła będzie się różnić od tej ze starej lapmy
- auto będzie dziwnie wyglądać z 2 reflektorami (stary i nowy)
Proponował bym wymianę obydwu reflektorów na zamienniki pod warunkiem że nie będzie to Tyc. Ale szczerze to kupił bym używaną lampę...na giełdzie jak się potargujesz to dostaniesz ładną sztukę do 200-250zł wiem bo kumpel dwie używane hella utargował za 400:)
Montował już może ktoś takie lampy http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=897641818 ...zamiast zwykłych przedliftów(z halogenami H4)...i czy są jakieś komplikacje?
Z tego co pami?tam, jedyn? komplikacj? b?d? inne kostki, a tak b?dzie pasowa? plug & play
edit.
oviev a nie lepiej do?o?y? 200z? i kupi? ju? poliftowe xenonki
http://allegro.pl/item903279379_audi...wietlenie.html
Mam pytanie odnosnie xenonu czy takie cos opadniecie soczewki to norma??? tak ma byc czy da sie to jakos wyregulowac i jaki to ma wpływ na swiecenie lampy
http://img43.imageshack.us/img43/773...ofimg00051.jpg
i druga sprawa jak myslicie to jest pękniecie czy tylko brud
http://img52.imageshack.us/img52/366...eofimg0004.jpg
nie, nie jest normą , żeby soczewka opadała. Żeby tam sie dostać, trzeba rozkleić lampe i rozmontować wszystko dookoła soczewki. Coś mogło pęknąc. Chociaż soczewka jest wcisnieta w ten otwór i "dociśnięta" takim drutem wiec najlepiej rozkleić i zobaczyć organoleptycznie co jest nie tak.
Co do drugiego zdjecia to Ci nie powiem, bo nie widze :)