w koncu powinien zlapac 90C ( no chyba ze stoisz i masz ogrzewanie wlaczone )
Printable View
w koncu powinien zlapac 90C ( no chyba ze stoisz i masz ogrzewanie wlaczone )
u mnie normalne , jak był walnięty termostat to nawet w upał nie było 90st , jeżeli nawet na chwile łapie Ci skazówka na 90 - wiadomo przy dłuższej jeździe to jest okej.
Wiadomo jak wrzucisz na jałowy to temp spadnie dość szybko z racji włączonego ogrzewania.
Chcesz szybciej mieć nagrzany silnik to nie włączaj ogrzewania ( uwaga może grozić przeziębieniem )
Ogrzewanie to mam teraz odkrecona na maxa, zarowna sile nawiewu jak i temperature.
To widze ze przy takich mrozach tak ma byc, dzieki. :)
dziękuję koledzy:) a dam rade sam go wymienić przed blokiem czy muszę dać go do mechanika? A i jeszcze jedno czym to grozi jak tego nie wymienię?
Sama wymiana termostatu jest prosta, odkręcasz dwie śruby mocujące i właściwie tyle (nie mam pewności jak jest w twoim silniku) pozostaje kwestia spuszczenia płynu z obiegu, aczkolwiek ja poradziłem sobie właśnie pod blokiem :) Konsekwencje takie że auto więcej pali i silnik nie pracuje w przyjaznych mu temperaturach więc na dłuższą metę nie zalecane, tym bardziej zimą.
Dziamoll u ciebie w AGN-e jest podobnie jak w AHF co pisze krisexe,dasz radę to zrobić pod blokiem, odkręcasz dwie śrubki przy krućcu płynu chłodzącego znajduje się on na wysokości pompy wodnej tylko z boku silnika. Jak odkręcisz ten kruciec to będziesz miał termostat osadzony w bloku może też wyjść ci razem z krućcem ,co do płynu to najlepiej podłożyć jakieś naczynię pod auto aby zlać płyn chyba żę zalejesz nowym. Ori ermostat ma numer 050 121 113C możesz też założyć zamiennik co ja osobiście nie polecam, przy wymianie pamiętaj o nowym oringu do termostatu.
Pisałem już to na tym forum gdzieś.
Termostaty firmy BEHR idą na pierwszy montaż do naszych maszyn i te właśnie są orginalne, można je kupić taniej poza ASO różnią się tylko tym ze są bez wytłoczonego znaczka audi. Tak czy inaczej jest to ten sam termostat z tej samej linii produkcyjnej , różnica jest tylko w cenie i to spora pomiędzy tymi z wytłoczonym znaczkiem a bez. A po to są bez wytłoczonego loga, żeby właśnie można je było sprzedawać poza ASO. Wahlery przez rok wymieniłem dwa i osobiście nie polecam, teraz mam BEHR za 60 zł i jak na razie śmiga elegancko, ponoć ma też lepsze parametry pracy co odczułem po zamontowaniu, wiadomo ori to ori.
a ja polece wahlera
kosztowal 23zl i smiga juz 3 lata
Witam,
Może temat był już poruszany, za co z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość.
Przejrzałam kilkanaście stron i najczęściej pojawiają się problemy z niedogrzanym silnikiem. U mnie jest odwrotnie.
Podczas spokojnej jazdy auto dość szybko nagrzewa się do 90 st i ta temp. stoi do momentu, gdy nie wejdzie się na większe obroty i nie zwiększy się prędkości (wystarczy przez jakiś czas jechać 90 km/h). Wówczas temp. rośnie do 105-110 stopni, włącza się wentylator i tak się utrzymuje, aż nie zwolnię znowu do prędkości 60 km/h.
2 tyg. temu wymieniona była pompa wody i termostat (poprzedni termostat miał "dziurkę", wtedy auto słabiej dochodziło do 90 st. ale nie miało takich skoków temperatury, o takim rozwiązaniu ktoś wspominał w tym temacie na początku). Dziś odebrałam auto od mechanika, który stwierdził, że auto się nie przegrzewa (podpiął pod komputer), a w czasie powrotu do domu znowu było tak, jak w opisanym wyżej schemacie => jadąc wolno 90 st, po przyspieszeniu 105-110+włączony wentylator.
Czy to wina czujnika temperatury? Czy uszczelka pod głowicą "puściła"?(o tym też ktoś wcześniej wspominał).
