okres wypowiedzenia jest miesiąc wiec jesli chcesz zmienić to się pospiesz bo jak minie to klops i musisz dalej miec w MTU.
Printable View
okres wypowiedzenia jest miesiąc wiec jesli chcesz zmienić to się pospiesz bo jak minie to klops i musisz dalej miec w MTU.
na rynku jest raptem 3-4 TU ktore ubezpieczają auta starsze niż 10 lat więc dużego wyboru nie masz, ja bym nie kombinował tylko został w Warcie bo w razie czego ma dobrą wypłacalność, alternatywą może być jeszcze Uniqa
Nic Ci nie przyśle, natomiast zgodnie ze zmianami w OC które weszły w życie od 11.02.2012, dotyczące umów OC zawartych po tej dacie każe TU ma obowiązek na dwa tygodnie przed upływem ubezpieczenia przesłać do klienta ( sposób dowolny ) propozycje kontynuacji ubezpieczenia z wyliczeniem składki na kolejny rok.
bzdura, dla umów OC zawartych przed 11.02.2012 wypowiedzenie umowy OC musi wpłynąć do TU na jeden dzień przed upływem ubezpieczenia
dla umów zawartych po 11.02.2012 już ten zapis nie obowiązuje i będzie można wymówić umowę nawet po terminie zakończenia trwania umowy OC
Pani w Warcie oznajmiła mi ze miesiąc wczesniej moje wypowiedzenie musi wpłynąć... Jeśli masz racje to mogę i teraz zrezygnować, dzięki :)
w takim razie być może celowo wprowadziła Cię w błąd ( o takich praktykach często słyszę w AXA ), od wielu lat współpracuje z Wartą i jest tak jak pisze,
wszystkie dotychczasowe OC w Polsce reguluje art. 28 ust 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 roku a nie OWU TU i we wszystkich TU wypowiedzenie OC wygląda tak samo
Ja też wypowiedziałem swoje AC dzień przed końcem umowy (PZU), więc albo Pani jest niedouczona albo specjalnie Cię w błąd wprowadza.
"Nabywca auta będzie mógł w dowolnym momencie zrezygnować z obowiązującej polisy. Nie wypowiedzenie polisy zapewni ochronę ubezpieczeniową do końca okresu umownego"
Poza tym jak można wymówić umowę po jej zakończeniu? Koniec umowy to koniec praw i obowiązków tak?
ech, czyli dokładnie tak jak napisałem, to co piszesz dotyczy wyłącznie przypadku zakupu samochodu
a słyszałeś Ty kiedyś że umowa nie wypowiedziana w ustawowym terminie ulega automatycznemu przedłużeniu ??
więc wg dzisiejszych zapisów ustawy o OC jeżeli polisa nie zostanie wypowiedziana w terminie i zostanie przez dotychczasowe TU prolongowana ( przedłużona ) to można ja mimo wszystko wymówić. Aby to zrobić trzeba spełnić oczywiście pewne warunki ale skoro jak widzę umiesz szukać po necie to sobie znajdź co i jak.
Hej,
Piszę konkretnie odnośnie wątku: http://www.a3-club.net/forum/showthr...di-a3-5d-2000r
i pytań jakie tam narodziły w się w kwestii ubezpieczania aut powyżej 10 lat ale i nie tylko.
Przeprowadziłem sympatyczną rozmowę z Ergo Hestią (czekam na likwidację mojej szkody - kradzież :/) przed momentem i oto wnioski:
- miałem OC i AC. Za niewykorzystany okres OC zwrócą mi składkę ale za AC nie - a likwidator mi powiedział, że za niewykorzystane pełne miesiące za AC też dostanę,
- nie ma problemu z ubezpieczeniem auto powyżej 10 lat,
- problem jest z autem >12 lat, ale ...
- można na zasadzie kontynuacji ... BEZSZKODOWEJ !! tzn, do pierwszej szkody powyżej 12 lat,
Dużo szumu z tym >10 a jest trochę inaczej - przynajmniej w Hestii.
Pozdrawiam,
Matey
dzis z MTU dostałem propozycję przedłużenia OC na kolejny rok za 471zł. To dużo czy ok?
