Witam, co Panowie polecicie za oponki letnie 225/45/R17 do moich felg s-line tak oczywiście w cenie w granicach cena/jakość? Co sensownego w tym roku można zakupić?
Printable View
Witam, co Panowie polecicie za oponki letnie 225/45/R17 do moich felg s-line tak oczywiście w cenie w granicach cena/jakość? Co sensownego w tym roku można zakupić?
Już czas zakupić nowe letnie opony i potrzebuję pomocy, rady:( Obecnie jeździłem na oponach Firestone. Nie pamiętam modelu. Po 5 latach użytkowania wyglądają jak w dniu zakupu. Guma jest wykonana z twardej mieszanki ale ma to też swoje wady. Opony są niemiłosiernie głośne. Dlatego przy zakupie nowych bardzo istotne jest aby były ciche. To nawet priorytet:)
Może ktoś doradzi albo coś podpowie. Zastanawiam się nad takimi typami.
Toyo Proxes T1-R
http://www.oponeo.pl/dane-opony/toyo...50-r17-93-y-zr
Toyo Proxes T1 Sport
http://www.oponeo.pl/dane-opony/toyo...r17-93-y-xl-zr
Goodyear EFFICIENTGRIP
http://www.oponeo.pl/dane-opony/good...17-93-w-xl-mfs
Tez miałem firestony, używane przez 48 h ale były tak niemiłosiernie głośne ze je zamuenilem na używane Michalina pilot sport 225x40x18 i jest o niebo lepiej...
Chociaż i tak moim zdaniem najcichsze opony jakie miałem to continental
W zeszłym roku nabyłem kpl nowych i powiem tak szukając opon obawiałem sie aby nie były głośne co człowiek to opinia wiec musiałem zaryzykować.Opony okazały sie bardzo ciche i bardzo dobre ogołem świetnie kleją,odprowadzają wode,auto prowadzi sie znacznie lepiej takie są odczucia po wymianie z opon które już miały dość swojego żywota.W testach wypadaja również bdb tym bardziej że model z oznaczeniem Bravuris 1 miały swoje wady,przypomne tylko że grupe Barum wykupil Continental
jedna uwaga większość opon sprzedawnych w internecie nie ma rantu ochronnego wiec pytać !
a z serii 225/45/R17 letnich co polecicie sprawdzonego w dobrej cenie i dobrych jakościowo w tym cichych?
Witam
Aktualnie jeżdżę na oponach 205/60/R15
Opony które mam na tyle są już dosyć łyse i szumią, chciałbym je zmienić na 195/65/R15 bo takie ponądź zaleca Audi.
Czy mogę nowe 195/65/R15 założyć na przód, a z przodu przełożyć na tył stare 205/60/R15 ?
PS. W notce od Audi, "na czym wyjechało z fabryki" mam napisane "opony 205/60 R 15 V"
Zimówki mam z rozmiarem 185 i jeździło mi się na nich lepiej niż na 205.
Hej ja miałam w ubiegłym roku 205/60/R15 przód i na tyle 195/65/R15. Założyć możesz odwrotnie ale to raczej kiepsko będzie wyglądać.W tym roku wymieniłam wszystkie opony na 205/60/R15. Jeździ mi się rewelacyjnie i nic nie szumi. Mam pirelli-tył i uniroyal-przód.
jaka mądra kobieta...posłuchaj jej..:)
To moze zapytam jaki indeks predkosci wybrac aby nic nie szumialo.
Witam, jakiej firmy polecacie oponki o rozmiarze 225/40/18 mogę wydać max 450 zł za sztukę, ma służyć do normalnej jazdy bez szaleństwa:), z tym żeby na mokrym w miarę spisywała się i miała dobry rant ochronny.
Pozdrawiam :)
Barum lub nexen ale obydwie te opony sa dosyc sliskie na mokrej nawierzchni. Do normalnej jazdy sa ok ale do agresywniejszej szczegolnie na mokrej nawierzchni lubia byc nieprzewidywalne, coz za takie pieniadze nic ciekawszego nie wymyslisz.
dieselaudia3 no chyba złotego środka to nie ma. Radzę wymienić wszystkie opony, natomiast jak się zdecydujesz na wymianę mniejszej ilości pamiętaj aby opony na jednej osi miały taki sam indeks. Proponuje H lub V. A jak będzie szumiało to zawsze można kupić stopery w aptece;)
Postanowiłem że dołoże pare groszy i znalazłem 3 opony które mnie intersują
http://www.motostrada.pl/vredestein_...r18_57326.html
http://www.sklepopon.pl/toyo-proxes-...ontent=1_21250
http://www.sklepopon.pl/kleber-hydraxer,p-4695
Wszystkie są porównywalne i mają dobre właściwości na mokrym, tylko które najwięcej wytrzymają może ktoś z was ma doczynienia z tymi oponkami. Proszę o porade które wybrać :) ???