Dzięki za pomysły, bo w ostateczności jestem gotowa znowu wywiercić dziurkę w termostacie.
poczekaj,sprawdź czy przy tej temp.woda ci się gotuje w zbiorniczku(uważaj aby się nie poparzyć) a najlepiej by było sprawdzić vagiem wskazania czujnika sprawdz też na klimatroniku kanał 49 jaką temp.pokazuje ci czujnik-ale po tym co piszesz to chyba czujnik temp.
ta dziurka w termostacie ma za zadanie odpowietrzyc uklad bez koniecznosci otwierania termostatu-czyli ma to bardzo szybko nastapic.Jest to tez dziurak przelewowa i na pewno wolniej dogrzewa sie auto.normalny termostat powinien otworzyc sie przy temp 87 stopni ponizej przy jakiej temp wlancza sie wentylator
temperatura przelaczenia:
Stopien 1:
wlaczenie:92 do 97*C
wylaczenie: 84 do 91*C
Stopien 2:
wlaczenie 99 do 105*C
wylaczenie: 91 do 98*C
z opisu wynika ze wentylator pracuje na 2 stopniu
Płyn w zbiorniczku się gotuje, bo przy 110 st. po otwarciu wlewa się do zbiorniczka.
A co to oznacza, że wentylator pracuje na 2 stopniu? To jest jakiś błąd?
uszkodzona uszczelka pod glowica bedzie ujawniac sie zarowno na cieplym jak i zimny silniku .tak wiec masz do obserwacji zbiorniczek plynu a wlasciwie to co sie wyczynia w nim podczas gdy auto jest zimne.
uszkodzony czujnik temperatury nie spowoduje ze plyn w ukladzie chlodzenie zacznie gotowac sie wiec to tez jest zly trop.
bardzo dziwny przypadek i to w ujemnych temperaturach.jestem sklony powiedziec ze to termostat jest winny,skoro wszystko bylo ok.
co do wentylatora to oznacza żę pracuje na 2 bieg z większą prędkością aby zbić temp. spróbuj włączyć ogrzewanie na maxa. i nawiew i sprawdź czy temp. spada lub się utrzymuje na normalnym poziomie,bo faktycznie to może być termostat.
Poziom oleju się nie zwiększa, więc to chyba nie uszczelka jednak. Zobaczę jutro rano jaki jest poziom płynu w zbiorniczku i jak temp. zachowuje się po włączeniu ogrzewania i nawiewu.
Termostat wymieniałam, być może trafiło na uszkodzony. Cóż, pozostaje obserwować. Wcześniej było ok pewnie przez tą dziurkę w termostacie, bo cały czas ciecz krążyła w obiegu.
prosta sprawa sprawdz waz ktory idzie od termostatu to jest waz pod agregatem klimatyzacji
nas interesuje ten kruciec a wlasciwie waz ktory jest nasuwany na niego bo on idzie do chlodnicy (o ile sie nie myle to jest waz dolny) sprawdz jak znowu auto sie zagotuje czy ten waz jest cieply,nie bedzie cieply to oznacza termostat
Załącznik 8248
Dziś rano w czasie jazdy do pracy sprawdziłam temp. na klimatroniku i łapało 90-100 st. pomimo, że na wskaźniku na desce rozdzielczej pokazywało 90 st.. Przy włączonym nawiewie temp. wolno spadała i była mniej więcej stabilna, przy wyłączonym rosła (czyli jest zależność między włączonym nawiewem, a temp. jaka się utrzymuje). Sytuacja ze współzależnością prędkości do temp. była taka jak napisałam w pierwszym poście czyli przy wolnej jeździe nie rosła przy szybszej rosła.
Ciepłotę węża sprawdzę po dotarciu z pracy do domu, dziś rano nie zdążyłam.
Witam, podepne sie troszke pod temat. Mam pytanie dotyczace temperatury plynu chlodzacego w silniku. Otoz w dniu dzisiejszym po odpaleniu auta (-19 st.) na wyswietlaczu wyskoczyla mi kontrolka temp. cieczy plynu! ( czerwony termometr z "falami na dole"). Przewaznie mi sie to dzieje w naprawde niskich temperaturach. Kontrolka mruga przez chwile i wydaje dzwiek przez okolo 10 sek. po czym znika. Chcial bym sie dowiedziec czy mam sie tym przejmowac czy to normalne przy takich mrozach ? Co do plynu G12 to na pewno nie jest on zamarzniety itd. Moze pytanie laickie ale wolal bym uspokoic swoje przypuszczenia ..