Ja zwykle trzymam się okolicy 500zł w przypadku wpłaty jednorazowej. W tym roku kalkulator wyliczył mi 481 zł w Avivie więc twoja propozycja też wydaje się być ok.
dmdash zadzwoń do liberty direct, ja mam u nich zeby Cię nie skłamać 264 PLN na cały rok! jak kupowałem polisę byłem w szoku, bo poprzednio w Axa mialem ~ 400. Najlepsze jest to, ze miałem kod zniżkowy od znajomego, gdy wyliczyli mi na jego podstawie wyszło chyba 209 PLN - ale kobieta mi powiedziala ze za tyle nie dostanę bo z tymi kuponami to tylko dla nowych klientów, a my już mamy jedno auto u nich.
Witam jestem podczas zmiany ubezpieczenia. Z liberty do PZU
OC z mini AC wyjdzie mi koło 1300zl.
Problemem jest wartość od jakiej ubezpieczone zostanie auto.
Wartość na jaka mi go ubezpiecza to 21 tys.
Auto a3 8p
11/2003 1.9 seryjnie attraction .
Z tym ze spoko się juz pozmienialo.
Jest możliwość żeby ubezpieczyć go na większa kwotę czy zostanie mi jedynie przystać na warunki i wyliczenia PZU .
Dodam tylko ze jeszcze nie widzieli auta.
Pozdro.
Sent from my iPhone using Tapatalk
jak już kilkukrotnie pisałem ,
1. agent nie może Ci narzucić kwoty tylko zaproponować kwotę w ramach widełek w których mieści się dany model wg Eurotaxu , Infotechu itp
2. wyposażenie dodatkowe czyli to co zamontowałeś dodatkowo możesz doubezpieczyć - zapłacisz za to jak za zboże
3. nie ma sensu szaleć z sumą ubezpieczenia, bo mimo tego że auto jest dla Ciebie warte nie wiadomo ile to w momencie szkody i tak likwidator z TU policzy wartość średnią danego modelu wg tabel Eurotaksu itp
4. to czy agent widział auto czy nie nie ma znaczenia bo i tak nie jest rzeczoznawcą aby wyliczyć faktyczna rynkową wartość danego egzemplarza, agent tylko wpisuje do odpowiedniego kalkulatora dane pojazdu, przebieg, pochodzenie, wyposażenie i dostaje wartość na jaką może ubezpieczyć dany pojazd i w tym miejscu właśnie pojawiają mu się "widełki" o których pisze, kwota od - do w zakresie której może ubezpieczyć
witam. Mam pewien problem odnośnie ubezpieczenia w MTU. ok pół roku temu wykupiłam ubezpieczenie OC w MTU. Poszłam do punktu ubezpieczeń i pani wyliczyła mi najtańszą opcję którą proponowała mi własnie ta ubezpieczalnia. Parę dni temu przyszedl mi list w ktorym to: "uprzejmie informujemy iż należna składka za Pańskie ubezpieczenie opłacona została w zanizonej kwocie niezgodnie z warunkami okreslonymi przez nasze Towarzystwo w związku z powyższym prosimy o uregulowanie powstałej zaległości w kwocie 163,00 itd itp..." W tym momencie samochod jest za granicą kraju, składka ubezpieczenia była opłacona jednorazowo w kwocie takiej jakiej wyliczył mi agent. czy moga teraz żądać ode mnie dopłaty?? gdybym wiedziała że składka będzie wynosiła więcej o te 163 zł to mogła bym sobie w tamtym momencie ubezpieczyć taniej w innej firmie... jak sądzicie? czy mają do tego prawo? muszę doplacić i koniec?
Od pewnego czasu TU zaczęły sprawdzać klientów w UFG ( Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny ) i widoczne podczas zawierania polisy podałaś niezgodne ze stanem faktycznym oświadczenie o zniżkach Bonus-Malus ( za bezszkodowość ) które posiadasz. Po weryfikacji Twoich danych TU z re kalkulowało składkę i przysłało dopłatę do ubezpieczenia. TU zaczęły sprawdzać klientów na 6 lat wstecz i wiele osób teraz dostaje takie wezwania do zapłaty. Skończyły się czasy kiedy mając szkodę w jednym TU przenosiliśmy się do innego oświadczając że nie mieliśmy wcześniej szkody, kiedyś TU tego nie mogły zweryfikować, dziś gdy od kilku miesięcy zaczęła w pełni działać baza UFG w wielu TU podczas wystawienia polisy następuje już automatyczna weryfikacja zniżek
wszystko było podane zgodnie z prawdą co do zniżek i bezszkodowości jazdy dlatego troszke mnie zdziwila ta dopłata. w każdym bądź razie dziekuje m-kozak LCT za poradę. podjadę jeszcze jutro do tego samego agenta u którego ubezpieczałam i zobaczę co mi powie ;)
może być jeszcze tak że agent aby obniżyć cenę ubezpieczenia zastosował jakąś korektę składki której nie zaakceptowała centrala TU i Tobie przysłali dopłatę
Witam jakie proponujesz ubezpieczenie.poprzednie bylo w Reso Suwalki zakonczone wypowiedziane w ubieglym roku bez szkod znizka 60% prosze o kontakt na email na poczcie haslo audia3tdi@o2.pl do dalszej korespondencji pozdrawiam.
