poziom oleju sprawdz kiedy chcesz , nie ma znaczenia czy cieply czy zimy, taki ubytek to musi byc widoczny. Nie masz mokrego dywanika od str pasazera?
Printable View
poziom oleju sprawdz kiedy chcesz , nie ma znaczenia czy cieply czy zimy, taki ubytek to musi byc widoczny. Nie masz mokrego dywanika od str pasazera?
Cze¶æ,
W czym rzecz, w czwartek po odpaleniu silnika, po ok 15s wywali³o mi alert o braku p³ynu. Otworzy³em maskê i patrze, ¿e faktycznie suchutko w zbiorniczku... no mo¿e trochê na dnie by³o. Sprawdzaj±c wcze¶niej co jaki¶ czas stan p³ynów nie zauwa¿y³em ubytków.
Stosuj±c dora¼ne ¶rodki dola³em wody i dojecha³em do domu bez problemu (ok 6km), bez przegrzania, wskazówka trzyma³a pion, wentylator siê nie uruchomi³
Po dojechaniu sprawdzi³em stan p³ynu, to mo¿e uby³o 1-2cm p³ynu, zak³adam, ¿e jak siê otworzy³ termostat to p³yn siê poszed³ w du¿y obieg i st±d ubytek.
Dzisiaj, przed wyjazdem sprawdzi³em stan w zbiorniczku i tam sucho, dola³em wody i pojecha³em w trasê, po drodze zajecha³em na stacjê benzynow±, sprawdzi³em stan i by³o Oki.
Zatankowa³em, zap³aci³em powiedzmy ok 10-15min, odpalam samochód i znowu alert o braku p³ynu. W ci±gu postoju uciek³o mi 75% p³ynu ze zbiorniczka. Ciê¿ko mi by³o zidentyfikowaæ miejsce
Podsumowuj±c: P³yn ucieka na postoju przy wy³±czonym silniku, podczas jazdy, póki co, p³yn ubywa w mniejszym stopniu. Oleju w silniku nie przyby³o, nie dymi na bia³o, nie widzê utraty mocy. P³yn w zbiorniczku ma poprawny kolor.
Jestem na czwartek umówiony do warsztatu, jednak przed oddaniem samochodu do naprawy chcia³bym byæ m±drzejszy o Wasze opinie. Wiêc je¶li kto¶ ma sugestie to chêtnie wys³ucham.
Ciê¿ko mi by³o zidentyfikowaæ miejsce wycieku, intryguj±ce jest dla mnie to, ¿e podczas jazdy wyciek siê uszczelnia, mo¿e w skutek wiêkszego ci¶nienia?
Poczytaj temat od poczatku.
Ja bym szukal przyczyne w chlodnicy.
Witam!
mam a3 1.9tdi 2000rok, niedlugo po zakupie auta zaswiecila mi sie kontrolka braku plynu. Dolalem wode destylowana(nie duzo - zeby czujnik nie reagowal), po przejechaniu ok 600km znowu mi sie zapalila kontrolka. Akurat teraz samochod jest w serwisie i poprosilem goscie zeby sprawdzil gdzie znika plyn, na poczatku powiedzial ze nie ma zadnych wyciekow po czym jeszcze raz sprawdzil i powiedzial ze problem jest z glowica, koszt naprwwy ktorej bedzie kosztowal 900-1400zl(glowicy nie sprawdzal tylko sie domyslal bo zauwazyl troche czarnego koloru w zbiorniku),
I teraz pytanie czy jest sens naprawy tego od razu czy jeszcze warto poszukac wyciekow samemu albo sprawdzic kluczowe elementy np. chlodnice, trojkat, uszczelke i tylko wtedy jechac do serwisu i wydawac kase? :/
jak mozna sie upewnic ze problem jest z glowica? :/
z gory dziekuje za pomoc!
zrobisz jak uwa¿asz
p³yn sam nie wyparowuje
mo¿esz sobie samemu dogl±daæ czy nie ma gdzie¶ wycieków
dogl±dnij tez zbiorniczek wyrównawczy mog± tam byc osady oraz pêcherzyki powietrza
mo¿esz te¿ spu¶ciæ p³yn i jak mechanicy powiedzieli ze jest zanieczyszczony to bêdzie widaæ
jak duzo ubywa bedzie kopcic na bia³o
Witam,
ostatni czêsto muszê dolewaæ p³yn ch³odniczy im agrysywniej je¿d¿e tym wiêcej. Na domiar z³ego dzisiaj na korku zobaczy³em dziwny osad. Czy to jest znak walniêtej uszczelki pod g³owic± ? Oleju silnikowego nie przybywa ca³y czas jest na tym samym poziomie. W p³ynie ch³odniczym nic innego siê nie znajduje.
http://img708.imageshack.us/img708/3897/emm1.jpg
Ja mia³em podobny przypadek wracaj±c w ten weekend znad morza, najpierw zapali³a siê kontrolka o braku p³ynu, gdy do dola³em i przejechaniu mo¿e z 4km, znów to samo... Okaza³o siê, ¿e wiatrak od ch³odnicy przeci±³ mi w±¿ i przez oko³o 3cm rozciêcie p³yn wycieka³, chlapi±c wszystko pod mask±... Ale po zastosowaniu doraznych ¶rodków, jako¶ uda³o mi siê dojechaæ do domu :cool:
Witam wszystkich podpinam siê pod w±tek mam problem z delikatnym wyciekiem w uk³adzie ch³odzenia, spod plastikowej rury to jest chyba wej¶cie do pompy ch³odzenia przy bloku silnika szczegó³y na zdjêciu, mo¿e kto¶ ju¿ siê z tym zmaga³, jaki rodzaj uszczelnienia ? jak to wymieniæ itp. cieknie tylko na postoju np. przez noc na zimnym silniku ? pozdrawiam
A3 2000rok 1,6 benzyna silnik APF fotka:
- - - Aktualizacja postu - - -
fotka jeszcze raz :
- - - Aktualizacja postu - - -
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9454f3dbe.html
Witam. Zauwazy³em ubytki plynu chlodzacego, oraz plame pod silnikiem po postoju. Plynu ubywa dosyc sporo i na 99% chodzi o to miejsce:
http://images64.fotosik.pl/922/a17d6a1440f4b13f.jpg
http://images64.fotosik.pl/922/3fb2d88977054133.jpg
zlapalem ten wê¿yk na dodatkowe opaski ale nic to nie pomoglo, dalej z tego miejsca leci p³yn (wê¿yk jest zaraz nad napinaczem rozrzadu). Czy musze wymienic wê¿yk na nowy, czy to mo¿e byc wina tego na co ten wê¿yk siê nak³ada? (ta zapocona rurka)
znalaz³em numer czê¶ci w etce (1J0122109R) czy ten trójnik mo¿e pêkn±æ i przez to niego sie leje?
kfasny - te¿ mia³em du¿y ubytek p³ynu przez to "kolanko". Jak je wyjêli i pokazali mi w warsztacie to okaza³o siê, ¿e od spodu jest ca³kiem spêkane. My¶lê, ¿e tylko wymiana ale niekoniecznie do kupienia w salonie, s± sklepy z artyku³ami gumowymi i tam s± wszelkie takie gotowe elementy na wymiar.