Tak to normalne. W AVU temperatura otwarcia termostatu 104 st C. U mnie jest tak samo.
Printable View
Z Chłodnicy powinny
spojrz strone wstecz post 590
panowie boje się bo jak dzisiaj jechałem to temperatura na analogowym i cyfrowym doszła do 115 i spadła do 90 na analogowym a na cyfrowym od 100 do 107. Kurdę nie wiem czemu czujnik nowy, tak jak by termostat puścił płyn w obieg poleciało ciepłe powietrze w kabinie i temperatura spadła. Wąż górny gorący a dolny chłodny czy to prawidłowo? Dodam że jak robiłem test polskim vagiem wentylatorów kręcił się tylko ten mały, czy tak być powinno czy obydwa powinny startować? pomocy bo silnik nowy i nie chcę go zagrzać:(
Tutaj na chomiku jakiś kolega ma serwisówkę do AVUi BFQ. Poczytaj tam jest wszystko opisane co jak sprawdzić.
http://chomikuj.pl/mikser78/Octavia+...,754335539.pdf
niestety link nie działa....
podłączyłem wiatrak na krótko ten duży i ani drgnie, zatarty. mały wiatrak śmiga. Jak by ktoś miał na zbyciu najlepiej w warszawie lub jakiś namiar to proszę o kontakt.
Cały nowy wiatrak kosztuje około 150zł. Powinni mieć w każdym lepszym motoryzacyjnym, możliwe że na zamówienie będzie.
jaki jest numer katalogowy samego wiatraka i wymiary do a3 AVU 1.6 102km 2001 rok?
Ile płynu chłodniczego wchodzi w układ, ponieważ na dniach będę wymieniał termostat i przy okazji wymienię płyn. Ile zakupić koncentratu.
Z góry dzięki!
ok 5l
kup 5l koncentratu. Po wymianie termostatu wlej go całego, a do pełna dolej wody.
bzdury
po co mu 5L koncentratu ?
z reguly rozrabiamy ( z woda destylowana ) w stosunku 1:1 wiec 3 litry wystarczy w zupelnosci i do tego sporo zostanie na to zeby przeplukac caly uklad
Jestem po wymianie termostatu któremu moim zdaniem trochę za dużo czasu zajmowało uzyskanie temperatury silnika mniej więcej 90 C aczkolwiek taka wskakiwała. Wymieniłem termostat aktualnie jest on firmy Vernet (35zl) i teraz jest jeszcze gorzej :( w tym momencie uzyskać 90 C jest wręcz nie możliwe potrafię przejechać miasto a wskazówka nawet nie drgnie a jeśli już zacznie wstawać to bardzo mozolnie jej to idzie... Moim zdaniem jest to wina ewidentnie termostatu jednak jest on nowy tylko ta cena jakaś taka śmieszna była. Jaki polecacie kupić żeby mieć pewność że będzie wszystko tak jak być powinno ? I jeszcze jedno małe pytanko po jakim czasie u was wskazówka zaczyna się podnosi się i osiąga 90 C?
Ja Ci polecam termostat albo ori albo Wahlera. A co do twojego pytania to gdzieś po przejechaniu 8-9km mam już te 90stopni
na climatroniku wygląda to tak: po odpaleniu silnika wchodzę w 51c i temperatur rośnie z dosyć przyzwoita prędkością do równego 90 po jakiś 9 km. Ale wskazówka na licznikach cały czas leży, wskakuje na 90 dopiero po przejechaniu jakiś ~35km . Przy postoju wskazówka opada do jakiś 80 C po ruszeniu wskakuje z powrotem na 90 wiec chyba prawidłowo akurat to działa ale co do reszty to nie wiem...:(
To ja bym bardziej pokusił się o wymianę czujnika cieczy chłodzącej bo to on może błędną temperaturę na zegary podawać aczkolwiek jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi :)
Też stawiam na czujnik temperatury hmm... a jak masz temperaturę na kanale 49 ??
Problem chyba sam się rozwiązał . Dzisiaj po przeczytaniu jeszcze paru tematów poszedłem do samochodu i po dociskałem kostki w pobliżu czujnika temperatury wody (4 pinowa) i pod przejechaniu samochodem 3km już wskazówka sięgała pod 70 C na zegarach a po chwili 90 C termostat puścił obieg i dalej było OK :)
Jak po Twoim dociśnieciu wtyczki do czujnika G2/62 problem znow sie pojawi to stawiam na walniety ten czujnik.
kurde mam to samo wymieniałem termostat,czujnik też ale na zegarze temperatura powoli wbija się do 90 dodam że na klimatroniku dużo szybciej osiąga 90 stopni
Jakie powinno być napięcie tej kostki którą wpinamy do czujnika temperatury ?
hmm ja wymieniłem termostat na wahlera ale dalej nie osiągał 90 stopni zalozylem spowrotem stary jak byl bo w szklance z wrzatkiem szybciej otwierał oryginał. Wymienilem czujnik 4pinowy na węzu i dalej nic. Jak stoi samochod 90stopni bd miał jak tylko rusze przejade z kilometr wskazówka pikuje na 60 stopni i nie chce sie juz podnieść.. na swiatlach jak auto stoi delikatnie rośnie ale tylko jak rusze spada w dół. Dodam że dziś na warsztacie czytałem go KTSem to "czujnik temp. zasysanego powietrza" wynosiło -14 stopni a auto stalo caly dzien w cieplym warsztacie a na dworze dziś bylo z +10 stopni jak nic. Czy to bedzie ten czujnik ? i gdzie on się znajduje ? w przepływomierzu ?
