Cbbb ma zabierak dłuży czyli 100mm ale mimo to problem nie został do końca rozwiązany bo zabieraki 100mm też się zużywaja wolniej ale się zużywają.
Printable View
Cbbb ma zabierak dłuży czyli 100mm ale mimo to problem nie został do końca rozwiązany bo zabieraki 100mm też się zużywaja wolniej ale się zużywają.
Z tego co tu wyczytałem wcześniej nie każdy CBBB ma wałek 100 ale mój już tak? Jeśli tak to jak to wygląda w praktyce przebieg auta 190tys kiedy zacząć sie tym martwić lub sprawdzać?
nikt Ci tego na 100% nie powie zwazywszy ze masz auto wyprodukowane miesiac po teoretycznej zmianie przez producenta..
nawet w ASO Ci tego nie powiedza na 100%, choc beda twierdzic ze masz ten po 19.10.2009 >>
praktyka moze byc inna
katalogi czesci nie podadza co bylo zamontowane fabrycznie, ale to co aktualnie " przychodzi " do tegoz auta
tu wiadome ze beda pokazywac wersje pompy oleju dl aaut po 19.10.2009 >>
jak sie ma w praktyce mogles zobaczyc na poprzednich stronach tegoz tematu, ale kazde auto jest inne i inaczej eksploatowane
ma ci bolec glowa, to wymien i tyle, to nie jest kosztowne
A jeśli po VINie wychodzi ze zbierak jest 100 to tez nie ma pewności?
Na 99,9% masz imbus 100mm podałem ci przecież wcześniej.
przeciez pisalem to wyzej, pisalem tez od kiedy i do kiedy
tyle ze gosc ma auto wyprodukowane zaraz po tej dacie, i dalej bede uparcie twierdzil ze wcale nie jest to oczywiste, o czym chyba juz mogliscie sie sami przekonac w przypadku tak z****nego koncerny jak VAG
VIN wskaze ta druga opcje, to oczywiste
http://i66.tinypic.com/33a6hc6.jpg
pierwsze polifty z 2008 tez powinny miec juz wszystkie biale zegary, a niektore maja czerwone
a jak popatrzysz w etke to pokazuje ze aktualny jest bialy..
i co, i wymieniane zegary byly...
dlatego bym sprawdzil i wymeinil, nawet 100, chyba ze koszta za duze...
http://i63.tinypic.com/8xvsrq.jpg
Ja osobiście nawet nie sprawdzałbym czy mam 70 czy 100 (choć wiem że mam 70). Po 200tys. km wypada tam zajrzeć, nawet przy 100, wystarczy zadzwonić dowarsztatow gdzie przerabiaja wałki do tych pomp i zpytać czy te dłuższe też sie wyrabiają. Ja przy ori przebiegu 202 już miałem luzy, nie tylko na wybieraku ale i gniazdo już miało małe luzy o czym też warto pamiętać.
Rok temu wymieniłem sam wybierak, na lato bede wysyłał wałek do przerobienia.
Wystarczy zdjąć miske, zawleczke i wyciągnąć wybierak.. Około 50zł cały zabieg.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Czyli jak mimo VINu nie ma pewności że zbierak jest 100 to rozumiem, że jedyny sposób na pewność to rozebrać pompe i sprawdzić ? I jeszcze inne pytanie, w praktyce jak to wygląda mniej więcej przy jakim przebiegu siadały te wałki i kiedy zacząć się martwić lub sprawdzać ? :)
Trzeba spuszczać olej żeby ten zabierak wymienić?
Jak mam ten krótszy to wymienić na taki sam czy bawić się jakoś w przeróbkę? Panowie doradźcie, bo chcę się zabrać za ten czuły punkt CBBB...