Pozdrawiam
Kleber to jakies ostatki z 2010 roku jakby trzeba bylo dokupic jedna to nie znajdziesz, a te dwie to takie egzotyki uchodzace za dobre opony ale tak do konca nie jest no ale sklanialbym sie ku vredesteinowi.
Dzięki, zamówiłem egzotyczne vredesteiny okaże się czy będzie to strzał w 10.
Maugo , co Ty piszesz...nie rób wody z mózgu ludziom...z każdym na każdym zakręcie przejazd po mokrym na T1R...rozmiar 205...ciekawe jak wygląda Twój dramat w prowadzeniu na mokrym i śliskim....chetnie się zmierzę :)
Panowie jeździ ktoś na oponach Nankang NS 20 w rozmiarze 225/45/17? jakie wrażenia?
Pozdro
http://moto.allegro.pl/opony-nowe-wa...290929671.html moze mi ktos napisac czy to jakis szajs czy nie
chinskie nalewki
dzieki marek s3 za odpowiedz tak myslalem ze szajs, ale juz kupilem opony troche lepsze :) uniroyal rain sport II
niestety ale musze sie z toba zgodzic mialem 4 nowe T1R na suchym spoko ale jak popadal deszcz to byla jakas masakra kiedys z bratem sie ganialem w deszcz i przy 100km/h wjechalem w kaluze i malo brakowalo abym rozwalil auto zero kontroli nad samochodem lecialem na drzewo ale opony wkoncu zlapaly asfaltu i odbilem szwagier tez ma w preludzie i tez twierdzi ze na kaluze wogle sie nienadaja wystarczy wjechac przy 90km/h i auto odrazu ucieka. Od siebie moge polecic opony uniroyal rain sport nie sa glosne a to jak sie zachowuja w deszczowe dni to bylem w szoku idealnie odporwadzaja wode
Ja mam chinskie Triangle 225-45-17 za 230 zl sztuka 5 tys km i jakos wcale one tam gorsze jak pirelli wczesniejsze nie byly a dodatkowo maja wzmocniony bok oponi . Piszcie co chcecie ja uzywanej opony do reki nie wezme po tym co mnie spotkalo po kupnie takich opon a tu opona nowa twarda i z gwarancja .
jezeli ktos nie widzi roznicy miedzy opona chinska a klasy premium to musi naprawde malo i spokojnie jezdzic :)
Michelin tez robi opony w chinach :)
Contiental Premium Contact 2 lub 3 - nic i innego - i tyle w temacie. Jak ktoś jeździ na 15" to tylko takich szukać bo przy cenie ok 250 zł/szt warto
Piszemy o rozmiarze 18 -17 nie 15 :D Kazdy wybiera jak chce . Kazdy taki rajdowiec a co do czego wychodzi ze w roku robi 7 tys km i trąbią na niego w miescie a prawda taka ze ten kto najwięcej jeździ tak jak chociaż by, roczny przebieg ponad 43 tys km to kupuje nowe i najtańsze . Kolejna teoria jest taka ze opony tańsze w rozmiarze 17 są slizgie na mokrym asfalcie ale szerokość opony225 R17 czy R18 zawsze będzie się ślizgać auto lekkie przez szerokie opony ciezar jego jeszcze bardziej rozkłada sie na oponie przez co opona jest mniej dociśnięta do gleby a opona nie dociśnięta jest ślizga dlatego na zimę wracamy do opon standardowych bądź nawet węższych niż w originale bo na oponie zimowej szerokości 225 takim A3 niema szans wjechać na chodnik . szeroka felga i opona to tylko plus do wygladu zastosowanie jej już w praktyce wypada gorzej i kto jeździ z prędkością 100km/h w deszczu po polskich zalanych drogach z dziurami po kolana których nie widać gdy zaleje je kałuża ?? trzeba być ostro pierd... :D. te stricte chińskie firmy niezłe robią koło du..y tym europejskim molocha bo zabierają im masę klientów a ci coraz chetniej do nich wracają gdzy przyjdzie potrzeba kupic drugie opony i wcale nie są to tak złe opony jak o nich piszecie NIE SPONSORUJE MNIE ŻADNA HURTOWNIA CHIŃSKICH OPON
widze ze pozjadales wszystkie rozumy 100km/h w deszcz to wedlug ciebie za szybko to ile ty jezdzisz 40 pewnie na ciebie trabia w golfie mialem rozmiar 185/60/15 toyo i kazda kaluza mala duza i auto latalo po drodze jak masz dobre opony to uwierz ze nie nic nie poczujesz latalem kiedys na rain sport i niejedzilem na jeszcze lepszej oponie
Aktualnie jeżdżę na oponkach 205/60/R15 T. Na przodzie DUNLOOP (2009r.), na tyle GOODYEAR (2007r.).
Tylne opony są zużyte i bardzo szumią.
