Wygląda na źle wyregulowany wybierak do którego podpięte są linki dźwigni zmiany biegów....
Printable View
Wygląda na źle wyregulowany wybierak do którego podpięte są linki dźwigni zmiany biegów....
a może to sprzęgło albo stopa sprzęgła ?? u mnie tak było że na wyłączonym silniku wszystko wchodziło a jak zapaliłem nie dało się biegu wrzucić no i okazało się że dwie rzeczy się zbiegły z czasem, pęknięta stopa sprzęgła się odkształciła i nie puszczało i tarcza sprzęgła też już była do wymiany. koszt naprawy okolo 1500.
Mam podobny problem, czasem nie moge wbic lub wybic biegow w szczegolnosci 1 i r. Do tego czasem jak wbije 1 i nie moge wybic to drzy pedal sprzegla. Auto chodzi normalnie, nie slizga ani nic
Dodam jeszcze ze jak sie zablokuje i zostawie auto np na parkingu zablokowane wylacze zaplon to skrzynia sie odblokowuje.
Miałem to samo, u mnie dochodził jeszcze objaw dziwnego dźwięku przy puszczaniu sprzęgła oraz pedał sprzęgła czasami się blokował w 3/4 długości. Pomogło porządne odpowietrzenie z wymianą płynu. Jak na razie jest ok, zobaczymy jak będzie później
Powiedz mi kolego czy objawy pojawiły się nagle ? Czy po wymianie dwumasy i sprzęgła ? Temat był już opisywany na forum. Miałem identyczne objawy - jak się okazało najgorszy scenariusz - luz na wałku skrzyni biegów ( czesty objaw skrzyń 6 biegowych ) opisywany zarówno na forach VW. U mnie skrzynia poszła do regeneracji i mocno potrzepała po kieszeni...( można kupić używaną ale jest to taki troszkę kot w worku ). Jest jednak sposób oby ominąć wyciąganie skrzyni i likwidację luzu poprzez dorobienie tulejki/podkładki ( również opisane na tym forum ) ale to już jest wg mnie troche kaskaderka i nie wiadomo i ile wytrzyma, na pewno pozwoli na tymczasowe zaoszczedzenie pieniędzy.
Auto mam 1.5 roku. Sprzegla nie ruszalem bo nie daje objawow, jedynie lozysko oporowe od czasu do czasu zapiszczy przy puszczaniu sprzegla i np na luzie wcisne sprzeglo do polowy slychac delikatne rechoczenie. Ale tulko na polsprzegle. Auto chodzi. Wlasnie obstawiam skrzynie. Dzieje sie to tylko na postoju/ parkingach. Albo podczas cofania zablokuje sie i nie da rady wybic biegu albo jak sie da to z luzu nie da sie wbic 1,2 badz r.
Jak wylacze silnik to wtedy ta blokada puszcza. A powiedz mi ile wyniosla Cie regeneracja skrzyni??? I jakie objawy miales? Slyszalem ze jak sie robi ten luz to na piatym biegu charczy, a u mnie cichutko. Co do objawow to wytepuja juz gdzies od 8 miesiecy. Lecz sa rzadkie i czesto jezdzac ani tego nie zauwazam. Gdy skrzynia się zablokuje wydaje troche inny dzwiek niz normalnie cos jakby obroty silnika sie zmienilo ale stoja w miejscu.
Za regeneracje czyli: wymiana wałka głównego, wymiane łożysk, synchronizatorów, oraz tylnej obudowy ( praktycznie we wszystkich przypadkach gdy robi się luz to wałku to wyciera on dziure w tylnej obudowie skrzyni ) do tego trzeba doliczyć demontaż i montaż skrzyni, nowy olej bo w starym pływały opiłki. Razem impreza wyniosła mnie 2500 zł. Gdy odbierałem samochód mechanik pokazał mi na placu 2 inne A3 które przyjechały z tym samym problemem. Wczoraj odebrałem samochód, teraz skrzynia pracuje elegancko.
Jest ktoś w stanie odświeżyć zdjecia ze strony 7 z opisu n0w3y_pl? Co do naprawy luzu?
Panowie a mam taką zagadkę ze swoją ulubienicą męczę się z tym od dłuższego czasu.Biegi chacza i ciężko wchodzą podczas poruszania pojazdu,na postoju czy auto odpalone czy zgaszone czy ciepłe czy zimne wszystko jest ok.dodam że dwumas,sprzeglo,wysprzeglik,olej w skrzyni nowy ori,jedynie pompa sprzęgła pod pedałem nie wymieniana.co może być przyczyną takich objawów proszę o pomoc