Na pewno? W instrukcji obsługi jest napisane, że jak się wciśnie tryb ECON to klima nie działa, a tym samym chyba i sprężarka? No chyba że jest inaczej to niech się inni też wypowiedzą.
Printable View
nie na zarty, tak sobie napisalem zeby napisac
łopatologicznie, bez instrukcji obslugi, po raz 158
w autach grupy VAG po 2003r sprezarka klimatyzacji pracuje caly czas !! na biegu zerowym (jesli jest nie obciazona, czyli np w trybie ECONO)
zapobiega to spadkom mocy np przy wyprzedzaniu, kultura pracy samochodu jest lepsza itd
ale przez to ze "kreci" sie caly czas na tym biegu zerowym to i caly czas jest smarowana, a czym ? a czynnikiem, brak czynnika wczesniej czy pozniej spowoduje jej zatarcie
dlatego czesto zdaza sie ze ktos nie zadba o napelnienie ukladu prze zima, bo po co mu, jak nie bede chlodzil, a potem na wiosne trzeba sprezarke wymieniac, tak samo po wypadku jak jest uwalona chlodnica i wyciekl/ulecial czynnik, po krotkim czasie sprezarka do wymiany
jasniej sie juz chyba nie da
Ok, nie znam dokładnie technicznego działania klimy. Napisałem tylko to co jest w instrukcji.
Pozdrawiam!
Hmmm więc teraz tylko mogę się modlić o to, żeby nic nie było ze sprężarką. Nie wiem ile z tym jeździłem, tydzień może dwa. Na razie nie mam możliwości podskoczenia do jakiegokolwiek serwisu, więc będę jeździł z wyłączoną klimatyzacja, i nie będę dmuchał nawet jak będzie pizgać, żeby sprężarka o ile jeszcze działa, się nie spitoliła. Dzięki za rozwianie wszelkich wątpliwości.:thumbright: Jak będę miał możliwość sprawdzenia i nabicia klimy to dam znać, czy wsio wróciło do normy.
Pawel_yu moja odpowiedz była do Mnichu ale juz nie ważne, Mnichu odczytał ;) Znajomy który zajmuje sie klimatyzacją przemysłową i samochodową stwierdził ze brak czynnika nie załącza sprężarki, ale to możę być w 8L (i może u niektórych włącza sie przez to tryb ECON - 8P) ;)
witam
u mnie wyst?puje czasami taki problem ?e dmuchawa przez chwilk? wieje mocno i po 2s s?abo i tak co 5s mocno i s?abo... kreski na panelu nie zmieniaj? swojej warto?ci, gdzie? wyczyta?em ?e wymiana tego
http://allegro.pl/show_item.php?item=2261943192
regulatora nadmuchu powinna pom?c
co wy na to?
może ale nie musi , najpierw poczyściłbym czujniki temperatury - u mnie po czyszczeniu tego pod radiem , bardzo sie to poprawiło.
Wyczy?ci?em czujniki nawet ten co jest za zaraz za filtrem przeciwpy?kowym i dalej to samo, na obiegu zamkni?tym normalnie wieje bez ?adnych przerw tylko na obiegu otwartym, dziej? si? to w czasie jazdy, na postoju na odpalonym silniku jest dobrze. Wyj??em dmuchaw? na zewn?trz i tak si? przejecha?em zobaczy? jak reaguje i te? normalnie wia?a bez przerywania. Zam?wi?em ten regulator dmuchawy http://allegro.pl/show_item.php?item=2261943192, jutro powinien doj?? i zobacze czy co? pomo?e podmianka.
problem rozwiązany, usunąłem błędy klimy vagiem i przywróciłem ustawienia podstawowe
niestety długo się nie nacieszyłem :( dalej to samo, klima nie ma błędów i dmuchawa przerywa, jak biorę obieg zamkniety to nie ma problemu...nie wiem co może być