Myslałem ze jak jest zimno to sniezka sie nie swieci.Wieczorem jak sie robi chłodniej to wciskam Auto i sniezka sie nie załącza a jak stio na słoncu to sie załącza ale klimatyzacja i tak nie chodzi...:(
Printable View
śnieżynka pokazuje włączoną sprężarkę. Jak temp jest za niska to śnieżynka się nie załącza. A jak jest pokazana tzn, że sprężarka pracuje. Nie ma możliwości żeby śnieżynka była pokazana a sprężarka była wyłączona
W takim razie byz moze sprezarka chodzi ale nie chłodzi... Jak mam sprawdzic czy ona chodzi? Dzis było cieplutko i zarzuciłem klimke i obieg zamkniety to mi letnie powietrze leciało...:( Mozeliwe zeby sie załączała i tak cicho chodziła? Słyszałem ze jak sie załączy to obroty powinny na chwile spaśc a tu nie... W sumie moj brat ja załączy w passacie to niby obroty nie reaguja tez... Wiec moze trzeba ja dac do nabicia??
PozdR
Mongo2001 sprawdzałeś błędy climatronica? Jak włączasz klimę to powinny delikatnie skoczyć obroty, załączyć się wentylatory pod maską, a skraplacz powinien zrobić się zimny. Podjedź do jakiegoś serwisu i niech sprawdzą ciśnienie czynnika i może napięcie na sprężarce.
Panowie mam zapytanie czy łózysko od sprezarki klimatyzacji w ahf jest wymienne czy nalezy zakupic nową sprezareke, i mam jeszcze jedno pytanko (nie z tego tematu) słysze syczenie powietrza mniejwiecej w okolicy egr`a macie pomysł co to moze byc ??
Kurcze, ja mam ten sam problem. Na razy, po włączeniu klimy, coś rzęzi mi tam. Tak jakby łożysko (tzn. domyślam się) w kompresorze klimatyzacji. Jak wyłączę klime to znika.
A syczenie słyszę, ale wtedy, gdy dodam mocno gazu. Czym mniej gazu, tym mniejsze syczenie. Przy spokojnej jeździe nie syczy w ogóle. Ktoś coś pomoże?
Rzężenie po włączeniu klimy może być spowodowane pękniętym kółeczkiem od zmiany obiegu zamknięty/otwarty, które znajduje się pod filtrem przeciwpyłowym. Trwa to kilka sekund i cichnie.
Widzę kolejna feralna część w A3, ktoś z nas tego nie miał? :D
po nabiciu klimy zaczeło mi coś wyć w okolicy egr ale tylko na wolnych obrotach, wystarczy dodać delikatnie gazu i dzwięk cichnie. Czy to też moze być łożysko ?
Powiedzcie mi czy 100zł za odgrzybianie i 179 za full serwis (wymiana czynnika i oleju) to normalne ceny? tyle mi zawołali w Norauto w Komornikach.
I skąd będe wiedział kiedy jest na to pora? Bo nie wiem kiedy było ostatnio robione, a wydać następne 279zł też boli:/
Swoją drogą to nawet nie wiedziałem że klimie jest jakiś olej;)
Kuźwa, ja mam auto pół roku ponad, ale nic nie robiłem z tą klimą, a czytam, że trzeba o to dbać. Na razie jej w ogóle nie używam :) Żeby czasem czegoś nie pogorszyć. Pierwsze co zrobię, to wymienię filtr przeciwpyłkowy i sprawdzę to kółeczko od zamknięty/otwarty oraz uzupełnię czynnik.
Co do tego rzężenia to mam tak, że właśnie na razy mi to rzęzi. Włączam klimę - i jak ma ochotę to zarzęzi. Np. dziś nie zarzęziło ani razu. A innego dnia włączam.. rzęzi przerywając na razy. Potem przestaje, potem znowu dźwięk pojawi sie na trochę i zniknie np. Dodam, że z klimą wtedy nic nie robie. Jest na AUTO cały czas.