Witam, sprawa wyglada tak, moja dziewczyna kupiła auto poł roku temu z ubezpieczeniem w MTU, na odwrocie pisało ze po kupnie w celu rozwiązania umówy nalezy złożyć na piśmie wypowiedzenie w przeciwnym razie umowa bedzie trwała do ostatniego dnia na jaki została zwarta. Umowa sie skonczyła dziewczyna zawarła nową umowę w innym towarzystwie a oni przyslali kilka dni poźniej ofertę odnowienia umowy, dziewczyna ja zignorowała a oni po tygodniu kolejne posmo ze nie odnotowali wpłaty i że dotyczy wniosku nr xxxxx a zadnego wniosku nie było...
Jeżeli umowa kończyła się przed 10 lutym to automatycznie została przedłużona.
Dokładnie tak jak strelicja piszę, umowę ma przedłużoną i niestety musi zapłacić, w przeciwnym wypadku potrafią nawet komornikiem straszyć.
Witam, spr wyglada tak, mam okazje kupic za grosze samochód bez aktualnego oc,i w ten sam dzien je wyzlomowac, czy po kupnie bede musial placic zalegle oc czy jest to spr poprdzedniego własciciela?
Witam. Sprawa wygląda tak: A3 1.8T 1998r jest zarejstrowana na mnie (21 lat prawko od 3 lat) wspolwlaścicielem jest ojciec który ma maksmalne żnizki. Obliczałem juz na rózne sposoby i najtaniej wychodzi mi w Alianz 950 zł... Kuzyn na takich warunkach za 2.0 poj w Mondeo płaci 420 zł czy taka aż róznica jest spowodowana tym ze zamieszkuje tereny wiejskie a nie jak ja miejskie ? Słyszałem że niektorzy maja w dowodzie tak jak ja a w ubezpieczeniu podane tylko współwlasciciela który ma wyrobione znizki i do póki nic sie nie przydarzy to okej ale gdy bedzie miała miejsce jakas stłuczka moga byc problemy... czekam na pomocne info w tej sprawie :)
dokładnie tak,
sam sobie odpowiedziałeś, w przypadku oc jest mniejszy problem bo poszkodowanemu wypłacą a Ciebie moga ścigać o dopłatę do składki i karę umowną platną dodatkowo (np. Compensa ma taką karę w wysokości 1500 zł)
wieksze problemy mogą być podczas szkody z AC bo tu może całkiem odmówić wypłaty odszkodowania gdyż polisa została zawarta nie zgodnie z danymi w dowodzie rejestracyjnym
Rozumiem. A czy mozna zrobić tak żeby zamienic miejsca włascicieli w dowodzie ? Jak to wygląda w praktyce ? jak dla mnie to trzeba iśc jeszzce raz do wydziału komunikacji juz z polisą oc spisac umowe darowizny,zaplacic 2 % podatku od wartosci auta i zapłacic za wyrobienie nowego dowodu rej. Czy sie myle ? I jeszcze jedno pytanie : Czy po takich czynnosciach mozna skorygowac police oc czy dopiero po jakims okresie ?
Z góry dzieki za odp !
co do współwłścicieli w polisie to nie ma znaczenia którego wpiszesz jako pierwszego w polisie, jeżeli podczas kalkulacji drugi właściciel np. mieszka w miejscowości o mniejszej szkodowości czyli dla niego ubezpieczenie jest tańsze to można go w polisie wpisać jako pierwszego.
działa to i sam osobiście wielokrotnie tak robiłem
Oboje mieszkamy w Gdyni więc tu akurat nie da sie na niczym zaoszczędzić :) No nic pozostaje sie przemęczyć rok z taką składka a potem zmienic kolejności włascicieli albo wogóle zrezygnuje z bycia nawet współwlascicielem bo jako młodociany kierowca będę jedynie zawyzał skladke ... Trzeba było pomyślec szybciej ale te baby w tych urzedach tez nie doradzą jaka by było najlepsza opcja :/
nie rezygnuj ze 'współudziału' - tak masz naliczane zniżki i po kilku latach wychodzi mocno taniej, niż gdybyś zrezygnował teraz.