Też tak miałem ale przy mniejszych mrozach. Przed odpaleniem było za mało płynu a po odpaleniu i rozgrzaniu poziom się lekko podnosił. Dolałem płynu i jest ok. Może płyn zmienia swoją objętość przy zmianie temp?
hmm no w sumie nie duzo brakuje do niskiego poziomu. Takze moze masz racje ze przy tych mrozach powinno byc go troszke wiecej.
Za kontrolę poziomu płynu odpowiadają te dwa pręciki w zbiorniczku wyrównawczym, zerknij czy wszystko z nimi ok. Tak samo wtyczka na zbiorniczku... może coś się zaczęło tam dziać przy tych mrozach.. Jak wszystko jest ok to tak jak pisałem dolej płynu i zobaczysz czy kontrolka dalej będzie się świecić.
Ja mam problem tego typu, ze po 2-3km jazdy, kontrolka temp wskakuje na 120st i piszczy ze sie zagrzal. Przewody lekko cieple, płyn nowy, termostat wymieniony kilka dni temu. Wyłącze silnik, zalącze po kilku sekundach ponownie i znowu jest 60st na zegarach i znow sie zagrzewa, po ponownym wyłączeniu i załączeniu silnika temp wchodzi do 90 i spada pna okolo 70st i normalnie sie juz auto grzeje do 90 i spoko. Czy moze to byc czujnik temp. silnika? zamarza on albo cos?
A mi do tego właczyła sie kontrolka z temperatura :/ nie wiem co jest grane spróbuje dolać płynu do chłodnicy może to pomoże przez te mrozy nasze auta głupieją...
Witam.
Mam wielką prośę. Chciał bym prosić o zmierzenie napiecia na stykach w kostce czujnika temperatury. Jedna para to styki 1 i 3, druga to 2 i 4.
Ja na 1-3 mam 4,7V natomiast na 2-4 mam 1,7V. Boli mnie te 1,7V - chyba za mało (mierzone na liczniku - nie we wtyczce, wiec to nie wina "kabli").
Witam,
Co może być nie tak jeśli w czasie jazdy na kanale 49 pokazuje temp. 100 st., a na zegarze 90 st. i nie rośnie. Termostat i czujnik wymienione i teraz nie wiem czy to jest poprawne.
Pozdrawiam
Mam to samo, podczas jazdy dochodzi do 110st na klimatroniku, za to na zegarach 90 stopni równe. Czujnik temp. cieczy padł?
Co do info z kanału 49 i 51 jest to od dawna drążony temat. Ja osobiście nie ufał bym tym wskazaniom tylko podłaczył vaga i zweryfikował jaka jest temp widziana przez ECU. U mnie temp na kanale 49 nigdy nie schodzi ponizej 30*C a na 51 nigdy nie przekracza 75*C. Czujnik i termostat nowe ori, temp sprawdzona na vagu i jest prawidlowa czyli ~87-90*C zależnie od jazdy.
Wiecie co jest powodem, ze tak skacze mi temperatura? Termostat nowy, płyn nowy, czujnik cieczy nowy !? Miał tak ktos, bo ja juz nie mam pomysłu...
http://www.youtube.com/watch?v=qIUib7878eI
zrob test licznika bo to wyglad na problemu z licznikiem badz z instalacja
Licznik wątpie ze uwalony, bo auto po lekkim rozgrzaniu nagle wskakuje na 120st i załącza sie wentylator chlodnicy. Po kilku minutach jak auto zgaszone postoi wskazowka opada do stanu faktycznego jaka jest temp silnika,i rozgrzewajac auto normalnie siega 90st .. :/ stalo sie tak jak przyszly te mrozy, i nie umiem do tego dojsc.. chyba pora na wizyte u mechanika.. a co z czujnikiem na chlodnicy?
Zrób jak prosto ci napisał-test licznika,sprawdź błędy,prównaj wskazania temp. w blokach silnika 07 i instrumenty 03 ale coś mi się wydaje że wiążka do czujnika coś jest uszkodzona(może zaśniedziała-przeczyść styki)można też sprubować wyczyścić styki we wtyczkach liocznika..
Na kanale 49, temperatura tak samo wariuje jak na zegarach, czyli pokazuje 121 stopni dokladnie, po unormowaniu, pokazuje faktyczną temperature cieczy/silnika. Jesli on wysyla sygnal na 49, to moze przez to faktycznie szaleje temperatura.
