a u mnie TRW znikało w oczach na gładkiej ;)
Printable View
a u mnie TRW znikało w oczach na gładkiej ;)
to tak bywa jak się dobiera tarcze i klocki z różnej bajki. Czasami super zestaw współgra, bo strukturalnie jest dobrany ale czasami właśnie nie, i leci szybko albo tarcza albo klocki. Chyba niemal każda szanująca się firma robi zarówno klocki jak i tarcze i po co te kombinacje różnych zestawów, to nie wiem, doprawdy, oczywiście pomijam produkty z wysokiej półki typu Ferodo DS czy tez wszystkie kolorowe stuffy itd, ale popularne, budżetowe graty tak kombinować...u mnie po 10tys km ate klocek jest gruby kotlet jak dopiero co wyjety z pudełka a tarcza nie ma nawet 0.5mm rantu...
jak już wcześniej pisałem mam tarcze i klocki KAGER po 3 latach tarcza z zewnątrz bez rantu, wewnątrz pewnie jest, klocki w połowie. Całość 350 zeta. jeżdże po 140 po mieście i nigdy nie zdarzyło się żebym nie wyhamował.
w zeszłym roku założyłem ATE na tył i tak samo brudzą felge jak kager, a i zużycie widze szybsze... i sie czasem okazuje że badziewie tanie lepsze niż SUPER PAŁER BANANA BREJKS! :D
ate nie brudza felg i zużywają się w żółwim tempie. Kazdy chwali swój zakup bo ma uzasadnienie sam dla siebie wydanych pieniędzy, to takie ludzkie normalne. Szataniszzce nie wolno jeździć tak szybko po mieście, nie wiesz jaka jest dozwolona prędkość i ograniczenia ?? znowu namawiasz do złego..
W sumie to już słyszałem, że zwykłe ATE brudzą, w odróżnieniu od ceramicznych. Coś w tym musi być ;)
Ja założyłem ostatnio komplet p+t ATE (klocki i tarcze) zwykłych i na pewno powiem, że nie występuje żadne piszczenie ;) co do brudzenia, moje alusy wołają o pomstę do nieba więc tego niestety nie widzę :P (ale w przyszłym sezonie zobaczę)
szcerze mówiąc nie wiem czego to kwestia, co piszecie, może mam jakieś magiczne felgi ? ferodo premier kiedys syfiły tragicznie, pamiętam, ori klocki tak sobie natomiast teraz po trasie czy jazda po miescie, zupełnie nic a wiem jak potrafi wyglądać koło z pyłem od klocków. Róbcie jak chcecie, mogę zdj wyslac komus koła jak wyglada, jasne ze niemytego, badzmi poważni.
[IMG]http://imageshack.us/a/img713/4096/f9yc.jpg Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
http://imageshack.us/a/img6/9929/jcrp.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://imageshack.us/a/img62/9157/inms.jpg
Uploaded with ImageShack.us
tak wyglada koło po ok 500 km przebiegu bez mycia kół czy auta, ostatnio trasa autostrada. Jak to jest mega zapylenie koła, no to dziękuję. A jak ktoś nie wierzy no to trudno juz.
Mam pewien problem,a mianowicie jakie są wymiary tarcz i klocków w a3 1.8 99r?
ciekawe.. a co bedziesz sam rzezbil wycinał i toczył na tokarce ze chcesz wiec jakie sa wymiary ?
a na serio, kazdy srednio ogarniety sprzedawca dobiera po modelu, wersji, vinie itd auta hamulce, no chyba ze ktos robi mody i zmienia np na wieksze, no ale wtedy to sam wie doskonale co zmienił i co ma. A jak w sklepie ktos nie potrafi dobrac to zmien sklep bo taki smierdzi druciarstwem...jest kilka polecanych sklepów i wszystko co potrzebujesz znac to auto jakim jeździsz
Co do ATE mam u siebie zestaw tarcz i klocków hamulce swapowane na 312mm i mając swojego czasu białe alu po kilku hamowaniach były czarne co do hamowania z dużych prędkości bez zastrzeżeń..klocki zwykłe nie ceramiczne i możliwe .że to jest powód pylenia..
Teraz pytanie ponieważ dziwnym trafem ( może skrzywiło tarcze albo tłoczek przestał pracować jak należy) starło mi wewnętrznego klocka :/ gdzie pozostałe 3 mają spory zapas jeszcze jestem zmuszony wymienić je i potrzebuje rady czy inwestować w ATE ceramiczne a czy w coś lepszego jak np redstuffy ?? a może coś innego ??? proszę o opinie osoby która miała styczność z tymi klockami i jakąś radę ;)
jeśli starło Ci wewnętrznego to do wyciągnięcia tłoczek i czyszczenie/wymiana do tego nowe gumki.
