Nagraj w odpowiedni sposob plyte z mapami.
Printable View
Nagraj w odpowiedni sposob plyte z mapami.
A mi z karty SD często przycinają się piosenki w trakcie odtwarzania .. czemu tak się dzieje?
A karte masz jaka?
Klasa karty?
Producent: GOODRAM
RODZAJ:
SD
POJEMNOŚĆ:
2 GB
Szybkość odczytu danych:
do 13 MB/s
Szybkość zapisu danych: do 6 MB/s
Cześć wszystkim!
Jestem szczęśliwym użytkownikiem Audi S3 z 2007 roku, ale wkurza mnie radyjko które zainstalował na pokładzie poprzedni właściciel - jakiś clarion 2DIN, co prawda z navi, DVD i bluetoothem ale strasznie szwankuje i nie ma do niego praktycznie żadnego wsparcia.
Mam zamiar wrzucić seryjny sprzęt RNS-E, mój mechanik bez problemu ogarnie podłączenie i konfigurację (w samochodzie również system BOSE oraz kierownica wielofunkcyjna) ale chciałbym Was prosić o pomoc przy zakupie tego urządzenia (może ktoś ma na sprzedaż, może coś polecić albo po prostu się tym zajmuje) Przede wszystkim zależy mi na navi z aktualnymi mapami i bluetoothem żebym mógł korzystać z systemu głośnomówiącego. Mile widziane również radyjko satelitarne i odtwarzanie płyt DVD(avi również da rade?)
Samochodem jeżdżę od roku i stopniowo go doposażam. Myślę że to dość duża zmiana w samochodzie więc chciałbym to zrobić raz a porządnie, dlatego gorąco proszę Was, znawców o pomoc!
Pozdrawiam
Tomek
mam do kupienia RNS-e tylko ma ryski na wyświetlaczu. jest szansa wypolerować wyświetlacz oraz naklejenia później folii ochronnej na niego? trzeba rozbierać?
Jak macie kodowanie/adaptacje w liczniku ze pokazuje wam instrukcje z nawigacji na FISie?
Internety mowia ze tak:
Ale u mnie w polifcie ten kanal jest niedostepny, ktos podpowie?Kod:STG 17 (Instrument cluster) -> Adaptation -> Function 10 -> Channel 62
Channel 62
+04 - Navigation
Mi pokazuje w polifcie
W sobote sprawdze i dam znac.
Ten kanal nie jest dostepny, a numer gdzie moge sprawdzic?
Pierwsze pytanie - jak zdemontować pokrętło power/volume w starej wersji RNS-e? :) Próbowałem podważyć ale nie chce wyjść.
I drugie pytanie, "chromowane" pokrętła pasują bez przeróbek do starego RNS-e? Sprawdzałem te z BNS-a i ich mocowanie się różni.
Panowie jest jakiś sposób na zregenerowanie ekranu rns-e?
Mam na nim dziwne plamy i nie wiem czy da się to "zamaskować" czy szukać nowego ekranu?
Świeci elegancko ale po wyłączeniu ekranu jest optyczna tragedia ;)
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14...7faf4e41a4.jpg
PASTA POLERSKA z Allegro .. małe opakowanie 2,60zł
http://imagizer.imageshack.us/a/img707/774/84qt.jpg
Ta warstwa antyrefleksyjna schodzi nawet przy użyciu płynu do szyb :) Płyn, szmatka i trochę cierpliwości. Do tego polecam kilka patyczków kosmetycznych i ta "obramówka", której nie spolerowałeś (widać na zdjęciu w rogach ekranu i wzdłuż krawędzi pozostałości) też zniknie.
Bałem się podejść z pastą typu tempo, ale ok, zakasam rękawy i jadę z tematem.
Dzięki :)
Witam. Posiadam problem z moim radiem RNS-e, chce przeczyscic w nim laser, jednak wiem , że po odłaczeniu go od zasilania trzeba będzie wpisać kod odbezpieczający. W ksiazeczce od radia jest wyrwana karta z tym kodem, a po wyjeciu radia ku mojemu zdziwieniu naklejka z nr seryjnym jest z przodu naderwana i nie znam całego nr seryjnego. Jest jakas mozliwosć poznania nr seryjnego inaczej niz na nalepionej kartce? Prosze o pomoc!
Pozdrawiam.
jesli nie bedziesz przekladal do innego auta to nie ma problemu. Radio po wpisaniu kodu zapamietuje VIN pojazdu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Czyli rozumiem, że radio moge spokojnie odłączyć i zajac sie czyszczeniem? i Nie będzie problemu z kodem?
