Mi chodzi o to, że jak pompka zamokła, to mogły te przewody, które Ty przepinałeś też zamoknąć i np nie łapie bo zaśniedział itp.. ;)
Printable View
Mi chodzi o to, że jak pompka zamokła, to mogły te przewody, które Ty przepinałeś też zamoknąć i np nie łapie bo zaśniedział itp.. ;)
Pany w czym może być problem, otwiera mi cały czas klapę bagażnika po zamknięciu nie mogę jej otworzyć łapiąc pod listwą z podświetleniem rejetki, jedynie w grę wchodzi otwarcie kluczem. Jedynym sposobem żeby nie wyła jest zamykanie klapy na stałe, ale przy czym jak chce ją otworzyć muszę zawsze używać klucza trochę to denerwujące i nie poręczne myślę że coś mi doradzicie.
Ps. Jak zdjąć ten plastik/osłonę pod klapą bagażnika od strony wnętrza? Ona jest na zatrzaski?
Plastikowa śrudka od strony boczka tylnej kanapy, taka zaślepka na haczyku od oparcia. Później masz taki zatrzask od strony lampki (jak wlozysz rekę tam od spodu), wykręcasz o ile pamiętam mocowanie haczyków siatki i uszczelki luzujesz, powinno zejść.. :)
Co do pompki masz alarm? Jak masz, to gdy wyje powinien z tego co wiem wywalić bląd w VAG'u. Może pompka zamokła i dlatego tak się dzieje..
na moje oko to już nie jest wina pompki. kodowałeś na własną rękę czy u elektromechanika? jeśli robił to nieumiejetnie to być może jest to wina sterowników, mogła równie dobrze powstać blokada na prog. układu centraknego zamka, nie widac tego jako błąd. miałam ten sam problem z zakodowaniem kluczyka, jeden mistrz zalozył blok na sterowniku, drugi zdjął, ustawiał zakodował, problem rozwiązał. polecam poszukac gościa któremu nie trzeba powtarzać 3 razy o co chodzi
Hehe trochę inaczej bym to obstawił otwieranie i zamykanie drzwi jest jak najbardziej w porządku choć czasem a3 lubi się zatrzasnąć ale mniejsza z tym po prostu staram się nie zostawiać kluczy w środku. Moim zdaniem to wina jakiegoś sterownika, siłownika co mi cały czas otwiera tylko klapę. Już wiem jak zdjąć osłonę więc trzeba będzie w następnym tyg rozebrać i popatrzeć co jest winowajcą. Myślałem że ktoś miał podobny problem i mnie nakieruje w czym rzecz ale wielkie dzięki za pomoc :)
Kupiłem zamiennik kompresorka z allegro za 114 czy tam 119 zł. Wstawiłem działa, jednak to buczenie z silniczka teraz jest głośniejsze i chwilę to trwa, czy to normalne?
Jak miałem zepsuty - posypał się wirnik to grzechotało ciszej ale długo. Teraz głośniej działa, ale wszystkie zamki działają normalnie. Jak mozna tą popmkę zabezpieczyć przed wodą / wilgocią ?
Edit :
OK wszystko działa jak trzeba. Już normalnie zamyka i otwiera zamki nawet nie słychać działania. Podczas zakładania pompki zauważyłem że w miejscu gdzie zakłada się ta pompke na samym dole w tej wnece uzbieralo się z dwie szklanki wody!!! Widocznie spływy tylne zapchane . Przebilem ta gumową zaslepke co jest tam na dole i woda splynela. Sprawdźcie u siebie przed zimą.