Redstuff do agr? 280mm? no dobra ;)
jeździłem na redstuffach. Same och i ach. Tarcza do tego Turbogroove 312mm. (w 8L)
Super hamują, wydaje mi się, że po rozgrzaniu to już rewelacja. Nie piszczą, bardzo mało pylą.
W sumie jedyne z lepszych klocków, na których jeździłem i byłem z nich bezkrytycznie zadowolony.
Minus? Cena :)
tak jak Enten pisze, najpierw usuń źródło wykończenia klocka wewnetrznego a potem inwestuj dalej...uważam, też słusznie potwierdzam uśmiech Entena, że do agr absolutnie wystarczą ATE ceramic, które posłużą długo i skutecznie i absolutnie nic więcej tam nie potrzebujesz...jeszcze jak masz 312mm, bo Enten nie zauważyl tej istotnej informacji, to tym bardziej bedzie bardzo dobrze.
aaa... faktycznie, Marku masz rację, nie zauważyłem.
Zdrowa seria 312mm, tak jak piszesz Marku i Sema powinien być zadowolony! :)
A gdzie ja Panowie napisałem ,że mam AGRa i serie pod maską ?? :P jakby się czasem chciało temat aut lub wykresów przejrzeć to byście wiedzieli co w trawie piszczy a w tym przypadku pod maską ;) ale nie o tym mowa...i co do ogarnięcia wiem co należy zrobić chciałem tylko opinie uzyskać czy ceramiczne ATE czy red stuffy ( nie chodzi mi już o cenę bo jak inwestowac to tylko w dobre rzeczy ) bo wymienić i tak trzeba a hamowanie u mnie musi być bo emerytem nie jestem ;)
no jak, w podpisie masz agr , nie widzisz ?? nie zartuj ...:) a nie każdy ma czas na czytanie tematów wszystkich aut każdego użytkownika co napisze posta...tak czy siak wydaje mi się że ate ceramic przy 312mm wystarcza w zupełności. Pro-choice.pl mają dobre cenki na ATE.
Wiem Marku co mam w podpisie i mam to specjalnie :P nie każe i nie oczekuje od każdego ,że będzie czytał opis moich modyfikacji albo wiedział co mam pod maską :P zrobiłem sprostowanie waszych wypowiedzi i tyle ;) a co do opinii o to mi się rozchodzi bo jeśli nie wykorzystam w pełni albo nie widać dużych różnicy w pracy ATE ceramic do redstuffów to nie będę przepłacał :)..jak wspomniałem wcześniej mam zwykłe ATE i byłem z nich zadowolony ale ,że bardzo pyliły teraz jak coś dopłacę i spr ceramiczne :)
:DCytuj:
Szataniszzce nie wolno jeździć tak szybko po mieście, nie wiesz jaka jest dozwolona prędkość i ograniczenia ?? znowu namawiasz do złego..
szalał, szalał i przyszalał ;) chyba właśnie mi się skończyły... właśnie! czy żółta kontrolka na wyświetlaczu przedliftowym o taka - (O) - tylko nawiasy przerywaną liną ;) to koniec klocków?
Jeżdżę audiną od 4 lat i to moje pierwsze klocki, więc nie widziałem nigdy takiej kontrolki... Bo żółta jest też od paliwa, więc tu obstawiał bym że coś się skończyło... a znaczek jak przy hamulcach...
Ktos jeździł na klockach Textar ?
Też jedne z lepszych klocków. Jeśli się nic nie zmieniło przez parę lat to jakościowo tak jak ATE.
własnie w ładzie mam Textary, albo Trw Lukas i ludzie się bardzo pochlebnie wypowiadali ;)
a z tą kontrolka --- (O) ---to dobrze myśle że to koniec klocków?
Miesiąc temu wymieniłem komplet klocki + tarcze na ATE i powiem wam, że jestem rozczarowany bardzo. Dokładne mycie felg, później trasa 400km i z przodu pojawia się siwy nalot. Zrobiłem na nich może 1000km a już przy lekkim hamowaniu przy +-10km/h słychać pisk. Może po prostu trafiły mi się jakieś trefne ale kupowałem z dobrego źródła. Ciężko porównywać ale w tym samym czasie znajomy wymieniał w mondeo klocki na delphi i jakieś tarcze też z tańszych i jak na razie takich problemów nie ma. Drugi raz nie założę :)
Baldzi, jaki klocek, zwykly czy ceramiczny?
właśnie zwykłe.
jakie naloty jakie piski...montaż do kitu spieprzony albo lewy towar, jesli jednak pewne zrodlo, to montaz, dokaldnie trzeba oczyscic piasty, wszystko w zacisku musi grac idealnie, i byc spasowane, jak czytam niektóre głupoty o tym ze kola trzeba myc..no q...wa a auta calego nie trzeba myć ?? jak wy chcecie jezdzic , jak jeździcie, tu kazdy wrzuca foty wypicowanych nawoskowanych detailingowych aut itd w słoneczku, niech każdy wrzuci auto po trasie długiej albo niemytego z 2 tygodnie, czy taki błysk będzie, dziwię się jak czytam te wypowiedzi które nic nie wnoszą do tematu, są bez sensu po prostu, pisac byle coś napisać, ja wrzucilem foty do tematu, to Twoje kolo tak wyglada, czy gorzej? czy inaczej ? czy to wina hamulców czy jednak czegoś innego ?
siema.