Co teraz masz drożej za wzwyżki wiekowe to później będziesz korzystał z wypracowanych zniżek.
Na niski wiek polecam link4. Wzwyżka do 24 lat a nie jak większość do 25 roku życia.
Witam! Mam małe pytanie. kupiłem audi a3 z 2002 roku. Po poprzednim właścicielu zostało mi OC zapłacone do 02.2013. Chciałbym dokupić tylko ubezpieczenie od kradzieży auta. Czy jest taka możliwość? OC w firmie tej co jestem. A ubezpieczenie od kradzieży w zupełnie innej np PZU? Czy ktoś oferuje takie ubezpieczenie?
Już to kiedyś pisałem ale jeszcze się powtórzę.
Na cene ubezpieczenia wbrew powszechnej opinii nie ma wpływu tylko pojemność silnika.
Cenę ubezpieczenia szacuje się na podstawie:
- pojemności silnika
- modelu pojazdu
- wieku pojazdu
- POWIATU ZAMELDOWANIA WŁAŚCICIELA/ZAREJESTROWANIA POJAZDU
- wieku właściciela
- wieku współwłaściciela
- stażu jazdy
- ilości ubezpieczonych pojazdów
i jeszcze kilka bym wymienił
Więc pisanie że ja w Wąchocku płacę tyle a Ty w Warszawie tyle lub za 1.9 w A3 tyle a wujek w 1.9 Mondeo tyle jest całkowicie pozbawione sensu
Ja już ubezpieczyłem i wyszło 1100 zł :/ Wku****** jestem jak nie wiem co ale co zrobić... Wolałbym tą kase przeznaczyć w dopieszczenie auta :/ teraz znowu odkładać żeby coś sensownego zrobić a wydatków co nie miara :) odpukać zeby tylko nic nie strzeliło w tym czasie :D
tak sie podziele moimi spostrzezeniami dot ubezpieczenia oc, za 2 dni mi sie konczy wiec podbilem do ubezpieczalni a pani zza biurka zaspiewala w najtanszej opcji oc wychodzi 1100 pln, autko na ojca - 60% znizek, ja wspolwlasciciel lecz mlodociany, stad zwyzki. Zniechecony poszperalem w internecie i znalazlem oferte axa direct, obliczylem skladke i wyszlo 564 pln :) niezla przebitka, axa oferuje w tym momencie 20 % rabat za zakup polisy przez internet, polecam !
Hej.
Jeśli macie problem z wyliczeniem najtańszej oferty, a nie chcecie przepłacić, a jak widzę zdarzyło się Wam w kilku przypadkach, mogę dla Was wykonać symulację gdzie wyjdzie najtaniej - nie będzie się to wiązać z żadnym obowiązkiem kupowania, pracuję w multiagencji i mogę pomóc zainteresowanym :) Piszcie na prywatną wiadomość co macie i potrzebujecie :)
Pozdrawiam
Witam panowie...
Aktualnie mam OC w PZU i płacę za nie rocznie 500 zł bez dosłownie kilku złoty.
Na ppierwsze półrocze opłaciłem 240 zł.
Czy ktoś zaoferuje taniej z ubezpieczycieli ?
Wielu da Ci tańsze ubezpieczenie. Ja w Proamie zapłaciłem około 370 zł
A skad to wiesz? Nie wiesz jakie kolega ma znizki i wiele innych mega waznych czynnikow wplywajacych na cene polisy...
Mam 60% zniżki i dodatkowo 5% zniżki za przedłużenie polisy, czyli łącznie 65% zniżki
Wiem, bo ogólnie PZU jest drogie. Ja co roku mam u innego ubezpieczyciela i mnie nigdy PZU nie dało najlepszej oferty.
Lajtonnn ja też mam 60%, plus Proama dała mi 10% za coś tam.
piwo6, jesteś w błędzie, pare dni temu przedłużałem ubezpieczenie OC, byłem w multiagencji najtaniej wyszło w PZU i MTU, około 600 złoty. Dlaczego? odpowiedź prosta, do około 30 lat wychodzi najtaniej w PZU.
Ciekawe bo kogo bym nie spytał w moim wieku (21) i ciut starszych to wszyscy jak jeden mąż twierdzą ,że PZU jest strasznie drogie, chociaż w tym roku to Link4 przebił wszystkich :P