Dzis byłe w warsztacie specializującym sie w naprawie klimy i zmierzyli mi cisnienie i stwierdzili ze za niskie i ze czujnik dlatego nie załącza spręzarki.Wiec nabili i... cholera nadal nie załącza...i odesłali mnie do elektryka bo znaleźli jakoś luźną kstke pod alumulatorem i nie wiedzieli do czego to podłączyc... Wogóle cos tam byłe z kablami grzebane...:(
I co mam teraz zrobic? JAk sprawdzic błędy klimatronika? Trzeba jechac z tym do aso?
Dziś miałem podobny problem podjechałem nabić klime koleś się podłączył pod klimę ciśnienie było ale klima się nie załączała, kazał mi jechać do elektryka jutro mam wizytę.
Może to być coś poważnego??
Juz wiem. Okazało sie ze ta kostka o ktorej pisałem we wczesniejszym poscie była przyczyną. Po podłączeniu sprezarka ruszyła ale nic co dobre nie trwa wiecznie i po około dwoch minutach zaczeło sie z niej dymic...:( pewnie ktos specialnie odłączył. Znajomy mowił
ze to moze sie zacierac elektromagnes albo juz spreżarka ma dosc... Mam to sprawdzic na podnosniku poprzez ponowne włączenie i jak sie zacznie dymic wyłączyc silnik i kluczem spróbowac kręcic od dołu i sprawdzic czy to wina elektromagnesu czy juz sprezarke blokuje...:( Wiec jesli to elektromagnes to mozna wymienic nie spuszczajac gazu? a jesli sprezarka to co robic? Dac do regeneracji czy kupic inna? Moze ktos przerabiał ten temat...
POzdR
Witam dzisiaj robiłem serwis klimy i po nabiciu gazu serwisant sprawdzał ciśnienie przy włączonej klimie i przy 27 barach nie włączał się wentylator na chłodnicy z klimy a powiedział ze to już wielkie ciśneinei i we wszystkich autach duzo wczesneij sie włącza chłodzenie. Czy ktoś już miał podobny problem. Klima chłodzi dobrze ale powiedział ze na postoju może sie tak zagrzać ze ciśneinie wzrośnie i może rozerwac przewody. Błędy jakie miałem na Vagu to : 3855 , 3841 , 271 , Błędów nie da się skasować bo ciągle występują
Kurcze dziś po zakupie autka przyszła pora na sprawdzenie klimy w odpowiednich warunkach, co się okazało, na polu ponad dwadzieścia stopni a w kabinie idzie się ugotować. Dając na 18 stopni i na low idzie cały czas ciepłe powietrze. Jak sprawdzić czy sprężarka się włącza? Odpalić silnik na wyłączonej klimie i dopiero pózniej ją włączyć nasłu****ąc "cyk" ?
Dodam że nie wyświetla mi temperatury zewnętrznej, czy to może mieć z czymś związek?
pozdrawiam
SMorrison wystarczy spojrzeć parę postów wyżej! W poście #504 napisałem jak sprawdzić. czy załącza się klima.
witam dziś odgrzybiłem i nabiłem klime cała operacje kosztowała mnie 100zł chyba w miare tanio :)
Witam wczoraj sprawdzalem moja klime bo od kupienia autka mija 5 miesiecy a ja jeszcze nie mialem okazji wlaczyc klimy. Po wlaczeniu econ zimne powietrze nie leci pojechalem wiec do kolesia nabic gazu. Koles podlaczyl swoja aparature i stwierdzil ze gaz jest podobno nawet za duzo ale nie zalacza sie kompresor. I tu moje pytanie jakie cisnienie powinno byc w ukladzie klimatyzacji, czy to moze byc przyczyna ze nie wlacza sie kompresor (za duze cisnienie) wentylatory po wcisnieciu econ kreca sie.