Mój problem jest taki, że kiera bije przy hamowaniu.. Ostatnio stało się to coraz bardziej wkur.. uciiążliwe, więc trzeba to zrobić.
Opony na 100% wyważone, sprawdzałem na różnych felgach, napewno prostych, więc to wina tarcz... lub, jak mi mechanik powiedział piast / łożysk.
I teraz tak.. jakie tarcze / klocki będą najlepsze dla mojej A3, 1.9TDI 110km, 99 rok.
Nie chciałbym kupować tanizny, ale też nie celuje w najwyższą półkę. Poprostu wiem że za jakość trzeba zapłacić, ale chciałbym by produkt był warty swojej ceny. Z drugiej strony do prawie 14 letniego auta nie ma co ładować niewiadomo jakich części, więc liczę na optymalne rady ;)
Zatem, jakie tarcze/klocki/piasty ? ewentualnie co jeszcze mogę zrobić ?
Obecne tarcze mają rok , i zrobione 20 tys. Telepie przy delikatnym hamowaniu, jak hamuje mocno i gwałtownie bardzo delikatne drgania
dzięki i pozdrawiam
zimmerman gładkie, bosch, trw itd tak naprawde duzo sie nie różnią cenowo, tarcze zimmera stosunkowo niedrogie , mozesz spokojnie łykac 600zl calosc, nie wiem za ile mozna kupic cos przyzwoitego innego, za niecałe 500zl brembo+ferodo premier choc jedni narzekaja na brembo inni nie, jak mialbym patrzec co chwile w stresie czy juz sie pokrzywiły za 100zl taniej, to bym sobie odpuscil i dolozyl ta stówke. Za takie osczednosci wlasnie potem trzeba kupowac cały nowy zestaw, bez sensu moim zdaniem
ok, jak szukać łożysk / piast ? Jakieś konkretne czy to co mi allegro wyrzuci ? czy może z alledrogo powinienem wgl zrezygnowac
sema polecam ATE ceramic ja mam z przodu tarcza ATE Powe Disc 312mm i te klocki hamowanie rewelacja nawet po rozgrzaniu i nie pylą z tyłu chciałem przyoszczędzić tarcze mam ATE PD a klocki zwykłe ATE i pylą jak cholera a siła hamowania na tył nieporównywalna do przodu a felga czarna po przejechaniu dłuższej trasy !!!
witam, sądzę że moim aucie jest coś nie tak z układem hamulcowym, dobrze hamuje, tarcze na rzut oka b. dobre przód tył klocki też jeszcze grubo ale przy hamowaniu są drgania na kierownicy czuję jak by moje tarcze były lekko krzywe, ratuje mnie tylko wymiana tarcz na nowe? miał ktoś podobny problem?
nowe albo jeśli są bardzo świeże to ew. przetoczenie
ja myślałem że to od tarcz a okazało się że koła miałem niedoważone ;)
sprawdź najpierw koła zanim zaczniesz toczyć :D
Hej z przodu mam tarcze boscha 280mm i klocki ATE , kończy mi sie tył widze ze tarcze są dojechane a klocki po mału do wymiany więc nie będę toczył tarcz tylko do razu cały komplet ale nie chce tez wydawać 250 zł na tył macie cos rozsądnego jakis zestawik? chodzi mi o to żeby był w miare dobry bo to co mam teraz to sie nadaje na złom ;)
czeka mnie rozrząd i te pochłonie znaczny budżet bo na rozrząd nie chce byle czego , to co poczekac miesiąc i dołozyc pewnie co ?
napisz do pro choice, maja dobre ceny na czesci rozrządu i hamulce najlepsze, zamów sobie coś tam zaoszczędzisz
dzięki ;)
Polecam tarcze na tył OE skoda 55zł szt. i do tego klocki Fomar 45zł, sam mam taki zestaw i sobie chwale w dwóch samochodach. Szczegóły na PW.
