-
Jutro jadę po nowy czujnik wiatraków. Mam 3 pionowy. Martwi mnie to bo na dworze 4 stopnie ciepła a on mi w trakcie jazdy osiąga 96 stopni i trzyma. To w lecie będzie rzeźnia. Na chłopski rozum odrzuciłbym ten czujnik bo on w trakcie jazdy powinien mieć 88-92 tak jak u reszty kolegów z forum.
-
no właśnie to 1 sprawa, a druga to by oznaczało że jednak termostat nie otwiera się ok. 90 st. A że on działa niezależnie od innych czujników tylko pod wplywem temp. otwiera sie i zamyka, to jednak proponowalbym dokladnie jeszcze raz go sprawdzic czy dobry i czy dobrze siedzi w bloku silnika, a pozniej dopiero jest uszczelka i krociec plastikowy.
-
Masz rację , jutro jeszcze raz go sprawdzę. Wymienię ten czujnik i musi grać. Brakuje mi pomysłu. Chłodnica nowa , wymieniona 2 tygodnie temu. Pompa wody odpada bo grzeje nagrzewnica. Układ odpowietrzony ,bo działa ogrzewanie.. Masz kolego jeszcze jakiś pomysł ?
-
Nie ma co się zastanawiać bo termostat masz skopany jeśli ledwo ciepły jest dolny krociec jak piszesz gdy silnik jest w temp.96-97 C. A nawet jesli bys mial zapowietrzenie to przy prawie 100st plynu chlodniczego jest takie cisnienie ze by wywalilo na bank zbiorniczkiem te zalegajace w przewodach masy powietrza i sie samo odpowietrzylo, a jak nie to by puszczala chlodnica wkrotce po takich akcjach.
-
Ja mam znowu problem. Termostat wykluczyłem bo zostały zmienione trzy. Czujnik G62 zmieniony niby problem zanikł na 10 dni i znowu to samo temp w jeździe skacze od 92-110 stopni. Vag pokazał przepięcie plusa akumulatora czujnika G62 (coś w tym stylu) Znajomy dobry elektryk powiada, że muszą gdzieś mi kabelki się zwierać i z tond takie dziwne wskazania. Trzeba przeglądać instalację.....
-
Witam szanownych forumowiczów. Ja tez miałem problemy z temperaturą silnik był zagrzany do 90st. C. a temp. skakała raz 70, raz 80 raz 75. U mnie był czujnik uszkodzony i tobie tez radze go wymienic i bedzie audiczka śmigac az miło. Haj
-
Witam, problem mojego typu jest dość nietypowy. Zaczelo sie od tego, że pewnego dnia z nagrzewnicy leciało zimne powietrze a temperatura silnika wskoczyła na 110-115 stopni. Wymieniłem termostat i chyba dostałem felerny bo nie puszczał dużego obiegu. Dla testu wywaliłem termostat całkiem, jest duży obieg, temp. silnika wskakuje dalej ponad normę tj. 115 stopni, na postoju 90. Z nagrzewnicy leci zimne powietrze, uszczelka pod głowicą cała, brak wycieków z układu. Wszystkie węże gorące w tym dopływ i odpływ z nagrzewnicy. Powyżej 90 załącza się wentylator. Płyn chłodniczy do -35 stopni. Ja już wyczerpałem pomysły :/
-
czaktor podajesz temp z licznika z klimatrnika jeśli taki posiadasz?
klimatronik czy z kanału 49? czy ktory?
podaj w jakich temp załaczaja sie wentylatory ale wg klimatronika 49 kanał, i przy jakiej temp dolny wąż od chłodnicy robi sie cieply i gorący.
-
Witam.
Jestem świeżo po zakupie Audi A3 1.6 BFQ 2003r. Niepokoi mnie wysoka temperatura silnika ( wody ) . Co dziwne po przekręceniu kluczyka na wstępie
wskazówka wędruje na około 74-75 stopni. Po około 2-3 minutach jazdy wskazówka stabilizuje się na 102-103 stopnie i tak jest przez cały czas , tzn.
przez czas pokonywania trasy 20-30 minutowej. Czasami jest sytuacja, że wiatraki się załączą , ale przy temperaturze około 103-104 stopni. Zbiją
temperaturę do 102-103 i się wyłączają. Dodatkowo wydaje mi się , że chłodnica po dotknięciu nie jest aż tak gorąca , aby miała tak wysoką temperaturę.
Myślę nad wymianą na wstępie czujnika temperatury 4 - biegunowego. Czytając fora może być to też termostat , pompa wody , pęknięta głowica , uszczelka
pod głowicą . . .
Proszę o pomoc forumowiczów , którzy spotkali się z podobnym problemem.
Jaka jest prawidłowa temperatura pracy tego silnika ?
Z góry dziękuję za sugestie.
-
krzys188 podaj wartości z kanału 49 klimatronika, na zimnym silniku oraz na rozgrzanym i jeszcze mozesz porównac te wartości z licznikiem czy sie zgadzaja