Prosze o porade
cos pomieszales, econo wlacza uklad ale nie wlacza sprezarki klimatyzacji
po to wlasnie jest econo
To co w takim razie wlacza sprezarke? Mowa oczywiscie o polifcie
nie wiem jak jest w 8l poliftowym ale chyba wystarczy ustwaic temperatury poniezj 19stopni i ma sie econo nie swiecic
jesli klima "wymusza" swiecenie econo, to jest uszkodzony uklad
jak np. nie ma gazu to pomimo normalnego zalaczania po chwilce zalacza sie econo/ przechodzi w ten tryb
u ciebie jesli sprezarka fizycznie chce a nie moze sie zalaczyc to tez caly czas bedzie swiecic econo
podjedz do normalnego serwisu klimatyzacji ktory wszystko sprawdzi, podepnie pod komputer, zczyta bledy itd
a nie tylko sprawdzi czy jest gaz
Bledy sprawdzalem sam i na vag nic nie pokazalo na samym klimatroniku tez 0.00. Moze opisze jeszcze raz ;) gdy ustawie na LO to wiatrak oczywiscie wchodzi na najwyzsze obroty i gdy przy tym wylacze econo (zgasnie dioda) to wydaje mi sie ze jeszcze szybciej zaczyna wiac ale sprzezarka sie nie wlaczy. Wiatraki sie kreca po wylaczeniu econo ale powietrze z nawiewow leci jak na dworze. Ciekawi mnie to cisnienie bo koles stwierdzil ze jest wyzsze niz powinno ale nic z tym nie zrobil i ciekaw jestem czy jak jest wyzsze cisnienie niz powinno to moze jakis czujnik cisnienia blokuje wlaczenie tego kompresora. Zastanawialem sie jeszcze nad bezpiecznikami dzisiaj je sprawdze. Ogolnie koles powiedzial zebym jechal do mechanika ktory sprawdzi czemu nie wlacza sie ten kompresor.
czy w poliftach po wyłączeniu ECONO (po załączeniu sprężarki) powinna zaświecić się gdzieś jakaś śnieżynka ?
nie...
Ja zapłaciłem 100zł za full serwis klimy - odgrzybianie i nabicie czym trzeba.
Dopisuje sie do prosby o namiar na taki serwis :D
Trochę daleko od Wawy - Żyrardów (a dokładniej wiskitki) czyli jakieś 40km w jedną :)
A ile czasu trwa cala akcja? Byc moze bedzie bardziej mi sie oplacalo jechac do zyrardowa przy takich cenach niz robic w WWA ;)
Ja robilem to przy okazji, bo czyściłem też EGR i kolektor tam. Zostawiłem auto rano a wieczorem odebrałem.
No super, ale dalbys jeszcze moze namiar dokladniejszy? Jakis tel lub przynajmniej nazwe firmy?
może było taniej bo kompleksowo w połączeniu z inna usługą. trzeba to sprawdzić. dawaj namiar kolego ;)
http://www.sobczak.net/
Obadajcie. Ja tam chyba do nich podjade. Do zyrardowa to kurcze stac w tych korkach i kawalek jest. Chyba sobie odpuszcze.
Nie mam teraz jak sprawdzić namiarów bo siedzę w robocie a wizytówkę mam w domu :(
Witam mam problem z Klimatronikiem w moim a3, chodzi o to ,że gdy chodzi normalnie wszsystko jest ok nic nie stuka nic nie puka a kiedy wlacze przycisk "taka gwiazdka" strasznie zaczyna pukac cos pod maską wydaje mie sie ze jest to sprezarka. Wiecie jak temu zaradzic ktos mial juz taki problem?
Thomi- tak jak napisałem cała "operacja" wymiana oleju też : odgrzybianie ,sprawdzenie szczelności układu ,nabicie freonu :)
Witam!