Dokładnie.
Dzisiaj czysciłem laser.. po wykonaniu tej czynnosci i wlozeniu plyty pokazuje sie komunikat: "improperly inseret" w czym może być problem?
Witam. Potrzebuje mapy z 2014 r do navi RNS-E. Ktos pomoze? (nie mam na mysli allegro ;) )
Druga sprawa, po wrzuceniu mp3 na karte sd niektore z kawalkow w tle maja charakterystyczne "syczenie" (na kompie tego nie ma) czy to problem z karta? Dodam ze pliki maja te sama czestotliwosc kHz. Pozdrawiam
mogę pomóc ;)
Panowie czy jak wrzucę teledysk z muzyką na kartę albo płytę to będzie śmigał ? i w jakim formacie jeżeli jest taka możliwość ;)
Byłoby fajnie, ale nic z tego.
---------
witam
Zainteresowalem sie tym watkiem,zrzucenie obrazu ale nie z Samsunga tylko z Iphone5 na RNS-E.Posiadam w swoim A3, DVB-T z wyjsciem na USB do podpiecia HDD.
http://zapisz.net/images/622_img_2736_tn.jpg
http://zapisz.net/images/202_img_2738_tn.jpg
Koledzy co potrzebne jest mi do podlaczenia Iphone5 zeby miec taki obraz na wyswietlaczu RNS-E?Czy to kwestja tylko dokupienia jakis kabli?
Moze ktos sie interesowal tym?Jakies pomysly moze macie?
Panowie mam zagwozdke w swoim aucie w ori mam bose i rns-e, mam w lampce oryginalny mikrofon do bose teraz chcę zalozyć SDS i BT i pytanie jak puścić mikrofon??
Najpierw do RNS pózniej z RNS do BT i później z BT do bose???
Bt niby ma wyjście mikrofonu na 42 i 43 pinie ale jest to wyjście do uchwytu na telefon.
Może ktoś zakładał takie coś u siebie i jakoś sensownie to rozwiązał??
Pytanie kolejne po co mikrofon do bose ??
Jak znów nie odpowiedni temat to proszę o porzeniesienie
To sa 2 osobne mikrofony.
Na pewno da się zrobić na jednym bo tak robiłem z 2 lata temu tylko nie pamiętam jak to puszczełem ale chyba jak napisałem w poprzednim poscie i wszystko działało
mikrofon BOSE jest do autoregulacji radia , w zależności od prędkości itp
Polecam ten temat
http://www.a3-club.net/forum/showthr...B3ugi-SDS-w-8P
Autoregulacja względem prędkości to wygnał gala (wiem że kala takiego niema w 8p ale sygnał nadal jest tylko leci po canie)
poczytałem cokolwiek i mikrofon jest do odsłuchu przez wzmacniacz bose dla poprawy jakości dźwięku
jak ogane BT i SDS na jednym mikrofonie to dam znać
Jak zakładasz BT to do SDS wykorzysztujesz mikrofon od BT, mikrofon od bose zostaw w spokoju. Musisz troche instalację pozmieniac z podłaczeniem mikrofonu aby był podłaczony pod navi (poproś kogos aby ci schemat wrzucił bo aktualnie nie pamiętam podłaczenia), zmieniasz kodowanie pod voice control i wgrywasz płytkę do obsługi SDS.
To wszystko wiem i schematy mam
Chciałbym przekierować dźwięk z telefonu z Androidem do systemu audio w samochodzie.
Telefon: Nexus 4, samochód: Audi A3 Sportback 2005 z RNS-E.
Nie posiadam modułu bluetooth, za pomocą, którego można by wykonywać rozmowy telefoniczne (zakladam, ze przy jego pomocy mozna byloby rowniez odtwarzac dzwiek z telefonu).
Jaki jest najprostszy i najtanszy sposob na osiagniecie tego co chce?
Czy zamontowanie czegos takiego wystarczy?
http://allegro.pl/zmieniarka-mp3-usb...823102476.html
Panowie mam pytanko. Chcę sprawić sobie stację RNS-E obecnie mam radio Concert III /na zbyciu po zakupie/ myślę o której z tych opcji:
http://allegro.pl/rns-e-led-audi-a3-...905777811.html
http://allegro.pl/show_item.php?item=4905378218
poza tym,że muszę dołożyć antenę gps raczej to mam pytanko, która lepsza mam na myśli wizualnie chromowane pokrętła mają obie ,ale ramki u siebie nie posiadam elementów z połyskiem jak to się zgra z całością. I jeszcze posiadam PDC przód/tył (8 czujników) czy system wizualizacji będzie widoczny na rns-ie czymoga być jakieś komplikację?