sprawdzałem w szklance dobrze domyka tez. nieszczelnosci nie ma żadnych. Jest jakas możlowość że to ten czujnik ?
przy jakiej temperaturze otwiera sie i zamyka?to ma zanczenie
cześć,
jako że jest to wątek o temperaturze cieczy-płynu chciałbym zadać pytanie nie brudząc w nowym temacie,
zatem mam audi a3 1.9 tdi 110km, mam do wymiany czujnik temperatury cieczy z racji że na zegarach ciągle pokazuje 60 stopni :(
czy może ktoś ma pod ręką zdjęcie gdzie w tym modelu znajduje się ten czujnik ?
dodam, że używałem wyszukiwarki i prawie wszystkie tematy dotyczyły silników iskrowych, a w nich podobno trzeba wymieniać cały termostat, chyba że się mylę ?
no i po mojej wypowiedzi widać że jestem nowym użytkownikiem :P
Na forum sa fotki , tak na szybko z elektrody (post kolegi Sztomel) -http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1943944.html
zagotuje wodę w szklance wkleje wrzącą. Termostat otwiera wyciagne go i w oczach się zamyka
sprawdzalem dalej na kompie no to ten czujnik temperatury zasysanego powietrza dalej pokazuje -14 stopni ;p
Witam serdecznie a jak tak całkiem z innej banki czy jest możliwość sprawdzenia jaka temp. pokazuje przełącznik termiczny ?? Chciałbym zobaczyć jaka temp pokazuje oraz podgrzać trochę autko i zobaczyć czy przełącznik załączy mi wiatrak.
Koledzy w 1.8 20V w którym miejscu jest czujnik?? Widziałem coś z prawej strony głowicy na takim trójniku, to będzie to?? Tam są chyba nawet dwa czujniki:/
może ktoś mi powiedzieć co to znaczy ! na liczniku bo ja się nie znam
a moze opcja szukaj?zachecam to nie boli
http://www.a3-club.net/forum/showthr...658#post477658
http://www.a3-club.net/forum/showthr...081#post346081
http://www.a3-club.net/forum/showthr...826#post260826
Mam maly problem, dzis w cieply dzien wybralem sie na przejazdzke, i temp podczas jazdy trzyma 90st, ale jak stane to po chwili wzrasta, jak rusze to maleje, co to moze byc? jak temp rosnie na postoju to wentylatory sie nie zalaczaja, bezpiecznik ok, czyzby czujnik termiczny? wentylatory mi w zimie dzialaly jak mialem inny problem wiec watpie ze cos sie z nimi stało...
Koledzy a ja mam pytanie za co odpowiada czujnik który jest umieszczony na wężu górnym od chłodnicy, widać go bez zdejmowania osłony. Jest to czujnik 2stykowy. Dodam że chodzi o silnik AHF 99rok.
Z góry dzięki
EDIT: zaznaczony na zdjęciu żółtym kwadratem :)
http://images43.fotosik.pl/1441/fee7b8502015d398m.jpg
no dobra ale jakie masz to pytanie ?
przecież jest napisane :) za co odpowiada ten czujnik? bo mam problem z temperatura cieczy na VAGU, Na klimatroniku pokazuje dobrze, na zegarach też a na VAGu temperatura cieczy pokazuje -14stopni w chwili obecnej. Jak było chłodniej to pokazywał +/- -30. Dodam że czujnik G62 został wymieniony a problem pozostał:/
Koledzy mam problem z moja A3 1.9 TDI 90KM 2000r od samego początku jak ja kupiłem występuje taki problem a mianowicie gdy odpalam auto to temp jaka wskazują liczniki to 90 a po chwili rośnie do 120, włączają się wentylatory a po jakim czasie albo temp spadnie jest wszystko ok i utrzymuje 90 albo spadnie do jakiejś temp i potem znów się powtarza. Dodam że byłem na kompie żadnych błędów nie pokazuje, wymieniłem termostat a także czujnik najpierw jakąś podróbę a w zeszłym tygodniu oryginał z ASO i jest bez zmian. Przejrzałem dzisiaj instalacje zaczynając od wtyczki czujnika. Pytanie mam także czy przypadkiem licznik nie wytwarza takiego błędu? Proszę o pomoc Pozdrawiam.
pomoże ktoś?:(
Ile dales za oryginaly z ASO ?
Panus1 a czy wskazanie twojego czujnika od cieczy w każdym bloku gdzie jest możliwość sprawdzenia temp. są takie same czy tylko w 007 występują takie hece?.
Generalnie to w bloku silnika, w liczniku jest wszystko w porządku :mad: no i mam wrażenie że trochę za dużo pali
Ale chodzi mi o to czy we wszystkich grupach w blokach pomiarowych silnika występują błędne wskazania tzn.np., w grupie 000,001,002,005- sprawdz sobie w tych grupach czwarta wartość to jest temp. z wyjątkiem grupy 000 gdzie jest to poz.7 z tym że w tej grupie wartości nie odpowiadają stopnią metrycznym.