pytanie do specjalistów odnośnie oleju Motul, aż taki dobry jest że większość zalewa nim ? co ma takiego w sobie że jest lepszy od Castrola lub Mobil'a ?
Printable View
pytanie do specjalistów odnośnie oleju Motul, aż taki dobry jest że większość zalewa nim ? co ma takiego w sobie że jest lepszy od Castrola lub Mobil'a ?
Zmierzam w stronę Motul'a Xcess 5w40, jestem tylko nadal sceptycznie nastawiony na płukankę przed, myśląc rozsądnie jak silnik jest dobry i nie rozszczelniony to po takiej płukance nie powinno mu na pewno nic zaszkodzić.
King: przeczytaj cały temat to się dowiesz :D
Dziękuje Cosmo oraz Quash'owi za dobrą lekturę na dzisiejszą noc.
To i ja proszę o małą poradę który z tych do 1,6
http://www.halfords.ie/webapp/wcs/st...Id_212419#dtab
http://www.halfords.ie/webapp/wcs/st...one=PDPz1#dtab
bo według tej strony to castrol
http://ew5.earlweb.com/recommendatio...=&vehicle=1766
ale castrole to chyba bym musiał dwa kupić a mobil 1 wystarczy jeden, o motulu mogę zapomnieć w tym kraju (gdzie np. w sklepie co niby wszystko wiedzą o sprzętach hi-fi, o pytanie o głośniki yamahy śmiech i politowanie, że motorów nie mają)
gdzieś widziałem prestiżowy test o olejach w stanach, i jedynym europejskim olejem który spełniał tamte wymagania był elf, który nie był nawet w czołówce, wygrane oleje i cała reszta to firmy o których nawet nie słyszałem, a podobno biją na głowę mobile, castrole itp. a wymienienie ich nazwy budzi uśmiech tam. Ciekawe ile w tym prawdy a ile marketingu.
Wiekszosc olejow i ich testow na rynek USA budzi usmiech politowania ludzi odpowiedizalnych za normy Europejskie, wiec akurat zadnymi testami z USA sie nie kieruj. Co do twojego pytania odnosnie oleju to oba przez ciebei wymienione sa...... az za dobre ;) generlanie oba spokojnie spelniaja wymagania stwiane przez twoj silnik wiec po prsotu zdecyduj sie na ten ktory ci bardziej pasuje czy tez marketingowo czy tez jak pisales ze wzgledu na ilosc w butelce, osobiscie wole i bardziej ufam Mobilowi. Z uwagi na to ze bedziesz kupowal w UK nie odradzam Castrola bo tam chyba nikomu nie chce sie bawic w podrabianie olejow ktore jest tak nagminne u nas.
Statoil 10w40
Szukałem na forum na temat tego Oleju silnikowego ale nic nie znalazłem, podobno niczym nie różni się od Castrola a w dobrej cenie go zalałem bo kolega sprowadza je z zagranicy, miał już kiedyś styczność z tym olejem?
Statoil robi bardzo dobre produkt jednak nie jest nastawiony na sprzedaz olejow samochodowych przez co tez nie prowadzi zadnego marketingu zeby produkt byl rozpoznawalny, jakosciowo na pewno nie gorszy a nawet lepszy od castrola ( przynajmniej jesli porownujemy oleje z podobnej polki ). Jedyna uwaga z mojej strony ze jednak na zime lepszym pomyslem jest 5wx czy nawet 0wx . Jest jakis konkretny powod dla ktorego chcesz zalac 10 ??
Tylko taki pół syntetyk ściągnął w beczkach i sprzedaje 17zł litr mi za free daj pierwszy raz dlatego pytam :), ogólnie zawsze lałem castrola 10w40. Nie mam jeszcze rozeznania na temat 5wx czy 0wx, ale coś kojarzę to z dieselami a nie benzyniakami ale mogę się mylić.
panowie mam pytanie odno?nie zmiany oleju
do tej pory la?em castrol 5w40 p?? syntetyk
po za?o?eniu instalacji LPG znajomy poleci? mi olej
MOTUL SPECIFIC CNG/LPG 5W40 http://allegro.pl/gdansk-motul-speci...1409190928.htm
co mo?ecie powiedzie? o tym oleju
ewentualnie prosz? o porade jaki wybra? z marki Motul
jesli nie masz problemu z aktualnym olejem to zostan przy nim
Olej ..cieżka sprawa poczytałem i generalnie tak zamieszaliście mi w głowie że juz sam nie wiem.
Posiadam audi od jakiegos miesiaca i bede chcial wymienic olej tylko ze sumiennie nie wiem na jaki
auto ma przejechane 200tysiów, zrobilem moze 1500km i nie zauważyłem zeby auto bralo olej
nigdy wczesniej nie mialem auto z turbina wiec nie do konca wiem co jej szkodzi a co nie
potrzebuje najzdrowsze najrozsadniejsze rozwiazanie
z tego co wyczytalem to chyba 10w 40 polsyntetyk jest rozwiazaniem, nie za gesty nie za rzadki, jedni chwala drudzy nie, jednym auto pali ten olej innym nie,
nie mam żadnych wycieków ani poceń i chcialbym zeby tak pozostalo
poradzcie chlopaki ktorzy macie uturbione 1.8 co polecacie, co sami mieliscie, co macie teraz i jak wam sie sprawuje?
dzieki