A co do błędów mialem jeden, 16500- czujnik temperatury silnika, za wysoka wartość. Jesli chodzi o ten czujnik zielony, 4-pinowy, to został wymieniony, błędu nie ma, temperatura dalej szaleje..
czujnik temperatury jest cztero pinowy i 2 piny ida do ECU a 2 do licznika.za uruchomienie wentylatorow odpowiada czujnik zamontowany w chlodnicy
O tym 4- pinowym wiem, najpierw go obstawiałem ze padł, wiec wymienilem dzis na nowy, problem dalej ten sam. Cos wysyła sygnał ze auto sie przegrzewa i pokazuje 120st. Po kilku minutach zgaszonego auta, normuje sie ( moze przyzwyczaja do ciepla? ) i temp. leci w gore normalnie, jak to przy rozgrzewaniu samochodu. PROSTO, myslisz ze wymiana czujnika na chlodnicy pomoze? czy nie tedy droga?
nie ma sensu wymieniac jezeli nie ma sie konkretnego tropu
post numer 25 diagnostyka sterownika oraz wentylatora
http://www.a3-club.net/forum/showthr...300#post614300
zaraz po odpaleniu uruchamiaja sie wentylatory to moze wskazywac na uszkodzenie czujnika.Prosta sprawa,odlacz koste od czujnika i to juz cos nam wiecej powie.ale przede wszystkim to diagnostyka zlaczem VAG.bardzo duzo informacji moze na to dac.
Moje przypuszczenia sa takie iz to czujnik temperatury moze byc uszkodzony skoro podaje zle wartosci zarowno na licznik jak i do ECU.instalacja jest osobna do sterownika silnika i do licznika
Nie uruchamiaja sie zaraz po odpaleniu, tylko po czasie jak auto sie lekko zagrzeje, czyli węże są cieple itp, wtedy nagle pokazuje na liczniku 120st, na kanale 49- 121st, sterownik widzi ze auto sie przegrzewa i zalacza wentylatory, a tak naprawde auto moze ma z 40-60st. Czujnik wymienilem, nie mozliwe zeby tez byl zly. Nie mam vaga zeby sprawdzic tak auto konkretnie :/
niestety kolego musisz umowic sie z kims na forum na vagownie bo poki co to ciezko stwierdzic co jest dokladnie winne.niestety ale wszystko wskazuje na czujnik bo zle wartosci sa zarowno w sterowniku i na liczniku,mozna powiedziec ze jednakowo zle pokazuje w obu przypadkach.
mam tu tabelke rezystancji czujnika i mozesz zmierzyc multimetrem uniwersalnym
Załącznik 8337
Hmm nowy czujnik i bylby uszkodzony.. zobacze instalacje jeszcze, bo moze ktorys z kabelkow nie łapie, i wariuje. Jutro odepne poszczególne czujniki i zobacze kiedy przestanie cokolwiek sie dziac, i bede w tym kierunku dzialać. No i Vag trzeba bedzie przywitac. Dzieki za pomoc, jutro dam znak co dalej.
niczego nie odpinaj poki nie zmierzysz rezystancji na czujniku.wymontuj wtyczke i umiesc na nozkach czujnika miernik i pomairem rezystncji,odpal auto i obserwuj jakie sa wyniki rezystancji dla poszczegolnych temperatur
a jaki to licznik , jak jager to obstawiam silniczek , u mnie tak paliwo wariuje , sprawdzaliśmy na vagu i rezystancje i grało.
Wczesniej byl błąd 16500 czujnik temp silnika, za wysoka wartość, wiec go wymienilem. Problem dalej jest, czujnik wysyla sygnal, ze auto po chwili jak sie zagrzeje ma 120st i zalaczaja sie wentylatory, a po dotknieciu wezy ma moze z 50 wg mnie. Dzis zbadam ta rezystancje. Moze faktycznie ten czujnik FEBI tez jest padniety ..
Panowie pamiętajcie o tym że odczyt na klimatroniku jest odczytem cyfrowym na zegarach analogowy.
Witam!!!
Dzięki wam częsciowo rozwiązałem swój problem z temperaturą cieczy:-) czytam na bierząco. Po wymianie czujnika temperatury tego zielonego 4 pinowego, na zegarach wskakuje 90 stopni i się utrzymujewcześniej było 60-70 maks. Obecnie po podłączeniu na vagu dochodzi nawet do 107-108 i na 49 kanale na klimie pokazuje taką samą wartość jak na vagu. Niepokoi mnie to że wentylatory sie nie załączają, czy to normalne? Przy jakiej temperaturze powinny się załączyć? Na liczniku analogowym pokazuje cały czas równo 90. Czujnik drugiego biegu wentylatorów wymieniony na nowy.