Witam, ostatnio też trafiła mnie awaria centralnego i już wymontowałem pompkę z samochodu. Ktoś napisał w tym temacie, że żeby wymontować pompkę bez demontażu boczka w bagażniku i woofera to trzeba mieć chińskie rączki. Powiem Wam, że udało mi się wymontować tę pompkę w taki sposób ale z dodatkowymi utrudnieniami: z zamkniętą klapą bagażnika (wkładka zamka zardzewiała i WD40 nie pomogło) siedząc po turecku i robiłem to w nocy trzymając telefon w zębach żeby sobie poświecić. Moja sytuacja jest trochę mniej ciekawa, bo po rozebraniu pompki a raczej tego szarego plastiku okazało się, że jest konkretnie zjarana. Tu mała galeria.
http://images67.fotosik.pl/456/0bd4e780369fc026.jpg
http://images66.fotosik.pl/453/c8efba9efe423019.jpg
http://images68.fotosik.pl/453/8804ce0f4fa1730d.jpg
Teraz kilka pytań.
1. Jak oceniacie tę pompkę, warto w niej dłubać i kombinować na allegro są ale trochę drogie te z literką B?
2. Będę musiał programować kluczyk?
3. Czy da się kupić samą elektronikę?
4. Skąd takie zniszczenia? Styki we wtyczce, która spłonęła trochę zaśniedziały.
5. Czy przeglądać całą wiązkę kabli, żeby nie zniszczyć drugiej pompki/naprawionej starej pompki.
Arek.
PS. Z postu powyżej @BartekPDKP napisał, że nazbierało mu się wody w tym boczku i spuszczał przez gumową zaślepkę. Ja jak zmieniałem opony to usunąłem ciecz od strony nadkola, ale to nie była woda, tylko płyn do spryskiwaczy, także niekoniecznie spływy mogą być zapchane tylko nieszczelność w przewodzie do spryskiwacza tylnej szyby. Sam się zastanawiam, czy ten płyn do spryskiwaczy nie przyczynił się trochę do powyższej usterki.
1. Wg mnie nie.
2. Jak kupisz pompkę bez kluczyka to tak, jak z to nie.
3. Raczej nie da się, sprzedają to w komplecie. (ale pewności na 100% nie mam).
4. Jeżeli to płyn o d sprysków to wystarczyło trochę jebo na wtyczce i samozapłon naturalny się robi, to tam cały czas płynie napięcie.
5. Jak kable przy kostce ok będą to ja bym nie patrzył, ale tutaj decyzja jest Twoja.
Styki na kostce i tak będę musiał poczyścić, bo są niektóre zaśniedziale.
Urodziło mi się jeszcze jedno pytanie. Czy jestem zobligowany do kupienia pompki "B" czy mogę kupić pompkę np. "E", która jest połowę tańsza i jest ich dużo oraz dokupić do niej pilota albo dorobić nowy pilot. Z tego co wiem, piloty działają na innej częstotliwości. Czy ekonomicznie się to opłaca? Czy pompka "E" nie posiada mniejszej funkcjonalności (np. domykanie szyb z kluczyka).
Arek.
Są ogólnie dwa rodzaje pompek:
przed liftem
po lifcie
Musisz dobrze przewertować ten temat i drugi co jest o pompkach, ale odpowiem Tobie na tyle ile wiem..
Mianowicie, możesz włożyć każdą pompkę, tylko nie każda obsłuży pilota, po drugie niektóre pompki (o ile się nie mylę końcówka B i C ) miały fabryczne problemy i były zstępowane chyba D i E, ale tutaj nie jestem pewien. Możesz kupić nawet komplet pompka + pilot i podmienić pilota ze swoim (mniej problemu), tutaj mogę polecić Tobie Marcina (buzz-astral), On dobrze doradzi i w dobrej cenie sprzeda :)
Funkcjonalność, z moich analiz (tak wiem, dziwnie to brzmi) każda pompka z A3 ma tę funkcję (niektóre wyłączoną kodowaniem), tylko jedne mają je z kluczyka w zamku tylko, a inne dodatkowo z pilota.
Możesz też trochę tutaj poczytać:
http://digakom.com/katalog.php?TYP_SORT=A&KAT_SORT=A3
interesują Cię pompki z obslugą RF, ale bez alarmu (lub jeżeli chcesz kodować, to z alarmem i go wyłączysz - chyba, że Twoja audiczka ma fabryczny alarm, to zostawiasz).
uff :D