koledzy a moze wam ktorys z przeglubow stuka jak cofacie....moj kolega mial tak w a4 jak piszecie :) do przodu mial cisze a jak cofal to mu pukalo....i mial przeglub do wymiany.
Printable View
koledzy a moze wam ktorys z przeglubow stuka jak cofacie....moj kolega mial tak w a4 jak piszecie :) do przodu mial cisze a jak cofal to mu pukalo....i mial przeglub do wymiany.
siema mam pytanko co może skrzypiec w zawieszeniu tylnym
odbój z osłoną amortyzatora o poduszkę amortyzatora,
poduszka sprężyny,
dzięki za odpowiedz te części wymienić czy może wystarczy jakiegoś smaru dać ??
Robię odkop bo mam problem. Skręcając słysze pojedyncze głuche stuknięcia w zawieszeniu. Wiem jak tłucze się przegub więc zanim ktoś napisze że to on jest odpowiedzialny to mówie ze to nie on. Opisze dokładnie co się dzieje:
stuki występują obojętnie czy auto jedzie czy stoi, rzadko ale bywa że na skręconych kołach przy zjeżdżaniu z krawęznika, dośc często przy skręcaniu po wykonaniu ostatniego obrotu kierownicą, stuka dokładnie tak jakby była peknięta sprężyna zawieszenia, ale żadna nie jest peknięta.
Do tej pory wymienione gumy wahaczy, dwa razy poduszki stabi i łączniki, końcówki drążków. Auto było na trzepakach i diagnosta stwierdzł że wszystko OK. Niestety nie jest ok bo nadal stuka a ja dostaje *****cy. Jakies propozycje zanim wymienie pół przodu mile widziane.
Podpowie mi ktoś jak sprawdzić łożyska amortyzatorów? W sieci jest sterta tematów dotyczących tego stukania i jeszcze więcej rozwiązań a ja już nie wiem gdzie szukać, z tego co czytałem to wychodziły nawet takie kwiatki jak łożysko koła albo poduszka silnika.
A sworznie wahacza zmieniałeś?
Zostały mi sworznie, amorki, sprężyny i poduchy i praktycznie cały przód wtedy zrobiony. Zamawiam sworznie i się zobaczy, ale montaż potem bo od razu zrobie te poduchy amortyzatorów i o ile mnie pamięc nie myli trzeba będzie podjechac na zbieżność po zdjęciu amorków i wymianie sworzni? Kutfa kolejny raz, mam nadzieje że to pomoże. Czytałem gdzieś że czasami stuka wybita kulka w łozysku koła.
Doszedł mi nowy objaw - przy skręcaniu kołami słychać takie tarcie o gumę, delikatne skrzypienie. Myslę że to faktycznie może być uwalone łozysko amorka i tak sa takie tarcia i przeskakiwanie. Oby, ponawiam prośbę, czy w ogóle jest sposób na sprawdzenie tych łożysk?
Dobra, chyba problem rozwiązany. Kręcąc kierownicą sprężyna przeskakuje, ewidentnie padło łożysko.
Witam !Koledzy ja mianowicie mam problem że z tyłu coś mi stuka (amorki odpadaja bo siedzą nówki) .Jak najadę na jakąś nie równość to słychać z tylnej prawej strony charakterystyczne pup puk .Ostatnio robiłem przegląd i koleś nic nie znalazł ,a pukanie nadal jest z prawej strony .Kiedyś gdzie czytałem na forum ze robiono coś z tyłu silikonem aby wygłuszyć to ,ale nie moge znaleść wątku .Możę wy poradzicie coś ...:(
Jak miałem takie stuki wymieniałem tuleje tylnej belki - robocizna dość kosztowna, same tuleje po 40zł.
Ok dzieki za info ,niebawem zabiore sie za to .