Dzsiaj właczyłem klime i ku mojemu zdziwieniu nic nie chłodzi, a jeszcze 3 tyg temu pracowała jak nalezy. Wentylatory obracaja sie, słychac pstrykniecie, podwyzszaja sie obroty, sprzegiełko tez łapie, gaz jest, wiec w czym moze tkwic problem? Nabijałem ja w zeszłym roku i chodziła bez zarzutów a tu dzisiaj zonk. Na kanale 1 nie ma zadnych bełedów, po właczeniu słychac w okolicach schowka pasazera takie charakterystyczne sykanie, wiec mysle ze sprezearka moze nie padła?
Mam jeszcze pytanie czy gdyby sprezarka nie działała to było by słchyac ten syk przy schowku pasazera? Niby wszystko działa, przewod od dołu sprzezarki jest goracy a ten górny powiedzmy lekko letni a nie zimny tak jak pownien byc.
U mnie tez tak stuka i czuć eibracje.Byłme na kontorli klimatyzacjio bo nie dziala i soec nabił gazu,właczyły sie wiatraki ale sprężarka nie.To sprawdził ją i była odpięta!kiedy podłaczył wtyczkę zaczęła chodzić,w środku powiało chłodem ale właśnie zaczęło coć turkotać,stukać i wibrować.Wiec odłączył ja tak jak było i kazał szukać drugiej sprężarki
Czesc chlopaki ... przegladalem dokladnie watek i nie widzialem zeby ktos mial taki problem jak ja a mianowicie jak uruchomie samochod to slychac jak mi sie zalacza klimatyzacja (wentylatory sie włączaja i slychac przez chwile syczenie w okolicach schowka) wszystko ladnie chodzi ale po jakims czasie ja wiem moze po 10 minutach klimatyzacja przestaje chlodzic ... caly czas chodzi ale zamiast zimnego powietrza leci cieple. Tak jest za kazdym razem jak uruchomie samochod, najpierw dziala a pozniej przestaje dmuchac zimnym powietrzem.
Acha i jeszcze jedno, klimatyzacje nabijalem dwa tygodnie temu i wydaje mi sie ze to powietrze powinno byc jeszcze zimniejsze a nie jest (u brata wieje zimniejsze) ... dlaczego tak moze byc?
a temp masz ustawioną na 21 stopni czy inaczej?
mam ustawione na LO po to zeby sprawdzic czy to powietrze jest tak zimne jakie powinno byc no i leci ale po chwili sie ociepla a klima jest caly czas wlaczona :/
a to nie wiem.. myslalem że czujnik temp. wew. zaniża temperature i dlatego się ociepla, ale na LO powinien mimo wszystko cały czas zimnym dawać..
no wlasnie ... no nic moze pojade niedlugo do mechanika, jak bede cos wiedzial to napisze co bylo tego przyczyna.
Chyba ze jeszcze ktos ma jakis pomysl?
ja wczoraj odebrałem autko od mechaniora, wymieniał chłodnice klimy bo byla dziurawa. nabił klime, odgrzybił, skasował 1200 i lipa!!!!:mad::mad::mad:klima nie działa!!!! wentylatory nie chodzą, sprężarka się chyba włącza(słychać że obroty spadają ale nie ma charakterystycznego KLIK!!!). Jutro zerknę bo na razie nie miałem czasu co jest. Czyżby sprężarka padła??? Szczęście, że klient dał gwarancje bo normalnie tragedia!!! Tyle kasy a przyjemności z klimy jak nie było tak nie ma :mad::mad: Chyba że znowu uciekł gaz!
szukam i szukam, i nie moge znaleźć, może mnie ktoś poratować numerem lub wymiarami łożyska sprężarki klimy?? 1.6 AEH, klima manualna, jeżeli ma to jakieś znaczenie.
bylem dzis u mechanika i mi powiedzial ze zawory klimatyzacji trzeba wymienic i ze to kosztuje 400zl no ale jak na razie klima dziala ok wiec nie bede nic robil