Zastanawiam się nad kupnem opon w rozmiarze 195, lecz nie wiem co wybrać bo moja A3 wyjechala w fabryki na oponach 205/60/R15 V.
Czy opony o wiekszym indeksie predkosci bedą cichsze ?
nie..
Rozumiem, że im większy indeks prędkości tym opona będzie twardsza a zatem i głośniejsza ?
Jaki model polecacie z Goodyear'ów albo Michelin ? (bo kupie coś z tych firm)
Brać najniższy indeks prędkości T (do 190km/h) ???
W 195 wez indeks H, indeks predkosci nie ma nic do halasu. Unikaj grupy goodyeara bo Ci znowu wyzabkuje. Nierozumiem ludzi ktorzy maja zalozona dana marke opon i im je wyzabkowalo, i dalej sie sklaniaja ku tej samej :) Kup conti pc5 lub michelin energy saver bedziesz zadowolony.
Widzę, że kolega to w podstawówce słabo na lekcjach uważał, bo pisze na pewno nie po polsku. Z szacunku dla czytających i języka ojczystego wypadałoby chociaż minimum zasad gramatyki stosować w swojej wypowiedzi. Merytoryczność (wiem trudne słowo, ale można sprawdzić w Wikipedii) Twojej wypowiedzi juz pominę.
Wyząbkuje czyli co zrobi ?
Tzw. „ząbkowanie” opony jest często skutkiem zużytych amortyzatorów. Można to sprawdzić przesuwając rękę po bieżniku. Jeśli opona jest „wyząbkowana”, to w jedną stronę ręka będzie się przesuwać płynnie, natomiast w drugą będziemy zawadzać o wystające kanty bieżnika. Wyząbkowane opony głośniej hałasują dzwięk podobny do huczącego łożyska.
Mozna dodac ze opony grupy Goodyear'a maja tendencje do zabkowania zwlasza wtedy jezeli ktos jezdzi duzo po autostadach lub dobrych rownych nawierzchniach. Nie jest powiedziane ze tak z kazda opona sie stanie ale te opony "lubia zabkowac" najbardziej z mojego doswiadczenia(pracuje w wulk.) i mase takich szrotow z przebiegiem 10tys sie przewala mimo sprawnych amortyzatorow dlatego je odradzam. Jak widac w necie opony te mozna dostac w coraz atrakcyjniejszej cenie, niby dlaczego? a dla tego ze duzo ludzi sie juz na tym przejechalo. Jest coraz mniejszy popyt na nie, a hurtownie sprzedajace ogumienie marki goodyear,dunlop,fulda itp oceniaja to w tym roku jako "wtopa" i sprzedaja te opony po kosztach.
Więc co kolega może polecić Michelin ?
Wtam.Ja zakupiłem falkeny w tym rozmiarze jeszcze w grudniu 2011r zapłaciłem 1600 zl z dostawą.
Jeżdże jakieś dwa miechy i jest ok
Michelin Energy Saver lub Continental PremiumContatc 5, michelin bedzie sie troche wolniej scieral a continental bedzie mial lepsza przyczepnosc i hamowanie ale te roznice nie sa duze. Obydwie te opony spokojnie wytrzymaja ponad 50tys km jezeli nie zamierzasz palic gumy na kazdych swiatlach :)
Goodyear F1 Asymmetric 2. Zaje... opona. Jezdze juz na 3cim komplecie.Jeden zjechalem,pozostale 2 mam aktualnie na 2 samochodach.Nie ma mowy o zabkowaniu!Wspaniala opona!
w twoim przypadku, koledze w audi wyzabkowalo takze po co sie pchac dwa razy w to samo bagno ?:)
bmw to calkiem inna bajka, tyl jest bardziej dociazony niz w audi i jest napedzany, a w jego audi jak widzisz tyl jest ciagniety i lekki dlatego ma taki problem.
Starsze Asymmetric 1 mialem na A3.Tam tez zero zabkowania.Ostatnie moje(byly na S3)zabkujace Goodyeary to Goodyear eagle f1 gs-d3
nie ma zasady tylko daje rade :)
Witam od miesiąca latam na oponkach Vredestein Ultrac Sessanta 225/45r17 94Y XL. Przesiadłem się z Continental Sport Contact 2 225/45 r17 91Y XL i powiem że nowe sa o niebo lepsze. Ciche przyczepność bez zastrzeżeń mniej tłucze na naszych drogach, nie padało jeszcze na tyle mocno by sprawdzić aquaplaning. Opony super i w rozsądnej cenie. Kupowane w firmie Zender Szczecin.
Witam
Bardzo Proszę o pomoc w wyborze opony o rozmiarach 225/40R18
Cena max 600 za szt.
Jak narazie swoje typy kieruje na:
www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-p7-cinturato-225-40-r18-92-w
http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunl...92-y-xl-zr-mfs
http://www.oponeo.pl/dane-opony/cont...-92-y-xl-fr-zr