wymień ten przekaźnik za 15 zł używkę i jesli nie on to instalacja do przegladu
Printable View
wymień ten przekaźnik za 15 zł używkę i jesli nie on to instalacja do przegladu
To jak z tym mikrostykiem (czujnikiem) zamka w 8L. Da się go jakoś wymienić czy nie? bo nie uzyskałem do tej pory odpowiedzi. Mam mikrostyk, ale nie mam pojęcia jak go bezboleśnie wymienić? Jedyne sposóby jakie widzę to: 1. odgięcie blokującej go blaszki, wymiana mikrostyku a następnie dogięcie blaszki spowrotem 2. odcięcie kawałka plastiku z drugiej strony wymian mikrostyku a następnie przylutowanie tego plastiku spowrotem lutownicą . Oba sposoby dosyć inwazyjne i ryzykowne. Jest jakiś inny sposób o którym nie wiem? Pomoże ktoś?
samego mikrostyku nie wymienisz nie ma takiej opcji
Witam, rozwiązałem swój problem, więc dziele się doświadczeniem. Przekaźnik był ok, winny okazał się czujnik w zamku w drzwiach pasażera. A mianowicie po kolei bo się może komuś przyda. Czujnik ma 2 mikrostyki, jeden jest od oświetlenia wnętrza, drugi natomiast od pokazywania na FISie otwartych drzwi. Od używania wyciera się po prostu element plastikowy który dociska zapadka zamka i nie dociska mikrostyku do końca. Zamiast zrobić takie klik klik, robi tylko raz klik (można to sobie wyczuć wkładając cieńki śrubokręt w zamek i popychać tę blaszką). Czyli FIS pokazuje że drzwi zamknięte a oświetlenie mruga i przekaznik 382 cyka. Nie ma co sikać WD 40 ani podginać tej blaszki bo to po prostu nic nie da, przekona się o tym każdy kto to wymontuje i weźmie w swoje łapki. Czujnik ten po rozebraniu drzwi, niestety demontażu ramy okna i wykręceniu zamka bez problemu można z zamka wysunąć. Ja nadlałem to co było wytarte klejem dwuskładnikowym z niewielkim naddatkiem i wsunąłem zpowrotem do zamka. Wszystko zmontowałem, przy okazji poprawiłem ustawienie ramy okna aby na dole drzwi nie odstawały ( poruszane gdzieś na forum). Od tamtej pory problem znikną. Jak by ktoś chciał zdjęcia tego czujnika zrobionego to mogę mailem podesłać fotki bo zrobiłem komórką w razie jak by dla kogoś, a nie wiem jak wstawić foto na forum,
Pozdrawiam
Wczoraj wymieniłem mikrostyk w zamku drzwi kierowcy i to bez odkręcania zamka a nawet bez odkręcania ramki drzwi, więc proszę nie wprowadzać nikogo w błąd i nie opowiadać tu głupot, że się nie da. Zrobiłem to pierwszym sposobem o którym pisałem 2 posty wyżej:
Zajęło mi to może 15min i wymagało trochę zręczności bo bez odkręcania ramki jest dość mało miejsca na włożenie tam rąk. Najtrudniejsze było odpięcie wtyczki przy mikrostyku - sama wymiana po odgięciu blaszki jest prosta. Obalam więc mit ,że trzeba wymieniać cały zamek - wytarczy kupić sam sprawny mikrostyk i wymienić.
Może nowego nie da się kupić, ale używanych części do A3 8L jest wszędzie masa. Ja kupiłem mikrostyk na szrocie z rozbitego auta za 10zł. Nigdzie nie pisałem, że pokaleczyłem ręce tylko, że wymagało to trochę zręczności. Wymiana zamka na pewno nie jest łatwiejsza bo trzeba rozebrać prawie całe drzwi (ramka, wtyczki, cięgna) a po złożeniu trzeba jeszcze dobrze wyregulować ramkę żeby nie było szpary i żeby szyba się dobrze zamykała. Roboty 3 razy więcej. Koszt zamka (lewy przód, EU) to też min. 60-70zł. Bezsensu wymieniać cały zamek skoro jest sprawny. To tak jakbym za każdym razem kupował nową wiertarkę kiedy zużyją mi się w niej szczotki...
Co ciekawe mi z powodzeniem udało się naprawić te mikrostyki. Wystarczy je dobrze wyczyścić. Osadza się tam śniedź i brud.
a czy to nie jest przypadkiem ten mikro styk ?
http://allegro.pl/mikrostyk-zamka-vw...511562777.html