Tak też mi się zdawało. Tylko podczas diagnozy VAG poinformował mnie że mój samochód nie jest OBDII kompatybil :( Dlaczego?
Przepraszam za zejście z tematu, ale tyle tu już ich jest, że się pogubiłem.
Dzięki za podpowiedzi.
Printable View
mi pali około 7l na trasie w mieście mieszcze sie w 10l a co do VAG tez mam auto z 97 i nie było problemów
Co do spalania to też chciałbym dodać swoje 3 grosze.Moja 1.6 akl spala na trasie od 5.5 do max 7.0-jeżdze właściwie tylko trasy i zawsze tankuje do pełna,często tak po około 200km,żeby sprawdzić spalanie.Minimalny wynik to 5,2 przy jeżdzie w granicach 90-100km/h bez zatrzymywania.Przy mocnym wciskaniu gazu i wkręcaniu na wysokie obroty na trasie to mi spalił raz 6.8.Często widzę na forum wpisy,że 1.6 palą po 10l, a nawet więcej co w moim przypadku wydaje się abstrakcją,myślę, że gdy nie ma jakiś problmów z sondą albo z przepływomierzem to spalanie powinno się kształtować na tym poziomie co jest napisane na naklejce w bagażniku.
też mam 1,6 i po mieście paliło 14l. (mam proteze stopy zrobioną z cegły;) jak zajrzałem w filtr powietrza to się przestraszyłem - więcej syfu niż filtra!
za dni kilka wymieniłem olej no i nieszczęsny filtr i teraz pali ok 11l. na stówke, a nadal (wręcz non-stop) jej wciskam.
warto było zainwestować pare złotych... :D
moja łyka na trasie 6.5 tak do 140 km/h a w miescie cos 8 jak mierzyłem jak ja kupiłem (wrzesień) to po 100 km wlałem dokładnie 6.68 l :) ale to była bardzo spokojna jazda :) w miescie spokojnie w 8 sie zamykam a jak widze ze piszecie ze 13 -14 to napewno cos macie nie tak.
hmm... no! brudny filtr powietrza :p a jak pali 11 to mamy tylko za ciężkie nogi... ot cała filozofia :D
często sie mówi że 1.6 pali jak smok, silniki nie są super ekonomiczne ale nie ma tragedii
najczęściej użytkownicy tych silników chcą wykrzesać z tego silnika ile fabryka dała, ciśniesz to i spali
ja u siebie w gazie w trasie /4os. + bagaże/ latem spaliłem niecałe 9l /prędkość jaką najczęściej jechałem to ok. 100-120 km/h/, odcinek ok 300km
Witam @ll
S3 AMK 2001 czyli 1,8 + k04 po czipsie na ok 270KM
na ZIMNYM MAX średnie spalanie w mieście 12.7 L /100 ; przy spokojnej jezdzie , no, czasem delikatnie nacisnę ....wyjdzie średnie okolo 11,5 w miescie na "sto" ..
Trasa : w granicach 9L benzynki....oczywiście Shell`owskiej `98 bądz Racing 100...chociaz na racing`u wydaje mi się, ze zdziebko mniej pali....
Pozdrawiam @ll
i zyczę katalogowych spalań ;)