Z polyskiem jest LED ale i tak drogo obie znalazles.
Wizualizacja powinna dzialac po zakodowaniu w sterowniku PDC i Navi. Czytaj forum - uzywaj opcji "szukaj"!!!
Ok, nabyłem Rns-e podłączyłem i tak radio gra, muszę dokupić antenę GPS, poza tym nie mogę zakodować wizualizacji sterownik nie przyjmuje kodowania choć w sterowniku bit jest. W module Nawigacja mam takie błędy:
Nawigacja
Wednesday,24,December,2014,11:30:56:62939
VCDS Version: Release 12.12.0
Address 37: Navigation Labels: 8E0-035-192-RNSE.lbl
Control Module Part Number: 8P0 035 193 G HW: 8P0 035 193 G
Component and/or Version: RNS-E PU EU H06 0200
Software Coding: 0225264
Work Shop Code: WSC 00197 211 93643
VCID: 3467FA5B57CEB4BE40B-8061
5 Faults Found:
00862 - Antenna for GPS Navigation (R50/R52)
011 - Open Circuit
Freeze Frame:
Fault Status: 01101011
Fault Priority: 5
Fault Frequency: 1
Reset counter: 178
Mileage: 130957 km
Time Indication: 0
Date: 2014.12.24
Time: 11:23:34
Freeze Frame:
Mileage: 130950 km
Count: 2412
Clock: 11:23
00858 - Connection; Radio Intermediate Frequency (IF) Output to Antenna Amplifier
007 - Short to Ground
Freeze Frame:
Fault Status: 01100111
Time: 11:23:44
Freeze Frame:
Mileage: 130950 km
Count: 2412
Clock: 11:23
00467 - TV Tuner (R78)
004 - No Signal/Communication
Freeze Frame:
Fault Status: 01100100
Time: 11:23:50
01044 - Control Module Incorrectly Coded
000 - -
Freeze Frame:
Fault Status: 01100000
Fault Priority: 7
Time: 11:23:27
03157 - Functionality limited due to Communications Disruption
000 - -
Freeze Frame:
Fault Status: 01100000
Fault Priority: 6
Time: 11:23:27
Freeze Frame:
Bin. Bits: 00000000 00000000
Bin. Bits: 10000000 00000000
W module kierownicy mam błąd:
01304 - Radio
004 - No Signal/Communication - Intermittent
Czyli pewnie coś źle zakodowane. Czy ktoś mógłby pomóc mi to ogarnąć? Jeszcze opcja telefon na małym fisie mam kontakty z telefonu itp., ale w RNS-E niestety poza wybieraniem numeru książka się nie synchronizuje, brak kontaktów z tel.
Co to jest TMC? Bo mam ten symbol przekreslony. Da się to uruchomić?
Traffic Message Channel
Takie informacje radiowe o sytuacji na drogach. Nie wiem czy ktoś z tego korzysta.
TapTap z LG
Tu nie chodzi o nadawanie informacji, TMC jak nazwa mowi sluzy do informowania o utrudnieniach w ruchu, informacja o utrudnieniach jest przekazywana przy pomocy sygnalu radiowego. To czy masz TMC przekreslone czy nie, zalezy tylko od tego czy jestes w zasiegu stacji radiowych ktore rozsylaja tego typu komunikaty.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Traffic_Message_Channel
Michał jak miniesz granicę niemiecką i to funkcja ta bedzie aktywna i jak będa podawane komunikaty o utrudnieniach na drodze to automatycznie radio się wyciszy i zostanie ten komunikat podany.
To samo w Czechach. Na śląsku potrafi złapać TMC Czeskie i bardzo ładnie pokazuje wszystkie roboty drogowe i utrudnienia w Czechach. Nie spotkałem się, żeby TMC było aktywne w Polsce.... choć w Polsce, czasami wyciszało mi radio i były podawane informację o ruchu drogowym przez Polskie Radio, choć słuchałem RMFu (?!)
A to juz zadzialalo TA
Ja czasami łapie komunikaty z polskiego radia.
ktoś wie kiedy będzie nowa mapa 2015?
oraz czy będzie szansa na język polski lektora?