ja bym zaczal od czujnika temperatury
Printable View
ja bym zaczal od czujnika temperatury
Tego w zderzaku z lewej strony czy jakiego?
Witam serdecznie potrzebuję porady odnośnie czujnika ciśnienia klimatyzacji w audi a3 8l 1999 - 1.9 tdi , który muszę wymienić . Mianowicie znalazłem numer części tj 1J0959126, lecz w serwisach aukcyjnych poajwia się informacja oprócz numeru część taki jaki podałem oznaczenia tj 1J0959126 A B D E . Co to dokładnie oznacza ? Może ktoś ma takową na sprzedaż lub wymieniał ostatnimi czasy ?
Witam, pisałem już tutaj o tym lecz nic nie pomogło, mam ciągły problem z moją A3 8L 1.6 75kW 102KM AVU 2002r. Wymieniałem sprężarkę klimatyzacji na Sanden SD7V16 gdyż moja stara rozpadła się całkowicie. Zrobiony był całkowity serwis, olej, czynnik, odgrzybianie, ozonowanie, klima działała aż do następnego dnia, gdy chciałem wrócić do domu to za pierwszym nie mogłem odpalić samochodu co się nigdy nie zdarzyło, za drugim odpalił ale po 3 minutach jazdy zobaczyłem że klima nie daje zimna i że temp max dochodzi do 70 stopni, zgasiłem samochód a 2 wiatraki pod maską nie przestały się kręcić, zgasły po ok. 15 minutach. Dzieje się tak już dłuższy czas, gdy nawet po 15 godzinach nie jeżdżenia włączę zapłon od razu startują dwa wiatraki i stają po ok. 15 minutach zgaszenia silnika, temp. max 70stopni i klima nie działa, sprężarka się nie kręci. Wymieniłem sterownik klimatyzacji na 1J0 919 506 L czyli taki sam jak miałem oryginalnie ale nic nie pomogło, dalej tak samo. Co jest nie tak? Co wymienić? Termostat i płyn chłodniczy? Czujnik ciśnienia klimatyzacji? Czujnik temperatury wody? Czy co innego? Gdyż już nie mam pomysłu. Po odpięciu wiatraków, jednego, czy dwóch dalej nie działa sprężarka czyli raczej to nie wina wiatraków.
Serwis.
dideq sprawdzałeś błędy na vcds-ie?
sprawdzałem i właśnie pokazzalo blad przy module klimatyzacji, wymienialem go i to samo bylo, zamowilem teraz czujnik temperatury plynu/wody i zobaczymy
Witam, walczę z klimą, ale chyba już jestem blisko. Więc tak,
1. Czynnik jest
2. Układ klimatyzacji szczelny
3. Sprężarka na krótko załącza się
Po przejrzeniu internetu, dowiedziałem się, że przyczyną niedziałającej klimy może być czujnik ciśnienia klimatyzacji. Sprawdziłem napięcie na wtyczce która dochodzi do tego czujnika, napięcie waha się ~ 11 V. Moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwość sprawdzenia jakoś na krótko tego czujnika, czy załączy mi sprężarkę i będzie wreszcie chłodziło. Czujnik ma symbol Sp3-h1025. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Elektryk powiedział, że moduł wentylatorów jest sprawny, próbował nawet zakładać nowy, ale tu nie widział problemu. Ostatecznie stwierdził, że nie ma przejścia między panelem sterowania klimatronikiem a układem klimatyzacji pod maską, tak jakby wiązka była gdzieś przerwana. Ewentualnie problem leży po stronie jakiegoś czujnika, presostatu, lub jakiegoś czujnika temperatury. Tak jak pisałem wcześniej pod kodem 61C pokazuje temperaturę -53 stopnie.
Wg kodów znalezionych w internecie
Temperatura w °C, z czujnika wylotu powietrza na desce rozdzielczej