Małe pytanie o tarcze i klocki do Audi A3 1.6 AKL 98r. Myślę nad ATE Ceramic,tylko czy warto brać cały komplet tzn ceramic klocki i tarcze czy tarcze ceramic a klocki zwykłe,czy będzie jakaś bardzo znacząca różnica? Chodzi o komplet na tył. No i pytanie mógłby ktoś podesłać numery katalogowe kompletu ate ceramic? Bo wertowałem allegro i chyba 90% to zestawy mieszany.
Edit:
Czy te komplety byłyby dobre i czy to ceramic czy mieszane?
http://allegro.pl/ate-tarcze-klocki-...562194428.html
http://allegro.pl/tarcze-pd-klocki-a...558152172.html
Pierwsze to zwykle tarcze i klocki.. W ogóle po co ty chcesz wkładać ceramiczne hamulce do 1.6 i na dodatek z tyłu ? Spokojnie wystarczą zwykłe, sam ostatnio zmieniałem na zwykłe i jest lux.
Poza tym, napisz do kolegi Franc, on dobierze odpowiedni zestaw w dobrej cenie !
R3luq, jeżeli nie masz jakiś super alusów, oraz nie planujesz zmieniać przednich to wkładaj zwykłe ATE, ja do swojeto 1.8t wrzuciłem std ATE od Franza (i tutaj jak kolega wyżej też polecę jego usługi) i jestem mega zadowolony, nie piszczą, pylić pylą, ale tak na prawdę znikome ilości (wcześniejsze pyliły mocniej). I pamiętaj, tył hamuje rzadziej i to na dodatek w mniejszym stopniu, jak już chciałbyś ceramic to moim zdaniem na przód, ale i tak wg mnie nie warto dopłacać (no chyba, że chcesz później mega inwestować, lub masz zbyt dużo pieniędzy - może trochę na forum oddać :P ).
Mam nadzieję, że coś podpowiedziałem ;)
Pozdro!
Moje tarcze są w opłakanym stanie.W ciągu 2 miesięcy skończyły się klocki i teraz nadszedł czas wymiany.Jeżdżę dość dynamicznie i chciałabym,aby koła stawały ,,dęba" .Co proponujecie do quattro ?
Nadusienka, zależy ile masz przeznaczone na to, jeżeli chcesz dobrze i tanio to ATE zwykłe (klocki i tarcze) - u nnie po 8 tys jak nówki ;), jeżeli chcesz troche doinwestować to ATE ceramic (klocki) i dobrać tarcze do tego np. Power disc (ale tutaj niech ktoś jeszcze się wypowie). Polecam kolege franza, dobrze Tobie doradzi i cenkę też zaproponuje dobrą :)
Z Mojej strony jeszcze info, pamiętaj, aby nie zrobić przerostu formy nad treścią, jakie elementy hamulcy kupisz powinno zależeć od Twojego stylu jazdy :)
Pozdro!
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
Właśnie myślałam o ceramicznych wentylowanych ,a w hamulce trzeba inwestować ,bo tu chodzi o bezpieczeństwo.Nie ma co się szczypać z kasą w tym temacie .Dzięki za polecenie kolegi :) pozdrawiam
Tylko pamiętaj też o tym, że wentylowane są nawet zwykłe tarcze od 1.8T. Producent takie wrzucił i one dają radę, nie wiem natomiast czy tarcze wentylowane dodatkowo ( czyli te nacięcia ) zdąrzą sie poprawnie Tobie rozgrzać, bo jednak One mają z tego co wiem taka tarcza aby zaczęła hamować poprawnie musi sie rozgrzać, a jeżeli się dobrze nie rozgrzeje to sałabo z tym hamowaniem "dęba" będzie :) Napisz do Adama (franz) On wytłumaczy Tobie za i przeciw :)
Franc jak już;)
http://www.a3-club.net/forum/member.php?1236-Franc
hehehe to napisałam do złej osoby,ale już poprawiam.Dzięki za info Panowie :)
Oj; faktycznie ;P mój błąd :) przepraszam najmocniej koleżankę ;)
luz...nic się nie stało,dałam radę ogarnąć temat :)
jesli ma stawać dęba to zimmermann sport nawiercany + klocek ate ceramic albo ferodo premier, i to jest gilotyna, a jeśli nie to zwykły ATE zestaw, ate pd chyba szkoda zawracac sobie głowę.
Dlaczego ate pd nie warto zawracac sobie glowy?
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
dlatego że wystarczjący jest gładki ate jeśli chodzi o dobrą skuteczność na poziomie OE i nieco lepszej, a jeśli już iść w bardziej sportowe doznania hamowania to lepiej dołożyć tą stówkę czy tam ileś w stosunku do ATE PD, jako półśrodka trochę, i kupić Zimmermanny sport. Tak uważam.
małe OT
koleżanka Nadu bardzo dobrze że zmieniłaś avatar face na auto ;) chyba wiesz o czym mówię :)